EnergielekkenBen jij vol enthousiasme begonnen aan je maatschappelijke project? Ben je op dit moment echter aan het ploeteren, voelt je project zwaar en vraag je jezelf af hoe het toch komt dat je geen steek verder komt?


Ik kan je geruststellen: het ligt niet aan jou of jouw inzet. Er is namelijk iets anders aan de hand. Waarschijnlijk is het energieniveau in je project namelijk te laag. Dat klinkt je misschien een beetje abstract in de oren, dus ik zal je een voorbeeld geven om uit te leggen hoe dat werkt. Als wij met onze zeilboot een dag doorvaren, raakt de accu steeds leger. Vanaf een bepaald spanningsniveau geven de electrische systemen foutmeldingen of vallen uit. Vaak starten we dan de motor en laadt de accu weer bij tot het juiste energieniveau, waarna alles weer draait zoals het moet. Die systemen hebben een bepaald energieniveau nodig. En dat geldt ook voor je project.

In je project verlies je energie door energielekken. Je kan dan denken aan het ontbreken van steun van je opdrachtgever, je eigen interne stem die je allemaal lelijke dingen vertelt of iemand waar je mee samenwerkt met wie de communicatie stroef verloopt. Situaties waar iedere projectmanager wel eens mee te maken heeft.

Vaak heb je niet eens zo door dat dit je veel energie kost. Tot het moment dat het energieniveau in je project zo laag is geworden, dat je project niet meer lekker loopt. Op dat moment gaat je project zwaar aanvoelen. Vaak denken we dan dat het aan onszelf ligt. Dat we het niet kunnen, niet ervaren genoeg zijn of niet hard genoeg doorpakken. Hierdoor verliezen we nog meer energie. En zo ontstaat een vicieuze cirkel.

Die vicieuze cirkel kan je doorbreken door op zoek te gaan naar de grootste energielekken in jouw project en deze lekken vervolgens te gaan dichten. Door op deze manier naar je project te kijken en kan je de problemen bij de bron aanpakken en oplossen. De P8® Projectaanpak geeft je de bril om op deze manier naar je project te kijken. Zo maak je een eind aan al dat geploeter en komt je enthousiasme waarmee je oorspronkelijk begonnen bent snel weer terug.

Een bijdrage van

Mariëlle de GrootMariëlle de Groot: ik ben professioneel struikelaar en deel ik de geleerde lessen uit mijn struikelingen met projectleiders en trekkers van maatschappelijke projecten door middel van boeken, blogs, workshops en lezingen. Ik werk als projectmanager van maatschappelijke projecten. Kom meer te weten over energielekken in je project via de P8® Projectaanpak.

Kennis delen
IPMA-NL lidmaatschap

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?