Een advertorial van onze keurmerkopleider: Global Knowledge

Projectmanagers, ontwijk deze valkuilen

Ondanks nieuwe methodes als Agile en DevOps, halen IT-projecten de eindstreep niet. Projectmanagers, ontwijk deze valkuilen en rond je project wél succesvol af.

Uit onderzoek van het Project Management Institute (PMI) blijkt dat 31 procent van alle IT projecten de afgesproken doelen niet behaalt, 43 procent over budget heen gaat en bijna de helft van de projecten te laat wordt opgeleverd.

Het mislukken van IT-projecten werd lang toegeschreven aan de Waterval-methode, maar het is de vraag of dat terecht is. Zelfs nu er vernieuwde alternatieven als Agile en DevOps beschikbaar zijn, blijft IT projectmanagement een uitdaging. Er zijn vele valkuilen waar je als projectmanager intuint.  Ontdek in dit artikel welke valkuilen dat zijn.


1. Budget

Eerder in dit artikel kwam het al even aan bod: 43 procent van de IT-projecten overschrijdt het budget. Je kosten beheersen is voor IT projectmanagers een uitdaging. Misschien schat je aan het begin van je project de kosten veel lager in dan ze uiteindelijk uitvallen, om maar een voorbeeld te noemen.

Waar begint een betere kostenbeheersing? Houd deze vier geldstromen in de gaten:

  1. Het startbudget
  2. De goedgekeurde kostprijs
  3. De voorspelde kosten versus de daadwerkelijke kosten
  4. De toegezegde kosten

Meer over kostenbeheersing leer je in dit artikel van onze ervaringsexpert Bill Scott. Ontdek het belang van kostenbeheersing in projectmanagement én elimineer alvast één valkuil.

IPMA-NL
IPMA-NL

2. Voorbereiding

Het is onmogelijk om je project succesvol af te ronden, als je niet precies weet wat de opdrachtgever van je verwacht.

Spring over deze valkuil door iedereen die ook maar iets met het eindproduct te maken heeft (de gebruiker, de engineers, de managementkant etc.) vanaf het begin af te betrekken bij je project. Zo ontvangt de opdrachtgever in elk geval waar hij of zij om heeft gevraagd.

3. Communicatie

Niet iedereen spreekt IT. Misschien begrijpt de betrokken accountmanager bij jouw project niet wat je bedoelt met een ‘stand-up’, of de ‘back-log’. Een goede projectmanager maakt zich wegwijs in alle ‘talen’ van de betrokken medewerkers. Zo voorkom je onderlinge miscommunicatie – want we weten allemaal: assumption is the mother of all…

IPMA-NL
IPMA-NL

4. Kennis

Wat je niet weet, kun je ook niet doen. In de haast waarmee IT afdelingen projecten oppakken, wordt het kennisgedeelte vergeten. En dan sta je ineens met je handen in het haar over een applicatie die toch niet doet wat jij aanvankelijk wilde…

Zorg dat je jezelf voor, tijdens en ook na je project opleidt. En als je geen tijd hebt om fysiek trainingen te volgen zijn er natuurlijk ook online alternatieven. GK Polaris, bijvoorbeeld. Met GK Polaris volg je onbeperkt IT-training voor 1 vast bedrag per jaar. Net zo eenvoudig als Netflix, maar dan om kennis op te doen. Krijg voor slechts €89,- per jaar toegang tot meer dan 200 e-Learning cursussen over onder andere projectmanagement. Meer weten? Vind het GK Polaris abonnement wat bij jou past op deze pagina.

Meer weten?

Meer leren over Projectmanagement? Het laatste IT-nieuws op je digitale deurmat? Abonneer je kosteloos op de nieuwsbrief van Global Knowledge via deze pagina.

Over Global Knowledge

Global Knowledge is de wereldwijde marktleider in trainingen voor IT-professionals en voorziet organisaties en werknemers van de juiste kennis, met als motto: “Building skills to enable success”. Continu leren, zowel online als in het klaslokaal, is van groot belang door de snelheid waarin de huidige maatschappij zich ontwikkeld. We helpen IT-professionals door heel Nederland aan de juiste skills door middel van trainingen, certificeringen en assessments. En we denken daarbij niet alleen aan de harde IT, maar ook aan de soft skills. Global Knowledge zorgt ervoor dat jij succesvol bent én blijft.

www.globalknowledge.com

info@globalknowledge.nl

+31 (0)30 6089 444

Global Knowledge logo

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?