‘Agile’, ‘scrum’ maar ook ‘lean’ waren nog niet zo lang geleden echt vakjargon en dus relatief onbekend bij het grote publiek. Inmiddels staat er in mijn regionale krant dat de lokale bank veranderd is in een wendbare organisatie. Citaat: “muren tussen afdelingen verder verdwenen en de medewerkers gingen ‘agile’ werken: wendbaar en snel.” Dit is toch wel een bewijs dat agile niet meer uit onze samenleving weg te denken is.

IPMA-NL is hét platform voor projectmanagement waar men zich bezighoudt met betere projecten voor een betere wereld en waar zowel vraag en antwoord, als vraag en aanbod bij elkaar komen. Vanuit deze visie is er in de afgelopen maanden en weken hard gewerkt aan een inventarisatie over wat ‘agile’ nu precies betekent of gaat betekenen voor ons vak. Er zijn diverse praktijkervaringen gedeeld, experts geïnterviewd en workshops georganiseerd. Al deze kennis is bij elkaar gebracht in een boekje ‘Agile, en hoe nu verder?’ (vanaf de komende nieuwjaarsreceptie op 8 januari verkrijgbaar). Niet als ‘dogma’, maar als ‘aanzet’ tot verdere discussie.

Enkele kenmerkende passages en citaten delen we hier alvast:

 1. ‘IPMA richt zich wereldwijd op de competenties van projectmanagement, los van onderliggende filosofie of methodiek. Daarmee zijn de IPMA-competenties onverkort ook van toepassing op agile-omgevingen.
 2. ‘IPMA-NL heeft haar ‘competence baseline’ aangescherpt op de agile mindset waardoor nu IPMA Agile Leadership certificering beschikbaar is voor professionals die óver diverse agile teams heen acteren’.
 3. ‘Wendbaarheid is altijd op de ander gericht’
 4. ‘Beginnen waar de succeskans het hoogste is, werken met gemotiveerde mensen en dan het succes zijn werk laten doen. Verandering die zichzelf als aanjager heeft. We hebben het agile werken geen moment top-down opgelegd.”

Het boekje vormt de aanzet voor de discussie die IPMA in 2018 verder inhoudelijk vorm wil geven – samen met jullie! Houd de IPMA website goed in de gaten en discussieer met ons mee vanaf 8 januari aanstaande!

5 Reacties
 1. Jeroen T 4 jaar geleden

  Waar is het boekje te verkrijgen?

 2. M. Keij 4 jaar geleden

  Interessant. Hoe is het boekje verkrijgbaar? Ik ben IPMA-lid.

 3. Jan van Putten 4 jaar geleden

  Dag,
  Is het boekje “Agile, en hoe nu verder?” al ergens te bestellen/verkrijgen, ik hoor graag even terug.
  met vriendelijke groet
  Jan van Putten

 4. Leon Bruijnzeels 3 jaar geleden

  Als IPMA lid ben ik ook heel benieuwd naar dit boekje

  • Ariane Moussault 3 jaar geleden

   HI Leon,
   Kunnen we jou het boekje toesturen?
   Als je me je postadres mailt naar ln.ampi@reganamytinummoc gaan we dat zo snel mogelijk regelen.
   Ariane Moussualt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2020 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

of    

Gegevens vergeten?

Create Account