Community Projecten en Programma’s

AanmeldenNieuws

Missie

Er is geen eenduidige missie voor de Community of Practice (CoP) op te stellen. Ieder lid wil er iets anders uithalen en komt iets anders brengen en dat is dan ook de kracht van deze CoP: ieder van ons komt iets halen en iets brengen. Het is geen eenrichtingsverkeer. De CoP kent dan ook geen kernteam die het voortouw neemt bij de organisatie. Het is meer een estafette. Indien we toch tot een missie moeten komen, dan wordt het iets als:

We willen met en van elkaar, facilitators en projectprofessionals, leren en elkaar inspireren om zo veelzijdiger te worden en de doelen van projecten dichterbij te brengen. Daarmee sluit onze missie naadloos aan op de missie van IPMA-NL: Betere Projecten voor een Betere Wereld.

Onderwerpen

Tijdens onze bijeenkomsten verkennen we het gebied van faciliteren: wat betekent faciliteren, waar, op welk moment en hoe kunnen we faciliteren inzetten in projecten en programma’s? Deze onderwerpen verkennen we natuurlijk ook op een gefaciliteerde manier.

Werkwijze

We voeren (uiteraard interactief) de dialoog met elkaar. Het gaat er niet om wie de wijsheid in pacht heeft, maar hoe we door van elkaar te leren een beter resultaat neer kunnen zetten in projecten en programma’s. Aan het eind van elke bijeenkomst wordt het onderwerp voor de volgende bijeenkomst vastgesteld samen met de organisatoren, de locatie etc. Het stokje wordt dan overgedragen aan een nieuw kernteam.

Wat is faciliteren?

Van faciliteren is geen definitie te geven. Wel kun je stellen dat facilitators meetings, bijeenkomsten, conferenties, workshops, brainstormsessie e.d. begeleiden. Hierbij bedenken ze een proces om de deelnemers antwoord te laten geven op de vraagstelling van de opdrachtgever. Tijdens de bijeenkomst begeleiden ze de groep deelnemers naar het resultaat. Facilitators zijn neutraal en houden zich alleen met het proces en de groepsdynamica bezig. Dat zorgt ervoor dat de deelnemers zich volledig kunnen focussen op de inhoud.

Binnen het aandachtsgebied projectmanagement, komen alle activiteiten waar meer dan twee mensen bij elkaar zijn om een onderdeel te realiseren, in aanmerking om gefaciliteerd te worden. Dat begint dus bij de project start-up (PSU) en eindigt met de evaluatiebijeenkomst en de project closure. Kortom een heel scala aan verschillende soorten onderwerpen die ieder een eigen aanpak vereisen.

Sluit je aan!

Meer informatie of lid worden? Neem contact op met: secretariaat@ipma.nl

Neem contact op!

Het laatste nieuws

Onze partners:

Neem contact op

Heb je een vraag aan IPMA? Stel je vraag hier direct!

Versturen

©2019 IPMA Nederland platform projectmanagement

Log in met je gegevens

of    

Gegevens vergeten?

Create Account