Hoe verliep de Agile seminar: ‘Bridging the Gap’ op 11/02?

Op 11 februari organiseerde Dhirata in samenwerking met IPMA Nederland en IPMA Certificering een eendaagse seminar over Agile Leiderschap. Tijdens deze dag was er een aantal interessante sprekers met voorbeelden van nieuwere vormen van leiderschap. Zo gaven Lex Pepping (Project Director Lelystad Airport), Jeroen Stoter (Lead Agile Leiderschap NS IT) en Jan Hielema (Product Owner bij DUO) een inkijkje in de uitdagingen die zij in hun werk zijn tegengekomen en hoe ze daar op een succesvolle manier mee zijn omgegaan.

Een centrale rol was er voor de ‘Referentie Gids Agile Leiderschap’ van IPMA. Deze gids is het uitgangspunt voor de nieuwe door IPMA gelanceerde certificering voor Agile Leiderschap. Alle belangrijke opleiders (Computrain, Dhirata, ICM en Lumage) met betrekking tot deze certificering waren vertegenwoordigd en gaven tijdens een paneldiscussie hun visie op het ontwikkelen van deze leiderschapscompetentie.

Dagvoorzitter was John Hermarij (Dhirata), die ook de eindredacteur is geweest van de internationale uitgave van de gids. Hij faciliteerde een aantal workshops waarin de deelnemers met de gids in de hand reflecteerden op hoe zij de gepresenteerde case-studies op een Agile wijze geleid zouden hebben. Meerdere deelnemers getuigden van het feit dat de gids zeer laagdrempelig en direct toepasbaar is.

Gedrag is het gevolg van een samenspel tussen de persoonlijkheden van individuen en de omgeving waarin zij zich bevinden. Daar waar mensen vanuit hun persoonlijkheid misschien wat minder geneigd zijn tot agile gedrag kan de mindset daarin helpen. Dit is een van de sterke punten van de IPMA Gids, die heel duidelijk aangeeft wat een agile mindset is en welk gedrag daarbij hoort. Naast mindset is een sterke context nodig, maar daarvoor zijn er veel verschillende raamwerken beschikbaar. De gids is uniek omdat deze raamwerkonafhankelijk is.

De dag werd afgesloten door Joop Schefferlie van IPMA Certificering die het belang van competentie-ontwikkeling benadrukte. Nieuwe tijden vragen om een ander type leiderschap en met het nieuwe certificaat, op alle IPMA niveaus, is het nu mogelijk om de competentie van mensen die zich agile leider noemen aan te tonen.

We kijken terug op een geslaagd evenement met veertig deelnemers. Daarnaast hebben zich verscheidene geïnteresseerden gemeld die helaas niet op de 11de aanwezig konden zijn. Dit en de evaluatie van deze dag, zijn voldoende aanleiding om dit evenement ook dit najaar opnieuw te organiseren.

Stuur een mailtje naar info@dhirata.nl wanneer je daarover geïnformeerd wilt worden.

 

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?