Hoe krijg je ‘grip op grilligheid’? Wouter van Empelen, missiecoördinator van Artsen zonder Grenzen (AzG) , vertelde op het IPMA-congres 2005 over zijn praktijkervaring met de hulpverlening tijdens de Tsunami-ramp van december 2004 in Azië. Een analyse van die manier van werken, kan volgens mij bijdragen aan een antwoord op de vraag hoe we projecten in een continu veranderende omgeving ‘in control’ krijgen.

Het verhaal van Van Empelen was voor mij bijzonder omdat het daadkracht en doorzettingsvermogen uitstraalde van mensen die onder moeilijke omstandigheden en in onzekere situaties belangrijk werk moeten doen. Vooral de manier waarop Artsen zonder Grenzen met een natuurlijke mix van strakke, bijna militaire aanpak en tegelijkertijd grote flexibiliteit klaarblijkelijk controle weet te verkrijgen in haar operaties, spreekt mij als projectmanager aan. Dit in tegenstelling tot onze publieke projecten en veranderingstrajecten waarin we het vooruit plannen helemaal hebben losgelaten ten faveure van procesmanagement.

‘Van Empel begon zijn congresbijdrage met een NOVA-rapportage van de reis die het AzG-team in januari 2005 maakte van Amsterdam naar Bandah Atjeh. Een reis met een vrachtvliegtuig, die door allerlei grilligheid niet binnen de geplande 24 uur werd gerealiseerd, maar vier dagen in beslag nam. In de rapportage wordt Van Empelen gevraagd: “Hoe erg is het dat jullie nog steeds niet op bestemming zijn?”. Het rustige antwoord daarop luidt: “Vier dagen geleden hadden wij haast en dat hebben wij nog steeds”. Hier sprak een vastberaden persoon die zich niet snel van de kaart liet brengen omdat hij een helder doel voor ogen had.

Door: Bas Stroeken, Atos Consulting

Dit artikel is onderdeel van de rubriek Rewind in Projectie. In deze rubriek plaatsen we artikelen uit oude Projecties. Welke onderwerpen speelden er toen? Wat kunnen we daar nu nog van leren?

Meer lezen?

Benieuwd naar het volledige artikel? Lees verder in de digitale Projectie. 

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?