“De purpose van purpose is geluk”
—Ynzo van Zanten, Tony’s Chocolonely
Op dinsdag 16 april vond in congrescentrum 1931 in Den Bosch IPMA’s Projectmanagement Parade plaats. Het evenement werd dit jaar voor de vijftiende keer gehouden. Onder het thema Creating adaptive leadership, focus on purpose, konden de bezoekers zich laten informeren en inspireren in twee keynotes en zo’n dertig parallelsessies waaruit men een keuze kon maken.
De eerste keynote was van Roland Drijver, coördinerend informatiemanager bij de Corporate Dienst van Rijkswaterstaat. Hij schetste hoe Rijkswaterstaat voor 2,2 miljard euro per jaar infrastructuur met een nieuwwaarde van 240 miljard beheert. Hij erkende dat Rijkswaterstaat hierbij veel tijd besteedt aan vergaderingen en overleg, maar dat de goedkoopste van de uitvoering –het beheer kost 0,9 procent van de nieuwwaarde– te danken is aan goede communicatie, die volgens Drijver “de grootste efficiëntiefactor” vormt.
Roland Drijver gaf zijn gehoor de raad om “niets te gokken” en in business cases alleen op te schrijven wat men kan garanderen. De methodiek hiertoe, inclusief een Excelbestand, is openbaar en wordt door Drijver op aanvraag verstrekt.
Sterk de nadruk op purpose legde Ynzo van Zanten, chief evangelist bij Tony’s Chocolonely. In zijn keynote liet Van Zanten zien hoe een product dat ontstaan is uit de verontwaardiging van een journalist, uitgroeide tot Nederlands marktleider in chocoladerepen, met expansieplannen tot ver daarbuiten. Het doel is om de gehele cacao-industrie te veranderen. Van Zanten kondigde aan dat Tony’s Chocolonely zich van de markt zal terugtrekken als alle chocolade ter wereld ‘slaafvrij’ geproduceerd wordt.
Ynzo van Zanten trakteerde niet alleen op repen chocolade, maar maakte zijn gehoor ook deelgenoot van de zin van het menselijk bestaan. “De purpose van purpose is gelukkig zijn”, aldus Van Zanten. “En wat maakt nou gelukkiger dan een goeie reep chocola?”
Na de keynotes konden bezoekers hun kennis verrijken tijdens vijf ronden parallelsessies van drie kwartier.
In de eerste ronde konden Paradebezoekers kennismaken met Signify, sinds 2018 de nieuwe naam voor Philips’ lichtdivisie die twee jaar eerder werd verzelfstandigd. Thomas Leenders, Manager Government Affairs bij Signify, vertelde over de diepgaande transitie waar het bedrijf in zit: van een verkoper van lampen en toebehoren naar een “circulair techbedrijf”. Lange levensduur en herbruikbaarheid zijn van steeds groter belang, ook omdat Signify toe wil naar een data- en softwaregedreven businessmodel, waarin licht steeds meer een dienst is en steeds minder de enkelvoudige verkoop van een simpele lamp.
Jeroen Stoter, werkzaam bij de Nederlandse Spoorwegen als project- en programmamanager, gaf zijn toehoorders de pakkende opdracht om eens bij zichzelf na te gaan welke manager in zijn of haar leven de meeste positieve impact had gehad en waarom. In de meeste antwoorden die Stoter ophaalde speelde het begrip vertrouwen een grote rol. Precies het geven van vertrouwen, en vertrouwen op de volwassenheid van scrumteams, is volgens Stoter iets dat dringend geleerd moet worden door veel managers met ervaring in traditionele manieren van werken.
12 biljoen (12.000 miljard) dollar. Volgens een studie van de Wereldbank is dat het bedrag dat tot 2030 gemoeid is met wereldwijde verduurzaming. Per jaar. Dat was een van de talrijke feiten en inzichten over duurzaam zakendoen die Paul van Ruiten en Annick Schmeddes met hun toehoorders deelden in hun presentatie Sustainable MBA in (Less Than) One Hour, waarmee ze een verkorte versie gaven van een evenement dat in het najaar plaatsvindt.
Dit jaar werd de Projectmanagement Parade niet afgesloten met een keynote, maar met een zogenoemde interactieve wrap-up van het Rotterdamse cabaretduo MiER. Als afsluiting was het woord aan IPMA-voorzitter Fred Bons, die voor het laatst in die rol optrad. In de algemene ledenvergadering die plaatsvond direct na de Parade werd Bons, die zeven jaar voorzitter is geweest, opgevolgd door Marcel Vilain. Fred Bons maakte namens IPMA Young Crew de winnaar bekend van de nationale finale van het Project Management Championship.
Gedurende de dag hadden zeven teams, bestaande uit studenten uit Delft, Utrecht en Zwolle, een casus uitgewerkt over een pizzeria in Den Bosch. Winnaar waren The Value Chefs, een team van vier studenten van Hogeschool Windesheim in Zwolle. Van 31 mei t/m 2 juni vertegenwoordigen zij IPMA Young Crew Nederland op het internationale IPMA Project Management Championship in Neurenberg.