Recent hadden we (Petra Kuijpers en ik) een interview met de schrijvers van het boek Leading from the Middle, Nieuw samenspel tussen de top en het midden van organisaties: prof. Jesse Segers van onder andere het Sioo en Koen Marichal, adjunct professor van de Antwerp Management School.

Het boek getuigt van een andere manier van kijken naar de mensen in het midden. In onze oude taal vaak “middle managers” genoemd. Een rolnaam die aan het veranderen is door de aangroei van allerlei specialistische rolnamen. Daarnaast is er een herwaardering van het begrip middle managers. De stelling van de auteurs is dat een andere denken over middle managers ook om een andere taal vraagt. Zij noemen het “mensen in het midden”.

Mensen in het Midden zijn diegenen de verbinding leggen tussen de top van de organisatie en de impact op de uitvoering. Dat behoeft niet zichtbaar te zijn in het organogram. In die zin kunnen projectprofessionals zichzelf ook zien als mensen in het midden.

De mensen in het midden behoren nieuwe en meervoudige rollen. Het boek deelt met ons vier rolmodellen: de verbindingsofficier, de strategie uitdager, de showrunner en de ruimtemaker. Zij vullen daarmee het gat tussen de top en de basis van de organisatie en dansen hun tango waarbij zij situationeel (nieuwe) competenties toepassen. Ze zijn tweehandig en creëren hun eigen gevangenis niet.. Een kenmerkende uitspraak is dat de mensen aan de top ook mensen in het midden van een organisatie zijn.

Organisaties doen er daarom goed aan om meervoudig naar de mensen in het midden te kijken met een bril van sense making (betekenisgeving) en sense breaking (oude betekenissen transformeren) en (!) daarmee de dialoog aan te gaan.De mensen in het midden doen er goed aan om zichzelf (in gesprek met de top) te herwaarderen. Het boekt rijkt ons daarvoor een model verrijkt met voornoemde viertal rolvoorbeelden. Het boek is een mindchanger voor eenieder die een mens in het midden wil zijn en voor organisaties die daarmee willen werken.

De boek samenvatting is Premium Content voor IPMA Leden. Meer weten over lid worden?

Bert van der HooftBert van der Hooft MCM is verandermanager. Hij begeleidt professionals (individueel en in teams) in de ontwikkeling van de veranderkundige competenties en geeft al jaren les op diverse business schools en universiteiten. Bert heeft naast zijn achtergrond als project/programma professional een master degree in verandermanagement. Zijn passie is kennis en ervaring te delen en zelf van anderen te blijven leren. Met dank aan Wim Maas Gesteranus voor het delen van zijn aantekeningen.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?