Falen is leuk, Glorieus Falen is nog veel leuker

Waar was jij op 7 november?

Je was er waarschijnlijk niet bij, dan kan ik eerlijk zeggen dat je iets gemist hebt. Of je was wel een van die 30 mensen die naar Woerden kwam, dan zijn wij jou eeuwig dankbaar!

Donderdag 7 november 2019 kwamen ruim 30 projectenmanagers bij elkaar in Woerden. Zij reageerden op de vraag mee te werken of mee te doen aan Glorieus Falen. Het programma was simpel: eind van de middag een workshop over een van de ‘soft skills’ die we als projectmanagers nodig hebben, een simpel diner om elkaar beter te leren kennen en in de avond 4 stoere projectmanagers die vertelden over hun grote faalmoment. Simpel. En magisch.

Van het een kwam het ander

Zittend in een koffietent op Schiphol, had ik een opvallend soepel telefoongesprek met Anna. Wij ‘kenden’ elkaar van Instagram en LinkedIn, maar zij belde met de vraag of ik te gast wilde zijn in haar podcast De Flow Show. Ken je dat gevoel dat de ruimte om je heen even verdwijnt omdat je zo opgaat in wat je doet? Dit was zo’n moment (maar ik haalde mijn vlucht).

Een paar weken later wat ik bij haar thuis voor het interview en rolden we van het ene verhaal naar de andere verbazing. Dat interview stond er wel op, maar wat nou als…. en dan kunnen we ook… en… Nog een aantal weken later kwam alles bij elkaar en hadden we een opzet voor het programma, het logo en de eerste verzendlijst. Glorieus Falen was geboren.

Falen is een feestje

Met gezonde kriebels in onze buik stonden we donderdag 7 november veel te vroeg in Woerden. We hadden een zaal, IPMA sloot zich aan als sponsor, de workshop en sprekers waren geregeld en we hadden genoeg aanmeldingen.

De eerste mensen die binnenkwamen kenden elkaar niet, maar hadden direct een -ogenschijnlijk- enerverend gesprek. Die openheid naar elkaar, interesse in elkaar, bleef het hele evenement hangen. We zagen het terug in de vragen die gesteld werden tijdens de workshop, maar ook in de gesprekken tijdens het diner.

Direct na de start van de workshop grepen mensen naar het boekje en de pen die zij op hu stoel hadden gevonden: dit was interessant! In anderhalf uur werden we meegenomen in verschillende gedragsstijlen. Hoe herken je die bij jezelf? Of herken je ze bij een ander? En vooral: welk effect heeft jouw gedrag op een gesprek of het project?

Na het eten was het tijd voor de 4 projectmanagers die durfden te vertellen waar zij hadden gefaald. Soms in de ogen van een ander, maar vooral in hun eigen ogen. Voor 30 andere projectmanagers vertellen wanneer je door de grond kon zakken… dat was eigenlijk niet eens zo heel erg! Want alle interesse in elkaar was er nog en de door de workshop opgedane kennis kwam naar voren in de vragen.

In vier uiteenlopende verhalen kwam bovendien naar voren dat de verschillende vakgebieden waarin we werken een andere dynamiek met zich meebrengen, en andere zorgen, maar dat we elkaar heel goed begrijpen door de rol die we vervullen. Precies wat Anna en ik hadden in het gesprek aan haar keukentafel.

En wij zelf? Wij zaten niet stil tijdens dit al. Anna coachte in de aanloop alle sprekers op het vertellen van een verhaal op een podium en was als dagvoorzitter in haar element. Ik liet ziet hoe visueel werken, in dit geval een live verslag van de workshop en illustraties van de faalverhalen, bijdraagt aan het onthouden en het voeren van een gesprek.

Waar ben jij op 14 mei 2020?

Ken jij de term ‘failing forward’? Het betekent dat je leert van je fouten en als je daar een boek over schrijft, ben je ineens een goeroe. Anders vertaalt, betekent het dat wij voorwaarts gaan met (Glorieus) Falen!

Deze eerste editie heeft onze verwachtingen overtroffen en we zijn dolblij met de evaluatie die we kregen van de deelnemers. Zowel terplekke als later in berichten op LinkedIn en per mail.

Tijdens de afsluiten kondigden we al een volgende editie aan en bij deze is er ook een datum: donderdag 14 mei 2020. Zet het alvast in je agenda en volg Glorieus Falen op LinkedIn en/of Instagram.

De 4 faalverhalen, onder andere van IPMA-lid Ron van Vliet, zijn binnenkort terug te luisteren via de podcast De Flow Show.

Bekijk de foto’s van het event voor een sfeerimpressie: http://glorieusfalen.nl/impressie-1e-editie/.
_____
Anna Schakel is project- en programmamanager binnen de IT-wereld. Daarnaast is zij host van de podcast De Flow Show over de tips om flow te brengen en houden in je project.

Eveline Mos is projectfacilitator voor projecten in de civiele techniek en infrastructuur. Zij zet visuele werkvormen en middelen in om de dynamiek in het team positief te veranderen.
_____
Geschreven door: Eveline Mos

 

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?