ISO

Croonwolter&dros is al een aantal jaren bezig haar project management te versterken, onder andere door CPM en IPMA. Vanuit IPMA-Nederland ontvang ik daardoor regelmatig mailings. Zo ook in december 2016.

“Leuk; een interesse avond voor de ISO-21500 Project Management georganiseerd door IPMA en PMI Nederland.” Blijkbaar bestaat er een internationale norm voor project management.

Van interesse naar actieve deelname aan NEN commissie.

Het leek mij wel interessant om te horen wat dat inhoudt. Voor je het weet ben je gesponsord door Croonwolter&dros, zit je in de Nederlandse normcommissie voor de NEN/ISO‑21500-serie en neem je deel aan een ISO-werkgroep. Je gaat naar een paar NEN-commissie vergaderingen toe en wordt overstelpt met inhoudelijke discussies, politiek, terminologie, meningen en belangen. Heel leuk en behoorlijk dynamisch. Maar echt participeren in een normcommissie vraagt enige tijd.

Als ras chaoot probeer ik voor mijzelf al jaren structuur aan te brengen in mijn eigen werk, maar ook op projectniveau. Je wordt vanzelf handig om daar een weg in te vinden. Het werd dan ook nog leuker, toen ik in de NEN-commissie gevraagd werd eens naar de ISO-21511 te kijken met betrekking tot Work Breakdown Structure. Die vertelde mij weinig nieuws en voordat je er erg in hebt, zit je in de betreffende internationale werkgroep. Actief deelnemen aan een internationale werkgroep blijkt in de praktijk best lastig te zijn. Een beetje lezen, beetje commentaar geven en uiteindelijk samen met andere NEN-commissieleden namens Nederland een stem uitbrengen. Daar blijft het wel bij. Tot er zich de gelegenheid voordoet om deel te nemen aan een ISO-overleg in Parijs.

De internationale vuurdoop: een reisje Parijs.

Zo reis ik begin december af naar Parijs. Met slechts de verwachting een leuke ervaring op te doen. Enigszins op de hoogte gebracht door de ervaren leden van de Nederlandse normcommissie over het reilen en zeilen in de werkgroep, maar ongehinderd door enige mate van kennis over de werkgroep op weg om te gaan deelnemen aan een overleg met een internationale bezetting.

Dat was toch best spannend, maar al snel bleek dat het normaal is dat er steeds nieuwe mensen aan een werkgroep vergadering deelnemen. De doelstelling van deze vergadering was een nieuwe internationale standaard voor work breakdown structure (ISO 21511), tot een definitieve status te brengen. Meestal gaat het dan over tekstuele wijzigingen. Het aanpassen van de structuur en inhoudelijke aanpassingen is in de eindfase niet gewoon. Als er dan toch, in de structuur en inhoud, wijzigingen worden doorgevoerd, met als belangrijkste wijziging het erkennen van andere dan hiërarchische structuren voor een WBS, wordt het een bijzondere ervaring.

Ook de gesprekken met de internationale experts van andere normcommissies waren verrijkend. Iedereen brengt zijn eigen standpunten in maar is wel gewend om open te staan voor de meningen van anderen en kan daar een gezonde en soms stevige discussie over voeren. Ook de leuke avond in Parijs met een aantal commissieleden of werkgroepleden is daarom verrijkend. Kortom een hele leuke ervaring die ik iedereen kan aanbevelen.

P.G.A. (Paul) Hesp, Senior Projectleider techniek

Croonwolter&dros 

Op 16 januari 2018 is er in Amersfoort weer een interesse avond over de NEN/ISO-21500-serie. Ben je geïnteresseerd, meld je dan hier aan.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Jouw Competentie Winkelwagen

Nog geen items
Subtotaal 0,00
Verzendkosten 0,00
BTW 0,00
Totaal 0,00
0

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?