two business persons plan a project. team work in office

Om projecten succesvol te laten verlopen is het voor projectmanagers van belang om de juiste projectmanagementbenadering te kiezen. Deze benadering moet gebaseerd zijn op een goed begrip van de projectkenmerken. In dit artikel presenteren we een diagnosemodel dat tot doel heeft dit begrip te vergroten. Hierbij onderscheiden we drie projectaspecten, namelijk de projectinhoud, de interne context en de externe context. Elk van deze aspecten wordt vanuit twee dimensies beoordeeld, namelijk de mate van complexiteit en de mate van voorspelbaarheid. Op basis hiervan kunnen projectprofielen worden afgeleid die gebaseerd zijn op vier generieke projecttypes:

1) ontwerpgerichte projecten,
2) onderhandelingsprojecten,
3) ontwikkelingsprojecten en
4) onderhandelings- én ontwikkelingsprojecten.

Dit diagnosemodel kan gebruikt worden als hulpmiddel voor een dialoog bij de planning, de tussentijdse beoordeling en de eindevaluatie van projecten.

Auteurs: Prof. dr. Albert Boonstra & Dr. Cees Reezigt

Meer lezen?

Dit artikel is alleen toegankelijk voor PREMIUM-lezers, die lid zijn van IPMA-NL of die een los abonnement hebben op Projectie. Wil jij ook de PREMIUM-versie van Projectie ontvangen? Word dan lid! Abonnees kunnen het artikel gratis lezen via een link in de inbox. 

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?