Een advertorial van onze keurmerkopleider: NIMO

Het vak projectmanagement is duidelijk in beweging. Sowieso leven we natuurlijk op dit moment in roerige tijden, met Nederland zo goed als op slot. Ik gebruik in de titel dan ook liever het woordje ‘roering’ dan ‘beweging’. We zijn duidelijk in beweging, maar niet helemaal vrijwillig.

De huidige situatie biedt vele nieuwe uitdagingen voor project- en programmamanagers. We werken plotseling allemaal thuis en we ‘zien’ elkaar hoofdzakelijk virtueel in MS-Teams of Zoom. Ook vanuit het NIMO PMI, een van de keurmerkopleiders voor IPMA in Nederland, spelen we hierop in.


Recente ontwikkelingen binnen projectmanagementland

Recente ontwikkelingen binnen projectmanagementland waar IPMA-NL in Nederland al eerder op inspeelde zijn o.a. de certificeringen voor Portfoliomanagers en Programmamanagers. We zien dit als ‘verdiepingen’ van het vakgebied. 

Daarnaast zien we ook ‘verbredingen’, zoals certificeringen voor PMO-medewerkers en zij die een leidinggevende rol spelen in Agile omgevingen. Dat we in Nederland hierin voorloper zijn juichen we zeker toe. Ook zijn we steeds op zoek naar nieuwe toepassingsgebieden voor het Agile werken.

IPMA-NL
IPMA-NL

Van NIMO Project Management Instituut naar NIMO Project Management Online

Als NIMO PMI volgen en steunen we deze ontwikkelingen continu. Al voor de coronacrisis werkte NIMO met blended leervormen. 

Onze grote uitdaging op dit moment is om dit via het online werken te ondersteunen. Wij hebben ervoor gekozen om ons volledige aanbod aan trainingen, begeleidingen, coaching trajecten, adviestrajecten etc. om te bouwen naar online varianten, veelal bestaand uit een aantal virtual classrooms, ondersteund met een online leeromgeving gebaseerd op aNewSpring. 

En met succes! Op een enkeling na zijn al onze cursisten, zowel zij die trainingen volgen als zij die we begeleiden in het assessment traject, vol lof hierover.

NIMO Online Summerschool

Veronderstellend dat voor velen van ons de vakantieperiode er anders uit zal zien dit jaar, zijn we ook de NIMO Online Summerschool gestart waarin deelnemers door middel van een Fasttrack-aanpak binnen 2 maanden het IPMA-D of -C certificaat kunnen behalen.

Door middel van deze trajecten spelen we in op de vraag die wij voornamelijk krijgen van deelnemers, namelijk: “Hoe stuur ik mijn teams aan in de virtuele wereld?” 

Zo heeft NIMO inmiddels een aantal webinars specifiek aan dit onderwerp gewijd. Ook lopen er momenteel een aantal workshops betreffende dit onderwerp bij onze klanten. 

Zowel van onze ‘traditionele’ cursisten als van de project- en programmamanagers die wij begeleiden tijdens hun IPMA A of B assessmenttraject merken wij dat het werken met virtuele teams toch wel een behoorlijke uitdaging is. 

IPMA-NL
IPMA-NL

Transitie binnen organisaties duidelijk voelbaar

Pas later zijn deze teams in een virtuele omgeving gaan werken. Inmiddels zijn ook nieuwe trajecten gestart tijdens de lockdown waarvan ook de start-up en kick-off in de virtuele omgeving moeten worden gefaciliteerd. We merken dan toch dat de Nederlandse cultuur sterk gebaseerd is op het poldermodel, en dat wij Nederlanders traditioneel persoonlijke contacten, zowel in het leidinggeven en samenwerken, maar ook als stakeholder-manager, contractonderhandelaar, inkoper etc. erg belangrijk vinden. 

Door het noodgedwongen online communiceren voelen wij ons dan toch erg beperkt. Gelijktijdig zien we een spanningsveld ontstaan waarin we met z’n allen ook constateren dat het nieuwe werken ook wel het nieuwe normaal kan worden. Zeker op het gebied van milieu, minder files, minder uitstoot, besparing van reiskosten en reistijd, betere verhoudingen tussen privé en werk etc. kan het nieuwe normaal een behoorlijke bijdrage gaan leveren. 

Kortom; we vinden het lastig en gelijktijdig uitdagend. Gelukkig zijn we een flexibele organisatie en kunnen we hierin met onze diensten meer en meer op inspelen.

Meer aandacht voor hybride leervormen

Ook gaan we meer en meer aandacht besteden aan de hybride vormen van projectmanagement;  bijvoorbeeld combinaties van PRINCE2 met Agile werkvormen, of toepassingen van Lean Projectmanagement. 

Het IPMA gedachtegoed is gelukkig zo breed van opzet dat ook deze ontwikkelingen heel goed binnen een IPMA context te plaatsen zijn. 

Als keurmerkopleider willen we ons niet alleen profileren als opleider, maar ook als partij die ontwikkelingen op het gebied van project- en programmamanagement, zowel in meer traditionele als in hybride vormen, en in combinatie met het werken in de virtuele wereld, actief volgt en deels ook zelf initieert.

We zijn ook erg benieuwd hoe het recente aanbod van IPMA specifiek voor onze ‘noodlijdende’ ZZPers uit gaat pakken. Wij zijn erg blij met dit initiatief!

IPMA-NL

Over NIMO Project Management Growth

Wij ondersteunen mensen en organisaties bij de ontwikkeling en professionalisering van projectmatig werken, projectmanagement en programmamanagement, ook internationaal.

www.nimo.nl

learning@nimo.nl

033 472 00 73

Logo Nimo

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?