Een succesvol project draaien is een kunst, zeker in de huidige online vergadercontext. Menig projectmanager komt een heel eind met het goed managen van inhoud en proces. Maar is dat heden ten dage wel genoeg?


Voorheen kon je via de informele wandelgangen wel achterhalen hoe leden van het projectteam werkelijk in de wedstrijd zitten, wat er in hen omgaat, of ze zich echt verbinden aan het doel van het project en het projectteam.

Die informele koffie-automaatmomentjes, daarvoor moet je nu een teammeeting inschieten. Wat meestal niet gebeurt in de hectiek van alledag. Dus hoe manage je dan deze essentiële vorm van verbinden, die zich vooral afspeelt op het niveau van beleving in plaats van ratio.

Een doorvoelde intentie (motivatie) is namelijk veel krachtiger als een doordachte intentie. Denk maar eens aan alle goede intenties aan het begin van het jaar. Welke intenties blijven overeind en worden omgezet naar actie? Dat zijn de intenties die een sterke emotie en beleving bij je oproepen.

Wil je dus achterhalen wat er echt omgaat in jouw projectteam als het gaat om motivatie of weerstand, wat staat je dan te doen? Daarvoor is het goed te weten dat mensen van nature een ‘emotionele’ verbinding hebben. Dit zien we al bij baby’s, als de ene baby huilt begint de andere ook te huilen.

Zijn we ons bewust van deze verbinding, dan tonen we empathie. En precies dat verschaft ons waardevolle inzichten over wat er in de ander omgaat op het niveau van emoties en gevoelens (dus ook weerstanden). Er is wel een belangrijke voorwaarde, we hebben er alleen toegang toe als we op dat niveau kunnen waarnemen wat er in ons zelf omgaat. Dat wat je dan waarneemt kan zowel jouw emotie zijn als die van de ander. En dat vraagt om nader onderzoek (bijvoorbeeld door je gevoel op tafel te leggen).

Dit ‘duale bewustzijn’ is dus gewoon een spier die je kunt trainen door regelmatig jezelf te observeren op alle niveaus, oftewel tegelijkertijd in verbinding te staan met jezelf en met anderen. Wil jij deze spier trainen? Kom dan naar de workshop op 20 april.

Een bijdrage van

Over Dimphy Peters: Het boeit Dimphy als organisatiekundige te zien hoe organisaties wel of niet succesvol functioneren. De mate waarin mensen bereid zijn hun eigen aandeel te zien en de mate waarin zij het aandurven daarin andere keuzes maken, om andere resultaten te bereiken, fascineert haar enorm. Ze helpt directies en management teams te zien hoe het bij hen werkt, individueel en in hun interactie met elkaar, en de keuzeruimte die daarin mogelijk is.Het blijft haar uitdagen het steeds weer op het scherpst van de snede te spelen: uitdagend en confronterend, maar veilig en rustig genoeg om steeds weer een stapje in de gewenste richting te zetten, naar nog beter doen.  Dimphy heeft haar ervaring opgedaan in de praktijk, in diverse management- en directieteams, maar ook als facilitator van veranderingen.

Over Diana van Donselaar: Sinds 1998 coacht en traint Diana teams en individuen binnen diverse organisaties in hun groei en ontwikkeling. Hiermee verenigt ze passie, hobby en werk. Ze houdt ervan om mensen en teams te helpen hun beste versie te leven. Vooral als de druk om te presteren en te veranderen toeneemt en valkuilen op de loer liggen. Hiertoe benut ze graag de volgende kwaliteiten: energiek, doeltreffend, verfrissend en verbindend. Diana heeft zich vanaf 1998 verdiept in diverse vormen van Martial Arts, Pilates, Yoga, Taoïsme en Meditatie. En vooral in het belang van ademhaling, stilte en ontspanning als basis voor moeiteloos bewegen en presteren. Gecombineerd met inzichten uit Westerse ontwikkelmodellen brengt dit een eigentijdse visie op leiderschap en teamperformance binnen organisaties.

Kijk ook op www.businessbalancebootcamp.com

IPMA-NL nieuwsbrief
IPMA-lid

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?