Contracteren op basis van geleverde business functionaliteit in plaats van bestede uren!

Als projectmanager stond ik als IPMA B-er voor de taak om de belangrijkste maatwerk applicatie van Viterra te vervangen: een internationaal Agri commodity trader vertegenwoordigd in 37 landen met een omzet van meer dan 41 miljard USD. De architectuur en een groot deel van de gebruikte technologieën waren verouderd en moesten vervangen worden. Dit betekende onder andere het opzetten en implementeren van een nieuwe offshore ontwikkelomgeving. Voor Viterra was offshore werken geheel nieuw.

In deze sessie licht ik toe dat de kern van dit project bestond uit een output based contract met betalen per op te leveren functionaliteit in plaats van betalen per bestede uren. Ik deel met jou als deelnemer de belangrijkste onderdelen van zo’n contract zoals:

  • Hoe beschrijf je zo duidelijk mogelijk de output;
  • Hoe monitor je zo’n >400.000 uur project op basis van 4 KPI’s (Happier, Faster, Better and Cheaper) met ongeveer 40 onderliggende metrieken.

Ik zal ook aangeven hoe dit contract impact heeft gehad op de Agile manier van werken en hoe deze manier van contracteren het Agile gedachtengoed kan ondersteunen waarbij IT-control en hoger management beter grip en controle krijgen over dit soort grootschalige Agile projecten. Inmiddels is deze manier van werken ook geïmplementeerd in de lijn organisatie van Viterra. En niet alleen voor Viterra van waarde, maar ook voor mij: ik heb ik met dit project mijn IPMA A Certificaat behaald!


[favorite_button]

Zie hier al je favorieten.

Mijn naam is Richard Sweer en na mijn informatica opleiding ben ik begonnen als ontwikkelaar en verder doorgegroeid tot projectmanager. Inmiddels heb ik ruim 25 jaar ervaring als projectmanager. Mijn passie ligt in het succesvol uitvoeren van maatwerk software projecten bij (middel)grote en internationale bedrijven. Van klanten krijg ik vaak te horen dat ik zeer duidelijk en helder ben over doorlooptijden en kosten van ICT projecten door het inzetten van softwaremetrieken. Het steeds beter worden in voorspelbaar maken van projecten op basis van internationale/defacto standaarden en objectieve metingen van doorlooptijd, kosten en kwaliteit van projecten blijft mijn grootste passie. De laatste 10-15 jaar ben ik vooral betrokken bij grootschalige landelijke en internationale projecten. Ben lid van IPMA-NL, NESMA (www.nesma.org) en de NEN normcommissie “Software en System Engineering”.Deze sessie ondersteunt  je competentieontwikkeling voor:

   
Uit: Individual Competence Baseline

Duur sessie:

Deze sessie duurt 45 minuten.

Deze sessie wordt het best getypeerd als:

Voertaal in de sessie

Nederlands; de slides zijn in het Engels.

Wanneer en Waar:

Dat vind je in het tijdschema.


IPMA nieuwsbrief
IPMA-NL lidmaatschap

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?