Duurzaamheid voor Projecten en Programma’s

Doelstelling

Wij willen met een andere mindset naar projecten kijken. Het oude paradigma van prijs, tijd en kwaliteit is voor ons niet meer voldoende. We willen veel meer vanuit een holistische benadering oog hebben voor de langere termijn effecten van ons handelen tot ver over de grenzen van het project. Daarom streven wij ernaar om duurzaamheid in te bedden in de projectresultaten en de uitvoering van projecten. Zo leveren wij als projectmanagers uiteindelijk een bijdrage aan een brede maatschappelijke duurzame verbetering van de kwaliteit van leven van iedereen.

De Community appelleert direct aan de benodigde Projectmanagement-competenties vanuit een ruime opvatting van het begrip duurzaamheid.

Group of volunteer with sprout for growing
Conference Training Planning Learning Coaching Business Concept

Missie

Wij hebben de missie van de Community vastgelegd door onze “Why”, “How” en “What” vragen in een interactieve dialoog met elkaar te beantwoorden. 

“Why”
Als projectmanagers willen en kunnen proactief meewerken aan het creëren van duurzame organisaties en maatschappij”. 

“How”
Dit doen we door vanuit onze gedrevenheid en verantwoordelijkheid elkaar en onze omgeving te inspireren om verantwoordelijkheid te nemen voor duurzaamheid. Ook streven wij ernaar een brug te vormen tussen Projectmanagers en MVO-betrokkenen en beiden de veranderkracht in handen te geven om deze missie te volbrengen. 

“What”
De activiteiten van de community zijn:

  • Met elkaar dit relatief nieuwe gebied verkennen. 
  • Kennis uitwisselen, ideeën uitwerken en uitproberen. 
  • Elkaar helpen om tot een nog beter resultaat te komen. 
  • Ervaringen delen op het gebied van literatuur, trainingen en tools die kunnen worden ingezet.

Wat is duurzaam projectmanagement?

Duurzaam projectmanagement is: “het plannen, monitoren en beheersen van de project(management) processen, door het beschouwen van de ecologische, economische en sociale aspecten van de levenscycli van de project middelen, project producten en project effecten. Het is gericht op het realiseren van baten voor (alle) stakeholders, uitgevoerd op een transparante, eerlijke en ethische manier die een proactieve stakeholderbetrokkenheid voorop staat”.

Onderwerpen

De community komt zo’n drie keer per jaar bij elkaar waarbij we gemiddeld zo’n 25 deelnemers hebben. Tijdens onze bijeenkomsten verkennen we het gebied van duurzaam projectmanagement verder in de vorm van kennisdeling, luisteren naar praktijk casussen en nodigen we ook regelmatig een MVO-verantwoordelijke uit om zijn of haar visie op duurzaamheid weer te geven. Zo hebben in het afgelopen jaren bijvoorbeeld de MVO-verantwoordelijken van RABO, NS, Atos Origin een voordracht gegeven. Maar we kijken ook over de grenzen heen, bijvoorbeeld door de voordracht van Seeds2Growth, een initiatief van een van de deelnemers om een aantal arme boeren in Sierra Leone een beter bestaan te geven. Kortom, we proberen elkaar te inspireren om dit belangrijke onderwerp in ieder project een plekje te geven.

Sluit je aan!

Meer informatie over deze Community kan via: ln.2p@reppihcs.nor, ln.stnatlusnocmsf@sreletrots.derf oln.ampi@tcennoc

Neem contact op!

Het laatste nieuws

IPMA en de Sustainable Development Goals: op weg naar maatschappelijke impact

Met het credo “Betere Projecten voor een Betere Wereld” legt IPMA de lat behoorlijk hoog als het om de maatschappelijke relevantie van ons als project- programma- en portfoliomanagers gaat. Speciaal de IPMA Community “Duurzaamheid in projecten en programma’s” voelt zich in het bijzonder hierbij thuis. Maar de realiteit is ook dat deze prachtige visie nog wat versterking in het operationaliseren [...]

“De purpose van purpose is geluk”

"De purpose van purpose is geluk" —Ynzo van Zanten, Tony's Chocolonely   Op dinsdag 16 april vond in congrescentrum 1931 in Den Bosch IPMA's Projectmanagement Parade plaats. Het evenement werd dit jaar voor de vijftiende keer gehouden. Onder het thema Creating adaptive leadership, focus on purpose, konden de bezoekers zich laten informeren en inspireren in twee keynotes en zo'n dertig [...]

Workshop Duurzaam Projectmanagement

Afgelopen week was de IPMA Young Crew te gast bij de Hogeschool Utrecht. Mark Kouwenhoven nam de deelnemers mee in Duurzaam Projectmanagement, een thema dat goed aansluit op het jubileum thema van IPMA NL. Tijdens de workshop ging Mark in op drie aspecten: Wat is duurzaamheid en hoe gaan bedrijven daarmee om, hoe neem je dit mee in je business [...]

Chocolade en Duurzaam Leiderschap, wat is het verband?!?

Chocolade is eigenlijk de oplossing voor alles. Chocolade is de beste troost als het een beetje tegenzit. Chocolade is de beste beloning om iets te vieren. Chocolade maakt gelukkig. En tijdens de Parade op 16 April zullen Duurzaam Leiderschap en die heerlijke smaak onlosmakelijk aan elkaar verbonden worden. Ynzo van Zanten beschrijft de missie van Tony Chocolonely, de eenzame strijd [...]

Onze Partners

©2020 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

of    

Gegevens vergeten?

Create Account