IPMA-NL Projectmanager van het jaar Award 2018

De IPMA-NL Projectmanager van het jaar Award erkent die individuen die op de meest effectieve wijze hun projectmanagementcompetenties demonstreren, ongeacht de schaal, het aantal of type projecten waaraan zij verbonden zijn. Daarbij worden individuele kwaliteiten beoordeeld, niet die van enig project waaraan zij gewerkt hebben. De genomineerden hebben zichzelf bewezen door middel van het uitgebreide IPMA 4-L-C certificeringsproces, gebaseerd op de IPMA competentiebaseline (ICB).

De richtlijn:

Succesvolle projectmanagers zijn zij die:

 • Een productieve werkomgeving binnen hun project creëren, alsmede de drive en het vermogen hebben om zaken ook waar te maken;
 • Een balans weten te vinden tussen management- en technische vaardigheden en kunnen omgaan met verschillende gezichtspunten, achtergronden en persoonlijkheden in en rondom hun projecten;
 • Focus kunnen bewaren om ervoor te zorgen dat de prestaties van hun projectteams worden geoptimaliseerd en de projectdoelstellingen worden behaald;
 • Zoveel mogelijk de erkende tien principes van duurzaamheid in hun projecten incorporeren.

De jury van de Projectmanager van het jaar Award 2018 bestond uit:

 • Prof. Dr. Hans L.M. Bakker, TU Delft, juryvoorzitter
 • Ir. Clemens Bon, Oppidum, jurylid
 • Drs. Robert Knoop, ING, jurylid

Foto door: Ad Vereijken, Foto ID©

Gouden prijswinnaar: Roald Vos, Fokker Services, “Alex”

Doel van project Alex is ontwerp, design, certificatie en fysieke ombouw van een casco (Green  Aircraft) Airbus A319 ACJ in een VIP-configuratie. Naast een esthetisch fraai interieur, bleken geluidseisen en gewicht – en daarmee indirect het grotere vliegbereik van het vliegtuig – de meest essentiële eisen.

Het juryoordeel: 

“Roald heeft met zijn proactieve en gestructureerde aanpak met oog voor de menselijk maat een formidabel resultaat geboekt. Zijn lijfspreuk: “Maak  haast als je tijd hebt, dan heb je tijd als je haast hebt” loopt als een rode draad door het project.

Het daadwerkelijk toepassen van leerpunten uit vorige projecten binnen Fokker, het vroegtijdig betrekken van de EASA certificering, het scherpe risicomanagement en wijzigingenbeheer, het adequaat optreden bij crises, het stakeholdermanagement van veel verschillende belanghebbenden, het teammanagement en last but not least zijn persoonlijke inzet en betrokkenheid bij het project hebben geleid tot een tevreden klant en eigen organisatie.

Foto door: Ad Vereijken, Foto ID©

Zilveren prijswinnaar: Paul Dreef, Strukton Worksphere, “Ontwerp huisvesting RIVM”

Het uiteindelijke doel van het totale programma (PPS-contractvorm) bestond uit het ontwerp, de  bouw, de financiering en 25 jaar onderhoud en exploitatie van de nieuwe huisvesting voor het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Utrecht. Het heeft een omvang van 70.000m2 aan kantoren en laboratoria, met daarnaast een breed scala aan algemene en  specialistische functies. Het project betrof het opleveren van een integraal Definitief Ontwerp in opdracht van MEET B.V., bestaande uit de partijen Strukton, Hurks en Heijmans.

Het juryoordeel: 

De jury is onder de indruk van hoe Paul dit omvangrijke en complexe PPS-project met veel verschillende stakeholders en belangen, op een gestructureerde en toch flexibele wijze heeft uitgevoerd. Inrichting van de projectorganisatie en de relatie met het consortium, het kwaliteitsmanagement, het changemanagement en het risicomanagement waren van hoog niveau. De aandacht voor succesfactoren van de verschillende belanghebbenden heeft Paul als leidraad genomen voor zijn succes. Het trillingsissue dreigde roet in het eten te gooien maar uiteindelijk waren alle stakeholders tevreden met de adequate afhandeling van dit issue en de totale oplevering van het project.”

Foto door: Ad Vereijken, Foto ID©

Bronzen prijswinnaar: Ronald Daniels, Achmea, “HR Implementatie AFAS Profit”

Het doel van het project was enerzijds het vernieuwen en professionaliseren van de HR-informatievoorziening op basis van het pakket AFAS Profit, zodat de business beter bediend kan worden op de strategische HR-aandachtsgebieden en anderzijds het reduceren van kosten door FTE-besparing via procesoptimalisatie en het terugbrengen van de IT-kosten door het uitfaseren van  bestaande systemen.

Het juryoordeel: 

“Veel waardering voor de projectaanpak die bestond uit een mix van agile en watervalmethodieken. Ronald heeft naast zijn projectmanagementskills duidelijk oog voor de menselijke kant van de veranderingen die het project teweeg brachten. De aandacht voor de rol van de business changemanager en het teammanagement waren daarbij van doorslaggevend belang.”

Meer weten?

IPMA Nederland staat voor betere projecten voor een betere wereld. Met het uitreiken van de IPMA-NL Awards onderschrijft IPMA het belang daarvan. Wil je meer weten over de awards?

Gepubliceerd in Awards
5 Reacties
 1. Frank Maas 2 jaar ago

  Gefeliciteerd Roald, trots op je.

 2. Nicole van Aert-Vos 2 jaar ago

  Trots op je broertje ?

 3. Jack Snepvangers 2 jaar ago

  Mooi resultaat en een terechte winnaar.

  • Diny en Frans Vos 2 jaar ago

   Gefeliciteerd Roald,.
   Een prestatie om trots op te zijn.
   Je peetouders,oom Frans en tante Diny

 4. F.Vos 2 jaar ago

  Gefeliciteerd Roald.
  Hier kun je trots op zijn.
  Je peetouders,oom Frans en tante Diny.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2020 IPMA Nederland platform projectmanagement

Neem contact op

Heb je een vraag aan IPMA? Stel je vraag hier direct!

Versturen

Log in met je gegevens

of    

Gegevens vergeten?

Create Account