Een goed onderbouwde begroting kan je project maken of breken.

Met enige regelmaat duiken ze weer op: de berichten over weer enorme overschrijdingen van projecten. De teneur is vaak dat projecten gewoon niet in de hand te houden zijn en dat overschrijding in tijd en/of budget iets is wat schijnbaar hoort bij het doen van projecten. Als je dan bedenkt dat projecten bijna 50% van onze economie uitmaken is dat wel een zorgelijk beeld. Een belangrijke oorzaak van overschrijdingen die vaak over het hoofd wordt gezien is de begroting. Begroten wordt vaak gezien als een verplicht nummer om een project van start te laten gaan. Iets waar je met een beetje boerenverstand wel uit komt. Maar als een project uit de begroting loopt geeft dat een hoop negatieve aandacht die vaak voorkomen had kunnen worden. Veel projecten met een “budgetoverschrijding” hadden gewoon nooit uitgevoerd kunnen worden binnen de oorspronkelijke begroting, bewust of onbewust. Een onjuiste begroting is zelf namelijk ook al een belangrijke oorzaak van een slecht verlopend project. Een slechte begroting heeft een grote impact op de projectuitvoering, waar niet tegenop te managen valt. Met boerenverstand kom je vaak wel op 70%, maar hoe zit het met die laatste 30%? Ik neem je mee in de wetmatigheden achter een begroting en valkuilen waar je maar beter omheen kunt lopen.

In deze sessie ga ik in op het belang van een professionele begroting op het projectsucces en welke competenties er nodig zijn voor zo’n begroting. Begroten ontbreekt in het rijtje vakcompetenties van de IPMA en ik wil graag samen met het publiek verkennen wat dat betekent voor het vak van projectmanager. Moet begroten een nieuw competentie worden of is het een specialistisch vakgebied waar een projectmanager ver van moet blijven.

[favorite_button]

Zie hier al je favorieten.

Frank Vogelezang houdt zich al sinds 1999 bezig met het begroten en inzichtelijk maken van IT-projecten. Met zijn inzichten heeft hij wereldwijd al vele tientallen organisaties geholpen in zowel de private als de publieke sector met het onderbouwd begroten van en beslissen over IT diensten, projecten en transformaties. Sinds 2017 doet hij dit vanuit het onafhankelijk adviesbureau IDC Metri.Deze sessie ondersteunt  je competentieontwikkeling voor:

   
Uit: Individual Competence Baseline

Duur sessie:

Deze sessie duurt 45 minuten.

Deze sessie wordt het best getypeerd als:

Voertaal in de sessie

Nederlands.

Wanneer en Waar:

Dat vind je in het tijdschema.


IPMA nieuwsbrief
IPMA-NL lidmaatschap

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?