Projectmanager in the big bad world

In deze serie over ethische dilemma’s in projecten licht de interessegroep Professionele Integriteit steeds een real life case uit. Dit is het vierde en laatste deel. In het laatste deel van de serie over ethiek geven we het woord aan Rob Brouwer, IPMA-B level Projects Director International bij Royal HaskoningDHV. Hij breekt een lans voor meer openheid en discussie over ethische dilemma’s in ons vakgebied. “Ook integere projectmanagers kunnen in de problemen komen.”

“De meest simpele maatlat voor een beslissing is: wat mag juridisch wel, en wat niet? Een besluit is moreel verantwoord zolang je er geen wet mee overtreedt. Maar in veel situaties biedt dat geen houvast. Bij echte problemen, ethische problemen, komt het er steeds op neer: durf je het te vertellen aan mensen met wie je een vertrouwelijke relatie hebt: familie, collega’s, vrienden? Ik heb ervaren hoe lastig dat kan zijn als je te maken hebt met een andere cultuur. In West-Afrika is er nog veel armoede en zijn rangen, standen en status veel belangrijker dan bij ons. Eerste prioriteit is daar het onderhouden van je familie. De norm is dan ook vaak: krijg je een positie met meer macht, dan laat je dat zien en maak je daar gebruik van. Ik woonde negen jaar in Nigeria en had toen een Nigeriaanse echtgenote. Die vond het volledig normaal om minder loyaal te zijn aan je werkgever of opdrachtgever als je daarmee je familie kon steunen. Dat verwachtte ze eigenlijk ook van mij.”

Ben je benieuwd naar de rest van de case? Je leest hem hier.


Verder praten over ethische dilemma’s?

Op 24 januari 2017 organiseert de IPMA Community Regio ZON i.s.m. Valid een kennis-event over ethische vraagstukken binnen projecten.

Het gaat dan om: eerlijkheid, betrouwbaarheid, transparantie, geen verborgen agenda, in contact zijn, etc. Maar wat nou als deze kernwaarden onder druk komen te staan? Als andere belangen (waarden) zwaarder wegen? Als niet zo duidelijk is wat goed is en wat niet? Als iets wringt? Hoe ga je daarmee om?

Wij willen, samen met jullie, proberen ethiek praktisch te maken. Dus een klein stukje theorie en veel discussie aan de hand van praktische praktijkcasussen.

Schrijf je nu in!

©2022 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Jouw Competentie Winkelwagen

Nog geen items
Subtotaal 0,00
Verzendkosten 0,00
BTW 0,00
Totaal 0,00
0

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?