De waarde van het IPMA Certificaat

Het is wetenschappelijk aangetoond dat 40% van alle economische activiteit in Nederland projectmatig is. Een getal dat alleen maar meer waarde krijgt, omdat het stijgt. Ondermeer, omdat de complexiteit toeneemt, de vraagstukken een internationale oplossing vragen (zoals duurzaamheid) en steeds meer organisaties projectgericht georganiseerd zijn en als zodanig hun vraagstukken aanpakken. Projectmanagement is in toenemende mate een onderscheidende competentie.  

Om deze projecten succesvol te laten zijn, zijn een aantal elementen nodig. Een goede methodiek of framework is waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt, maar er is meer. Je hebt ook een projectprofessional nodig met de juiste competenties. Deze twee elementen kunnen niet zonder elkaar: je hebt immers iemand nodig die het project uitvoert en diegene heeft een aanpak nodig om de opdracht te volbrengen. Een IPMA Certificaat geeft jou als projectprofessional het tweede element: inzicht in jouw competenties.  

Een IPMA Certificaat is altijd gebaseerd op de Individual Competence Baseline (ICB), en dat maakt het ook uniek. Deze baseline wordt internationaal erkent, dus een IPMA Certificaat heeft in elk land (dat aangesloten is bij IPMA) dezelfde waarde. Vanaf de oprichting van dit model was al duidelijk dat inzicht hebben in je competenties een van de randvoorwaarde is voor een succesvol project. Wat maakt het zo’n belangrijke randvoorwaarde? 

Wanneer je als projectprofessional inzicht hebt in jouw competenties, weet je waar je goed in bent en waar je nog kunt groeien. Maar ook waar je niet goed in bent. Met dit inzicht in jezelf als projectprofessional, krijg je een beeld bij de projecten die bij jouw passen en welke niet. Je kunt dus vooraf weten of je een project succesvol kunt afronden of niet. De enige vraag die je hoeft te stellen is: sluiten mijn competenties aan bij dit project?

Over IPMA Certificering

 

Vanaf 1 januari 2015 is IPMA Certificering het certificeringsorgaan van de vereniging IPMA-NL. Opleiden en examineren gebeurt gescheiden om de betrouwbaarheid en onafhankelijkheid volledig te garanderen. Op de website van IPMA Certificering vind je een overzicht van de waardering van de opleiders per opleidingsinstituut. Als IPMA-lid ontvang je korting op jouw examen. Ontdek de waarde van het IPMA-lidmaatschap en de soorten IPMA-lidmaatschappen. Bekijk ook de meeste gestelde vragen over het individuele en het collectieve IPMA-lidmaatschap.

IPMA examen

  • IPMA Certificering ontwikkelt en organiseert de examens strikt gescheiden van de vereniging.
  • We werken onafhankelijk van opleidingen en projectmanagementmethodes.
  • Examinering gebeurt door professionele assessoren.
  • De kandidaat wordt beoordeeld op technische competenties én op contextuele en gedragscompetenties.
  • Gericht op persoonlijke en professionele loopbaanontwikkeling.

Wil je een beroep doen op uitslagen van theorie-examen, assessment of her-certificering? Op Nederlands grondgebied kunnen klachten worden ingediend. Hiervoor is een beroepscommissie certificering in het leven geroepen. Vul hiervoor het formulier in op de site van IPMA Certificering.

IPMA Certificering
IPMA-NL lidmaatschap

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?