Community of Practice: Faciliteren voor Project Professionals

AanmeldenNieuws

De Community of Practice ‘Faciliteren voor Project Professionals’ is een samenwerking tussen IPMA en IAF Nederland. IAF staat voor International Association of Facilitators waarbinnen het Nederland Chapter het platform voor faciliterend Nederland is. De CoP is in het najaar 2013 opgericht.

Missie

We willen met en van elkaar, facilitators en projectprofessionals, leren en elkaar inspireren om zo veelzijdiger te worden en de doelen van projecten dichterbij te brengen. Uit onze missie spreekt ook de kracht van de CoP: iedere deelnemer komt er iets halen maar ook iets brengen. Het is geen eenrichtingsverkeer. Dat is merkbaar tijdens de bijeenkomsten, maar ook bij het vaststellen van het onderwerp en de organisatie voor een volgende bijeenkomst.

cop faciliteren
2018-09-17 19.04.34 (1)

Wat is faciliteren?

Faciliteren is het procesmatig begeleiden van een groep tijdens een meeting, zodat de groep:

  • de vraag van de opdrachtgever beantwoordt, of
  • een oplossing bedenkt voor het probleem van de opdrachtgever, of
  • een idee vormt dat invulling geeft aan de droom van de opdrachtgever.

Een facilitator is de persoon die een denkproces voor de groep ontwerpt en die de groep daarin procesmatig begeleidt. Hierbij is het essentieel dat hij of zij content en deelnemer neutraal is en dat hij geen belang heeft bij de uitkomst van de meeting. Binnen het aandachtsgebied project- en programmamanagement komen alle activiteiten waar overleg plaatsvindt in een groep in aanmerking om gefaciliteerd te worden. Dat begint dus bij de project start-up (PSU) en eindigt met de evaluatiebijeenkomst en de project closure. Kortom een heel scala aan verschillende soorten onderwerpen die ieder een eigen aanpak vereisen.

Onderwerpen

Tijdens onze bijeenkomsten verkennen we het gebied van faciliteren: wat betekent faciliteren, waar, op welk moment en hoe kunnen we faciliteren inzetten in projecten en programma’s. Deze onderwerpen verkennen we natuurlijk ook op een gefaciliteerde manier.

We voeren de dialoog met elkaar. Het gaat er niet om wie de wijsheid in pacht heeft, maar hoe we door van elkaar te leren een beter resultaat neer kunnen zetten in projecten en programma’s.

Meer informatie

Meer informatie over de CoP vind je natuurlijk in de PMwiki. Je kunt ook een van onze contactpersonen mailen: Henri Haarmans of Hajati Wieferink.

Tevens kun je contact zoeken via ln.ampi@taairaterces

Neem contact op!

Bekijk onze bijeenkomsten!

Bijeenkomsten Faciliteren voor Project Professionals

Het laatste nieuws

IPMA en de Sustainable Development Goals: op weg naar maatschappelijke impact

Met het credo “Betere Projecten voor een Betere Wereld” legt IPMA de lat behoorlijk hoog als het om de maatschappelijke relevantie van ons als project- programma- en portfoliomanagers gaat. Speciaal de IPMA Community “Duurzaamheid in projecten en programma’s” voelt zich in het bijzonder hierbij thuis. Maar de realiteit is ook dat deze prachtige visie nog wat versterking in het operationaliseren [...]

Succesvolle strategie implementatie voor het MKB

Introductie Van het MKB wordt wel eens gezegd dat het de motor is van onze economie. Naast bijna een miljoen ZZP’ers kent ons land een groot aantal bedrijven met een omvang van 50 tot 250 medewerkers. Volgens een laatste schatting Agency No9 is deze groep zo’n 12.000 bedrijven groot. Een niet gering aantal. Vooral deze groep ziet zich geconfronteerd met [...]

“De purpose van purpose is geluk”

"De purpose van purpose is geluk" —Ynzo van Zanten, Tony's Chocolonely   Op dinsdag 16 april vond in congrescentrum 1931 in Den Bosch IPMA's Projectmanagement Parade plaats. Het evenement werd dit jaar voor de vijftiende keer gehouden. Onder het thema Creating adaptive leadership, focus on purpose, konden de bezoekers zich laten informeren en inspireren in twee keynotes en zo'n dertig [...]

Workshop Duurzaam Projectmanagement

Afgelopen week was de IPMA Young Crew te gast bij de Hogeschool Utrecht. Mark Kouwenhoven nam de deelnemers mee in Duurzaam Projectmanagement, een thema dat goed aansluit op het jubileum thema van IPMA NL. Tijdens de workshop ging Mark in op drie aspecten: Wat is duurzaamheid en hoe gaan bedrijven daarmee om, hoe neem je dit mee in je business [...]

Onze Partners

©2020 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen
We zijn de site aan het aanpassen aan ons nieuwe logo en kleurstelling. Je ziet nog oude en nieuwe kleuren naast elkaar.
+ +

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?