IPMA-NL nieuwsbriefTerugblik Now we’re talking – Deep Democracy in actie
Spreker: Frank Weijers

Wanneer is een besluit een inclusief besluit? Wanneer is er écht het goede gesprek gevoerd voordat er een besluit genomen wordt? Dat is waar de sessie Deep Democracy over ging.


Een hip woord wel: ‘inclusieve besluiten’. De Deep Democracy methode ontstond in de jaren ’90 in Zuid Afrika waar de impact van de Apartheid speelde. Vandaag de dag hebben we inclusie meer dan ooit nodig om polarisatie verder tegen te gaan. Het vraagt van leidinggevenden en managers om goede gesprekken te leiden, zodat medewerkers geen grapjes gaan lopen maken. Of, in ergere gevallen, zwijgen of niet meer meewerken.

Een inclusief of verrijkt besluit = wat de meerderheid wil + de wijsheid van de minderheid. Ik leerde in de sessie van Frank Weijers dat verrijkte besluiten dichterbij zijn dan ik denk. Een goede check-in is het halve werk. Iedereen mag praten zonder dat hij of zij onderbroken wordt. Elk gevoel en elke mening mag er zijn.

Daarna haal ik over het onderwerp van de sessie alle invalshoeken op en luister ik extra goed naar de meningen die afwijken van de rest. Welke opties zijn er nog meer? Of, als er geen alternatief mogelijk is, kan ik vragen stellen als “wat heb je nodig om mee te gaan in dit besluit?”.

En ja, dat kost tijd. Maar als iedereen oordeel-vrij naar elkaar luistert en vrij durft te spreken is dat goud voor het besluit én voor de (toekomstige) samenwerking. Het is de investering meer dan waard!

IPMA-NL nieuwsbrief

Illustratie gemaakt door Eveline Mos, visueel projectmanager, facilitator en trainer.

Een bijdrage van

Anna Schakel is project- en programmamanager binnen de IT-wereld. Daarnaast is zij host van de podcast De Flow Show over de tips om flow te brengen en houden in je project.

IPMA Yo
IPMA NL resilience veerkracht

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?