Community of Practice: Faciliteren voor Project Professionals

De Community of Practice ‘Faciliteren voor Project Professionals’ is een samenwerking tussen IPMA en IAF Nederland. IAF staat voor International Association of Facilitators waarbinnen het Nederland Chapter het platform voor faciliterend Nederland is. De CoP is in het najaar 2013 opgericht.

Missie

We willen met en van elkaar, facilitators en projectprofessionals, leren en elkaar inspireren om zo veelzijdiger te worden en de doelen van projecten dichterbij te brengen. Uit onze missie spreekt ook de kracht van de CoP: iedere deelnemer komt er iets halen maar ook iets brengen. Het is geen eenrichtingsverkeer. Dat is merkbaar tijdens de bijeenkomsten, maar ook bij het vaststellen van het onderwerp en de organisatie voor een volgende bijeenkomst.

cop faciliteren
2018-09-17 19.04.34 (1)

Wat is faciliteren?

Faciliteren is het procesmatig begeleiden van een groep tijdens een meeting, zodat de groep:

  • de vraag van de opdrachtgever beantwoordt, of
  • een oplossing bedenkt voor het probleem van de opdrachtgever, of
  • een idee vormt dat invulling geeft aan de droom van de opdrachtgever.

Een facilitator is de persoon die een denkproces voor de groep ontwerpt en die de groep daarin procesmatig begeleidt. Hierbij is het essentieel dat hij of zij content en deelnemer neutraal is en dat hij geen belang heeft bij de uitkomst van de meeting. Binnen het aandachtsgebied project- en programmamanagement komen alle activiteiten waar overleg plaatsvindt in een groep in aanmerking om gefaciliteerd te worden. Dat begint dus bij de project start-up (PSU) en eindigt met de evaluatiebijeenkomst en de project closure. Kortom een heel scala aan verschillende soorten onderwerpen die ieder een eigen aanpak vereisen.

Onderwerpen

Tijdens onze bijeenkomsten verkennen we het gebied van faciliteren: wat betekent faciliteren, waar, op welk moment en hoe kunnen we faciliteren inzetten in projecten en programma’s. Deze onderwerpen verkennen we natuurlijk ook op een gefaciliteerde manier.

We voeren de dialoog met elkaar. Het gaat er niet om wie de wijsheid in pacht heeft, maar hoe we door van elkaar te leren een beter resultaat neer kunnen zetten in projecten en programma’s.

Meer informatie

Meer informatie kan je halen bij één van onze contactpersonen mailen: Henri Haarmans of Hajati Wieferink.

Ook kan ons secretariaat helpen: secretariaat@ipma.nl

Neem contact op!

Bekijk onze bijeenkomsten!

Bijeenkomsten Faciliteren voor Project Professionals

IPMA brengt je vooruit…doe ook mee!

IPMA-NL nieuwsbrief
IPMA-lid
IPMA-NL lidmaatschap

Onze Partners

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?