IPMA-NL & PMI-NL Dutch Projectmanagement Master Research Award

De IPMA-Nederland & PMI Netherlands Chapter Nederlandse Projectmanagement onderzoeksaward promoot excellentie op het gebied van projectmanagement door masterstudenten aan Nederlandse universiteiten en staat open voor studenten die hun masterscriptie hebben afgerond met het cijfer acht of hoger.

Algemeen: De jury is onder de indruk van de Masterscripties van de 2018 award. Er zijn drie finalisten geselecteerd voor het podium, met elk een hoog niveau met bijdragen voor zowel wetenschap als praktijk. Opvallend is dat alle drie de kandidaten vrouw zijn. In alle studies stond het mensgericht perspectief centraal. Dit zal collega Prof. dr. ir. Hans Bakker aanspreken: “People are key!” Een hierbij terugkerend thema is hoe om te gaan met de spanning tussen dynamiek en verandering aan de ene kant en procedures en standaarden aan de andere kant. En verrassend: welke rol speelt creativiteit hierin? De drie masterscripties lopen evenwel qua benadering erg uiteen, maar lezen alle drie als een ‘reis’. Wat vooral heel treffend is, is dat in elk van de scripties goed te lezen is dat elk van de onderzoekers haar eigen reis aflegt. Als jury is het smullen om hier deelgenoot van te worden. Kortom: dat maakt het voor de jury interessant om te lezen, maar ook lastig te vergelijken. Toch zijn we hierin geslaagd. Wat is op onze hoge schaal: goed – beter – best: brons – zilver – goud?

De jury van de IPM-NL & PMI-NL Dutch Project Management Master Research Award van het jaar 2018 bestond uit:

  • Prof. Dr. Ir. Marcel Hertogh, TU Delft, juryvoorzitter
  • Jasper van den Brink MA MSc, Hogeschool Utrecht, jurylid
  • Dr. Tim Busscher, Rijksuniversiteit Groningen, jurylid
  • Ir. Richard Middelkoop, Thales Nederland, jurylid

Foto door: Ad Vereijken, Foto ID©

Gouden prijswinnaar: Annelot Verbruggen, TU Delft, “A project manager’s journey towards agile project management”

Exploring the changing role of the project manager in an agile project management approach compared to a traditional project management approach; within software development projects. How does the role of a project manager change, comparing an agile project management approach to a traditional project management approach in software development projects?

Het juryoordeel: 

“De vernieuwing in haar omvangrijke studie is niet zozeer agile als methode, maar de rol van de projectmanager hierbij. Wat betekent agile voor de projectmanager? Haar studie is wetenschappelijk zeer solide, met een grondige literatuurstudie en multi-casestudy aanpak. Tevens is het helder geschreven en praktisch toepasbaar. Haar studie geeft handvatten voor verschillende rollen van projectmanagers in een agile omgeving en om hierbij keuzes te maken om zo prestaties te verbeteren. Ze komt gaandeweg in haar reis tot de conclusie dat: ‘Project managers themselves should be agile in an agile approach’. Ze pleit voor creativiteit in de toepassing van agile; dat spreekt de jury aan, waar andere methoden vaak rigide van karakter kunnen zijn. Aandachtspunt bij de studie is dat de handvatten voor de practitioner qua schrijfstijl niet altijd eenvoudig worden gepresenteerd. Wellicht komt dat ook door het exploratieve karakter. De jury ziet de studie als een groeikern voor verder onderzoek. Wij raden haar aan een wetenschappelijke publicatie van haar onderzoek te schrijven.

Foto door: Ad Vereijken, Foto ID©

Zilveren prijswinnaar: Sarah Heemskerk, TU Delft, “Applied leadership styles on various contract types”

This research has been chosen based on two aspects: a current trend in the real estate sector and a personal preference. The personal preference entails project management and mostly the social aspect that has a big impact on the results of a project, which is reflected in the leadership style of project managers. And the selected real estate trend in the rise of integrated contracts in the sector, of which an essential part was the development of the UAV-GC 2005 contract type. These two aspects are combined into: “Which leadership style is applied by project managers in situations with different contract types?”

