Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Action learning bijeenkomst

5 september / 16:00 - 19:45

Perceptieverschillen tussen opdrachtgever en opdrachtnemer als graadmeter voor projectsucces!

Action Learning Programma in samenwerking tussen Technische Universiteit Eindhoven, IPMA Nederland, en PMI Nederland met prof. dr. Arjan van Weele en Christian van der Krift, Technische Universiteit Eindhoven. Interesse in hoe jij je projectresultaat kunt verbeteren? Kom naar dit programma en neem je opdrachtnemer mee!

Het uitbesteden van activiteiten die niet tot de kernactiviteiten van het bedrijf behoren heeft de laatste decennia een grote vlucht genomen. Traditionele productiebedrijven hebben grote delen van hun productie en ontwikkeling uitbesteed en hebben zich ontwikkeld tot ketenregisseur. Als gevolg van uitbesteding worden bedrijven in steeds sterkere mate afhankelijk van leveranciers. Dat geldt ook voor de uitvoering van grote infrastructurele en ICT projecten, die voor hun succes sterk afhankelijk zijn van de kwaliteit van de samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.

Het succesvol inschakelen van aannemers, onderaannemers en leveranciers vereist een effectieve ‘contractual governance’ maar ook een effectieve ‘relational governance’. Traditioneel hebben de contractuele aspecten en risicomanagement in uitbestedingsrelaties veel aandacht. Echter, recent onderzoek wijst uit dat een goede onderlinge verstandhouding en relatie eveneens sterk bepalend is voor de uitkomst van projecten.

Relatiekwaliteit (i.e. relational governance) blijkt door verschillende elementen te worden bepaald. Te denken valt aan vertrouwen, commitment, consistentie, communicatie en integriteit. Relatiekwaliteit gaat veel verder dan met elkaar een kop koffie drinken! Hoe relatiekwaliteit ontstaat en verbeterd kan worden in projecten is niet geheel duidelijk. Een belangrijke graadmeter blijken perceptieverschillen te zijn die opdrachtgever en opdrachtnemer hebben ten aanzien van het project. En meer in het bijzonder ten aanzien van de ambities, doelen, werkwijzen, normen en waarden, en inbreng en competenties van partijen. Perceptieverschillen veroorzaken conflicten en beschadigen het vertrouwen tussen de samenwerkende partijen en zijn daarmee van grote invloed op de uitkomsten van een project. Het is dus zaak perceptieverschillen tussen opdrachtgever en opdrachtnemer tijdig in kaart te hebben om te voorkomen dat problemen in de samenwerking in complexe projecten escaleren!

Deze thematiek staat in deze bijeenkomst van leden van PMI en IPMA centraal:

In dit interactieve programma zullen prof. dr. Arjan van Weele en promovendus Christian van der Krift ingaan op de vraag wat nodig is om complexe projecten te laten slagen. Daarbij zal zowel de rol van contractual governance als van relational governance aan de orde komen. Specifiek zal het effect van perceptieverschillen tussen opdrachtgever en opdrachtnemer en de effecten daarvan op het projectresultaat besproken worden.

Jij hebt als deelnemer de mogelijkheid met jouw projectteam deel te nemen. Je krijgt de kans de perceptieverschillen in jouw project samen met zowel je eigen teamleden als die van je opdrachtnemer (of opdrachtgever) aan de hand van de perceptiemeter© te inventariseren en te bespreken. Dit online instrument is zowel in het Nederlands als in het Engels beschikbaar. Op grond van deze inventarisatie kan worden vastgesteld waar de samenwerking kan of zou moeten worden verbeterd.

Je wordt voor deze bijeenkomst aanbevolen 3 collega’s mee te nemen en 4 projectmedewerkers van jouw opdrachtnemer (of opdrachtgever) om een goede representatie van de percepties in de projectteams te hebben. Deze collega’s en medewerkers van de partner hoeven niet aanwezig te zijn om deel te kunnen nemen in het onderzoek. Op een andere locatie kunnen collega’s ook meewerken aan het gebruik van de perceptiemeter, mits zij op dezelfde tijd (tussen 16.45 en 18.30) beschikbaar zijn.

Het programma bestaat uit de volgende elementen:

 • Welkom en toelichting programma
 • Waarom complexe projecten falen: enkele recente voorbeelden
 • Effecten van contractual en relational goverance op projectuitkomsten
 • Case Nieuwland: wat vergt goed opdrachtgeverschap?
  • Discussie in kleine groepen
  • Plenaire terugkoppeling
  • Presentatie
 • In kaart brengen van perceptieverschillen in projecten: de perceptiemeter©
  • Discussie in kleine groepen
  • Plenaire terugkoppeling
 • Samenvatting, conclusies en tips voor de praktijk

Wat nodig is om complexe projecten te laten slagen?

Jij hebt als deelnemer de mogelijkheid met jouw projectteam deel te nemen aan dit interactieve programma. Meld je aan via onderstaand knop!

Gegevens

Datum:
5 september
Tijd:
16:00 - 19:45
Evenement Categorie:

Neem contact op

Heb je een vraag aan IPMA? Stel je vraag hier direct!

Versturen

©2017 IPMA Nederland platform projectmanagement

Log in met je gegevens

of    

Gegevens vergeten?

Create Account