Morning news concept - newspaper and glasses with copy space

Op 3 juni vond in Alphen aan den Rijn de eerste bijeenkomst plaats van IPMA’s Snelle Reactiemacht. Dit initiatief van IPMA’s onlangs aangetreden voorzitter Marcel Vilain is erop gericht om actief in de landelijke media te reageren op gebeurtenissen in het nieuws waarin projectmanagement een rol speelt. Doel is om de toegevoegde waarde van gecertificeerde project- en programmamanagers onder de aandacht te brengen en de vereniging meer bekendheid te geven.

De avond werd bezocht door tien IPMA-leden, onder wie een mengeling van oudgedienden en een aantal nieuwe gezichten. Onder leiding van directeur Arie van Loopik van Signum, het bureau dat voor IPMA-NL marketing en communicatie verzorgt, vond een brainstorm en discussie plaats over selectiecriteria voor de onderwerpen waarover IPMA-NL in het openbare debat zijn zegje wil doen, het ‘hogere doel’ daarvan, en meer praktische zaken als de te kiezen invalshoeken en de kanalen via welke IPMA’s Snelle Reactiemacht zijn boodschap moet gaan verspreiden. Centraal in die boodschap zou moeten staan, stelde een van de deelnemers, dat projectmanagement een vak is. Niet iedereen verstaat het, dus het is belangrijk om de goede mensen ervoor te hebben.

De bedoeling is dat de pers in de toekomst bij gelegenheid zelf zijn weg zal vinden naar IPMA-NL, en dat leden met expertise op een voor een nieuwsfeit relevant deelgebied de woordvoering zullen doen. In de aanvangsperiode daaraan voorafgaand is het de bedoeling dat de IPMA’s Snelle Reactiemacht zich bij journalisten en media in de kijker speelt door te zenden. De IPMA’s Snelle Reactiemacht gaat tweets, blogposts, persberichten en andere ingezonden stukken schrijven over projecten: met nieuwswaarde en grote impact op landelijk niveau, die ’emotioneel raken’, zowel negatief als positief, en waarin het vakmanschap een rol speelt of zou moeten spelen.

Een steeds terugkerend begrip in de discussie was zuiverheid. Deelnemers waren het erover eens dat IPMA-NL geen graantje moet willen meepikken bij grote persoonlijke ellende. Daarnaast hamerden meerdere deelnemers erop dat wat IPMA-NL wereldkundig maakt doordacht moet zijn en onderbouwd met feiten, iets dat schuurt met de praktijk van het nieuwsbedrijf, waarin vaak nog lang niet alle details bekend zijn.

Naast snelle reacties op de actualiteit is het dan ook de bedoeling dat uit IPMA’s gelederen ook diepgravende analytische stukken of assessments voort zullen komen, die volledig vanuit de in de vereniging aanwezige expertise tot stand komen en waar de auteurs dan ook de nodige tijd voor nemen.

De IPMA’s Snelle Reactiemacht bevindt zich nog in een voorbereidende fase. Nader te bepalen is bijvoorbeeld nog hoe de groep en zijn activiteiten concreet georganiseerd zullen worden. Besloten is wel dat tijdens de volgende bijeenkomst een zogenoemde ‘dry run’ gehouden wordt, waarbij een actueel nieuwsfeit als case zal worden gebruikt. Het streven is om in ieder geval met een snelle reactie te komen, en misschien zelfs al een inhoudelijke, langere reactie. De aanwezigen achtten het wenselijk om meteen iets te publiceren te hebben.

Bij de sluiting van de bijeenkomst benadrukte IPMA-voorzitter Marcel Vilain dat iedereen welkom is om zich bij de groep aan te sluiten. Belangstellenden kunnen zich melden bij marcel.vilain@ipma.nl. IPMA’s Snelle Reactiemacht (in wording) zal de vereniging regelmatig blijven informeren over de vorderingen.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?