Het juryoordeel: 

Sarah Heemskerk hanteert een logisch vertrekpunt: zou er verschil zitten in de noodzakelijke leiderschapsstijl bij verschillende contractvormen, in tijden dat die contractvormen behoorlijk uiteen kunnen lopen. Het onderzoek heeft ze wetenschappelijk duidelijk opgezet met competenties en leiderschapsstijlen in relatie tot traditionele en geïntegreerde contracten. Het is degelijk ingebed in de literatuur en is helder beschreven met duidelijke illustraties. Haar reis begint ze al voor haar onderzoek: ‘From the beginning of my master on, I was interested in project managers and their leadership style.’ En hoewel zij onderzoek bij aanvang niet als haar kopje thee zag, merkt de jury gedurende de reis dat ze hier plezier in krijgt en dit werkt aanstekelijk. Ze lijkt helaas een beetje pech te hebben met de uitkomsten. Doordat projectmanagers vooral geselecteerd worden op basis van beschikbaarheid, blijken er uiteindelijk weinig significante verschillen tussen de contracttypen en leiderschapsstijlen te zitten. Maar: is dit wel pech? Of geeft dit een veel bredere aanbeveling richting het bewuster selecteren van ons als projectmanagers? En naar mening van de jury een duidelijke richting van vervolgonderzoek.”

Foto door: Ad Vereijken, Foto ID©

Bronzen prijswinnaar: Martyna Matyjek, Universiteit van Amsterdam, “The use of project management in opera production and its implementation in the opera house”

Understanding how the project management approach functions in the opera productions and what is its impact to the artistic outcome. How does the project management model influence the production process and artistic outcome in opera production?  The research scope is broad and engages several areas of the opera organization: the innovation implementation and the opera production process. Moreover, great emphasis was put on the role of the producer who plays a significant part in the production process. This research can contribute to the popularization of project management approach across creative industries and encourage professional executives to implement project-based thinking in their organizations.

Het juryoordeel: 

“Deze masterscriptie leest als een spannend jongensboek, of is het een meisjesboek, met tijdlijnen en quotes. Het trekt de lezer in de creatieve wereld van opera, waar projectmanagement niet zo vanzelfsprekendheid is als in andere sectoren. Mooi is dat de jury zo werd getrokken bij de basis van projectmanagement: wat is de toegevoegde waarde en wel in een creatieve sector? Martyna gaat vooral in op de relatie tussen het artistieke team en de organisatie, waar zowel ruimte als afstemming moeten zitten. Het onderzoek zit dicht op de praktijk en de producer als de hoeder van artistiek werk is een interessante vondst: ‘Producer as guardian of artistic work’. De meerwaarde van dit onderzoek ligt hiermee vooral bij de artistieke dimensie van de studie, meer dan vernieuwende projectmanagement inzichten an sich. De link met bestaande theorie en aanbevelingen hierover hadden de studie kunnen verrijken. Martyna ziet haar eigen reis als het begin voor de sector om ‘project-based thinking’ breder in te voeren binnen de creatieve sector en wij zouden graag deelgenoot worden van vervolgscripties op dit vlak.”

Meer weten?

IPMA Nederland staat voor betere projecten voor een betere wereld. Met het uitreiken van de IPMA-NL Awards onderschrijft IPMA het belang daarvan. Wil je meer weten over de awards?

Gepubliceerd in Awards,IPMA Nieuws
1 Reactie
  1. […] naar A project manager’s journey towards agile project management’. In 2018 won ze er de IPMA-NL & PMI-NL Dutch Projectmanagement Master Research Award mee. Als product specialist voor project- en portfoliomanagement oplossingen van Microsoft helpt […]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2020 IPMA Nederland platform projectmanagement

Neem contact op

Heb je een vraag aan IPMA? Stel je vraag hier direct!

Versturen

Log in met je gegevens

of    

Gegevens vergeten?

Create Account