Grootste frustratie projectmanagerExcellent teamwork, de welbekende 1+1=3, is cruciaal voor het succes van een complex project. Althans, als je het project niet in je eentje draait.

Die laatste is natuurlijk volkomen logisch, maar appelleert wel aan de grootste frustratie van de gemiddelde projectmanager: “Ik moet teamleden motiveren, meenemen, helpen, controleren, in beweging krijgen, in hun kracht zetten.…en dat kost (te)veel tijd!”


Effect van harder werken op teamwork

Komt deze frustratie jou ook bekend voor? Gecombineerd met de neiging harder te gaan werken naarmate de ander zich passiever opstelt? Waardoor je helaas zelf een patroon in gang zet dat het tegenovergestelde oplevert van wat je beoogt: meer eigenaarschap, initiatief en oplossend vermogen bij de ander.

Onbewust roept dit gedrag namelijk een gevoel van ongelijkwaardigheid op: “De manager weet en kan het beter dan ik.”Het Engelse werkwoord ‘infantilize’ geeft het effect helder weer, in het Nederlands zoiets als ‘jij maakt een kind van de ander’. Het brengt onderstromen op gang, die op z’n zachtst gezegd ‘excellent teamwork’ ondermijnen.

Paradoxale aanpak

Wat je staat te doen om dit patroon te doorbreken? Allereerst doorhebben wanneer je in het patroon schiet, en dan gaan voor de paradoxale aanpak: achterover leunen, stiltes laten vallen en niet opvullen, je oplossingen achterwege laten. Nu kennen de meesten van ons die tip/truc wel. Maar ja, er zit een wereld van verschil tussen ‘kennen’ en ‘doorleefd kennen’.

Wat maakt het eigenlijk zo lastig om gedragspatronen te doorbreken? Omdat ze vaak voortkomen uit (kind) stressreacties. Die maken dat we razendsnel schieten in een actie-reactie patroon. Iemand zegt of doet iets en, voordat je er erg in hebt, heb je al gereageerd.

Hoe werkt dat? Je lichaam reageert eerder dan je hersenen. Oftewel, je lichaam heeft al gereageerd, jij hebt al gereageerd, en daarna maken je hersenen er een verhaal van. Wij, mensen, voelen elkaar ook nog eens aan. Waardoor stressreacties (veelal onbewust) direct merkbaar zijn aan de andere kant van de tafel. Waar het ook weer instant  een stressreactie oproept. Zo zit je samen razendsnel vast in patronen, vaak zonder dat je het door hebt. Cruciaal is dus dat je zo vroeg mogelijk doorhebt wanneer je (lichaam) een patroon in gang zet dat niet helpend is voor teamwork.

Wat te doen vanaf morgen

Wat kun je doen vanaf morgen om te gaan voor excellent teamwork?
Genereer transitie-tijd: tijd tussen actie en reactie, tijd om (je lichaam) te observeren, tijd om stressreacties en patronen te herkennen. En om te voorkomen dat je hier in je eentje hard aan gaat werken, maak hier per direct teamwork van.

De Business Balance Bootcamp aanpak en The Circle Way dialoogmethode faciliteren dit. Ze nodigen uit tot vertragen, tot het genereren van tijd. Waardoor je tijdig zicht krijgt op de patronen die je oproept en de sleutel in handen hebt om ze te doorbreken. Teamwork dus met een prachtige opbrengst: Excellent teamwork.

Interesse in deze aanpak en methode? Meld je dan aan voor de workshop “Krachtig in verbinding” op donderdag 31 maart om 19.30u.

Een bijdrage van

Diana van DonselaarDiana van Donselaar: Sinds 1998 coacht en traint Diana teams en individuen binnen diverse organisaties in hun groei en ontwikkeling. Hiermee verenigt ze passie, hobby en werk. Diana gaat voor impact maken, daar waar het er het meest toe doet. Via de weg van moeiteloos leren vanuit plezier en intrinsiek verlangen. Meer bereiken door minder te doen. Complexe verandermethodes overboord, terug naar de kracht van eenvoud. Ze staat voor voor een verfrissende, simpele en krachtige aanpak. Die vindt ze door oeroude wijsheid tradities en actuele verandermodellen te mixen.

Ze gelooft dat alle wijsheid al in iedereen zit. Om die wijsheid te ontsluiten is verstillen en vertragen nodig. Alleen dan kun je echt luisteren, naar jezelf, naar anderen, naar wat er echt toe doet. Dit verbindt en verruimt (perspectief). Wat vervolgens de weg vrijmaakt voor versimpelen (de essentie pakken) en van daaruit vermeerderen (in impact).

Diana is verbonden aan Business Balance Bootcamp.

Workshop krachtig in verbinding
IPMA-NL lidmaatschap

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?