Boekrecensie Verzet de BakensTitel boek: Verzet de Bakens
Auteur: Luc de Beer


Als projectprofessional sta je voor de taak om projecten en programma’s succesvol te laten starten en eindigen op alle assen van de duivelsdriehoek: geld, tijd en kwaliteit. En dat is waar Luc de Beer als ervaringsdeskundige ons een spiegel voorhoudt in zijn boek “Verzet de Bakens”. Dit geldt vooral voor grote overheidsprojecten die de naam hebben van grote overschrijdingen in tijd en geld. Laten we eens kijken wat zijn boek ons als projectprofessionals brengt.

In het eerste hoofdstuk doet Luc een oproep voor een kritische reflectie op ons vak van projectprofessionals. Hij benadert ons vakgebied met een holistische blik, onder meer met modellen die hij in het navolgende hoofdstuk gebruikt om de opzet te toetsen en ons te confronteren met actuele problemen, hiaten en tekortkomingen. De toetsingsnormen uit het tweede hoofdstuk worden vervolgens in het derde hoofdstuk gebruikt om de maat te nemen van een aantal grote overheidsprojecten. Luc sluit af met een oproep om de bakens te verzetten en onze professionaliteit significant te verhogen.

Komt Luc met een pasklare oplossing voor die verbetering? Nee, dat zou voor dit soort taaie vraagstukken te eenvoudig zijn. Hij wijst in zijn gids op een aantal verbeterpunten en doet een oproep om dit taaie vraagstuk verder te onderzoeken.

In de open IPMA-bijeenkomst van donderdag 9 februari 2023 gaan we dat taaie vraagstuk verkennen het veranderkundige instrument van Causale Diagrammen: twee vliegen in één klap: je leert het vraagstuk te verkennen en wordt een techniek rijker. We zijn te gast bij AT Osborne in Baarn. Meer weten en aanmelden

De waarde van dit boek voor projectprofessionals ligt mijns inziens in de open en kwetsbare opstelling waarmee Luc een kritische reflectie van ons vakgebied opstart. Dat doet hij vanuit zijn perspectief van de overheid. Wat overigens niet wil zeggen dat de geschetste problematiek niet zou spelen in het bedrijfsleven.  De toetsingskaders die Luc in zijn boek deelt, zijn een praktische leidraad om eens naast je eigen project of programma te leggen. Zijn deze toetsingskaders compleet? Nee ze zouden naast het assessment model van het IPMA Project Excellence Model gelegd kunnen worden.  Bij deze de oproep aan Project Excellence assessoren om daarvoor de handschoen op te pakken.

Een bijdrage van

Bert van der Hooft MCM

De passie van Bert is om als oud lijn-, project- en programmamanager de professie van project- en programmamanagement te helpen ontwikkelen. Als verandermanager voegt Bert daar graag de veranderkundige blik toe. Bij IPMA-NL staat Bert voor de ontwikkeling van de community.

IPMA boekrecensies
IPMA-NL lidmaatschap

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?