Een advertorial van onze keurmerkopleider: NIMO Project Management Growth.

Een wereld van verschil!? Internationaal projectmanagement is een speelveld dat bestaat uit verschillende culturele dimensies en vraagt van projectmanagers extra aandacht op de projectmanagement competenties cultuur (en waarden), invloed en belangen.


Internationaal projectmanagement“Welk verschil ervaar jij bij de invulling van je rol in een internationale projectomgeving?”

Een vraag waarmee Bart Hoitink, CEO bij NIMO Project Management Growth de interactie opzocht binnen een breed netwerk van projectprofessionals.

We maken uit de stemmen op dat cultuur, invloed en belangen uiteraard de belangrijkste rol speelt. Denk bijvoorbeeld aan het managen van een project in Azië waar hiërarchie en autoriteit een grote rol spelen. Men kan zich geen gezichtsverlies permitteren. Om in dit deel van de wereld een project te managen gaat het niet lukken om met de Nederlandse flexibiliteit ook flexibel met de regels om te gaan.

De uitdaging is om je te kunnen schikken naar de hiërarchie en waarden die in het land waarin je werkt de boventoon voert. Het is belangrijk dat je anno 2021 om weet te gaan met het spanningsveld dat verschillende culturele dimensies met zich meebrengen.

“Goed naar jezelf en je team kijken, zoek naar de verbinding.”

Wanneer we het hebben over internationaal projectmanagement en inzoomen op het verschil met het managen van een project in Nederland dan zien we dat ook leiderschap en teamwerk een belangrijke rol speelt.

“Ik denk dat het verschil enorm is”, zoals Joop Schefferlie, IPMA President en directeur IPMA Certificering met een glimlach benadrukt. Een prachtig onderwerp waar hij graag meer over vertelt. Voor het invullen van je rol als projectmanager maakt het serieus uit of je een project doet met mensen die geboren en getogen zijn in de Nederlandse cultuur of dat de mensen waar je mee samenwerkt in een ander deel van de wereld opgegroeid zijn. Je hoeft hier niet gelijk te denken aan bijvoorbeeld India of Brazilië, het verschil begint al dichter bij Nederland, denk aan België en Duitsland. Als je je niet bewust bent van gewoontes, verschillen in de manier van werken en hoe er bijvoorbeeld met vertrouwen omgegaan wordt, dan ben je in een internationale projectomgeving kansloos. Je wordt alleen succesvol als je inzicht hebt in het verschil, dus door je oprecht in de ander te verdiepen.

“Het uitdagendste project om aan te werken ben je zelf”

Wil je groeien in je rol als projectmanager en heb je de ambitie om ook te acteren in een internationaal speelveld? Dan is het waardevol om te bepalen waar je zelf nu staat. Stap eens uit je dagelijkse praktijk en bekijk eens op afstand waar je mee bezig bent en welke richting je op wilt. Een instrument dat je hierbij kan helpen is het 4-windstrekenmodel:

  • Internationaal projectmanagementNoord: Hoeveel ben je bezig met het beïnvloeden naar boven en naar buiten in je project?
  • Zuid: Hoeveel tijd besteed je aan het leiden van je team waarmee je het project doet?
  • Oost: In hoeverre kijk je naar voren, stel je doelen, plan en organiseer je het project?
  • West: In welke mate kijk je naar achteren, meet je resultaten en evalueer je het project?

Hoe manage je op dit moment al deze belangrijke zaken in je project? Het is voor de mensen in jouw team belangrijk om te weten wat jij als projectmanager belangrijk vindt. Ook het managen van jezelf is daar belangrijk in. Volgens ons, is het zoeken naar de juiste balans.

Internationaal Projectmanagement, een wereld van verschil? Jazeker! Het managen van een project binnen andere delen van de wereld is uiteraard anders, maar juist door hoe jij als persoon hier goed mee om weet te gaan, maak je het verschil en kun je succesvol zijn.

Binnenkort nemen we het initiatief om een sessie te organiseren waarin we de dialoog met elkaar aangaan en ervaringen delen in internationaal projectmanagement. Wil je hier graag bij aanwezig zijn of actief aan bijdragen? Houd de bijeenkomsten op IPMA Connect goed in je vizier of neem persoonlijk contact met ons op.

Een bijdrage van

Lois van der Burg en Simon Uithol.

Over NIMO Project Management Growth

Wij ondersteunen mensen en organisaties bij de ontwikkeling en professionalisering van projectmatig werken, projectmanagement en programmamanagement, ook internationaal.

www.nimo.nl

learning@nimo.nl

033 472 00 73

Internationaal projectmanagement

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?