2021, Het jaar waarin we hopelijk weer meer ruimte krijgen, meer ruimte om te ondernemen, meer ruimte om naar buiten te gaan, meer ruimte om elkaar fysiek te ontmoeten. Wat nemen we mee uit het afgelopen jaar waarin we door corona gedwongen werden meer en meer op afstand, online, met elkaar te werken? Velen van ons zijn positief verrast over de voordelen van online samenwerken, niet in de laatste plaats vanwege het beperken van ieders reistijd. Zo leverden we ineens met zijn allen een bijdrage aan de energietransitie en dus een betere wereld. Toch was het niet alleen maar een succes. Een van de belangrijkste zaken die gemist werd is het persoonlijke contact, de koffieautomaat gesprekken en de diepgaande verbinding met jezelf en met elkaar.


Als projectmanager is het belang van verbinding aan de orde van de dag. Dat was het voor corona en dat is het nu nog steeds. Adviesbureau Turner deed een onderzoek naar de effecten van online werken in het beroepsonderwijs. Een sector die onmiskenbaar een enorme transitie te maken had toen de (lange) sluiting van scholen een feit werd. Deze studie laat duidelijk zien: in situaties waarin de student zich het meest gezien voelde, voor en tijdens de corona periode, is het onderwijs het meest effectief. De kwaliteit van de inhoud van het onderwijs was dus niet de meest kritieke succesfactor, maar de mate van verbinding! Deze succesfactor is in alle vormen van ‘leren’ het meest bepalend, zowel in de offline als in de online situatie. Ik kan me voorstellen dat menig onderzoek in andere branches tot vergelijkbare conclusies komt. En wat bepaalt het succes van menig organisatie, de wijze waarop we leren met en van elkaar. Als (project-)manager blijkt ook hier weer, de kwaliteit van persoonlijk contact is in grote mate succesbepalend. Wij merken in ieder geval in onze werkpraktijk, dat de mate van succes die we behalen een belangrijke relatie heeft met de kwaliteit van de verbinding die we weten te realiseren met onszelf en met anderen.

Voluit vanuit kracht werken vraagt verbinding met jezelf. Werken vanuit de wijsheid van je hoofd, je hart en je buik, geeft je veerkracht, levenskracht en verwonderingskracht. Op die manier weet je je eigen kwaliteiten volop te manifesteren, alsook je te verbinden met je omgeving. Op die manier maak je de meeste impact. Dan maak je verschil daar waar het er het meest toe doet.

In de praktijk van fysiek, op kantoor met elkaar samen werken blijkt het al vaak lastig genoeg om verbinding met jezelf en elkaar hoog op ieders agenda te houden. De waan van de dag nodigt ons allen uit van het een naar het ander te rennen, zonder stil te staan. Stil te staan om te voelen. Voelen wat er voor jou en anderen echt toe doet en welke keuze daar het beste bij past. De context van online werken maakt het alleen maar uitdagender. Het goede nieuws is: het kan wel!

Online meeten en gebruik maken van ieders wijsheid in hoofd, hart en buik kan door bewust aandacht te besteden aan de verbinding met je lijf. Een paar keer bewust ademhalen tot in je kruin en je tenen, wandelend een voortgangsgesprek voeren of een paar fysieke oefeningen aan het begin van een meeting geven een andere dimensie aan je overleg. Het geeft letterlijk meer lucht en meer bewegingsruimte. En het draagt bij aan de verbinding in het team. En daarmee dus aan de energie en bevlogenheid in het team. En dat draagt bij aan de kwaliteit van het resultaat. Het vraagt wat lef om het te doen, maar het resultaat is ernaar! Durf jij het aan?

Doe mee aan de Business Balance Bootcamp

Op dinsdag 9 februari om 19.30u organiseren Dimphy Peters en Diane van Donselaar wederom een Business Balance Bootcamp. Meer weten waarom je erbij wilt zijn? Ga naar IPMA Connect en schrijf je in!

Een bijdrage van

Over Dimphy Peters: Het boeit Dimphy als organisatiekundige te zien hoe organisaties wel of niet succesvol functioneren. De mate waarin mensen bereid zijn hun eigen aandeel te zien en de mate waarin zij het aandurven daarin andere keuzes maken, om andere resultaten te bereiken, fascineert haar enorm. Ze helpt directies en management teams te zien hoe het bij hen werkt, individueel en in hun interactie met elkaar, en de keuzeruimte die daarin mogelijk is.Het blijft haar uitdagen het steeds weer op het scherpst van de snede te spelen: uitdagend en confronterend, maar veilig en rustig genoeg om steeds weer een stapje in de gewenste richting te zetten, naar nog beter doen.  Dimphy heeft haar ervaring opgedaan in de praktijk, in diverse management- en directieteams, maar ook als facilitator van veranderingen.

Over Diana van Donselaar: Sinds 1998 coacht en traint Diana teams en individuen binnen diverse organisaties in hun groei en ontwikkeling. Hiermee verenigt ze passie, hobby en werk. Ze houdt ervan om mensen en teams te helpen hun beste versie te leven. Vooral als de druk om te presteren en te veranderen toeneemt en valkuilen op de loer liggen. Hiertoe benut ze graag de volgende kwaliteiten: energiek, doeltreffend, verfrissend en verbindend. Diana heeft zich vanaf 1998 verdiept in diverse vormen van Martial Arts, Pilates, Yoga, Taoïsme en Meditatie. En vooral in het belang van ademhaling, stilte en ontspanning als basis voor moeiteloos bewegen en presteren. Gecombineerd met inzichten uit Westerse ontwikkelmodellen brengt dit een eigentijdse visie op leiderschap en teamperformance binnen organisaties.

Kijk ook op www.businessbalancebootcamp.com

IPMA-lid
IPMA-lid

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?