Onze competenties om data analyse in projectmanagement te benutten kan zeker groeien.

Data vormt in projectmanagement al jaren de harde kern bij de beheersing van tijd, geld en kwaliteit. Maar projecten en programma’s worden complexer en de behoefte naar data groeit om beter te kunnen sturen.

Maar de complexiteit groeit ook in de samenwerkingsvormen, waarbij meerdere partijen het projectresultaat leveren in wederzijdse afhankelijkheid.

Dat betekent dat er meer aandacht nodig is voor het:

  • benoemen en ontsluiten van voor project, programma’s en portfolio’s relevante databronnen.
  • beheersen van die datastromen;
  • analyseren van deze grote hoeveelheden – soms fuzzy – data (big data is geen trend buiten ons vak  meer).
  • ontwikkelen van dedicated data analyse tools voor onze professie dan wel het (beter) benutten van bestaande tooling.

Dit goed kunnen doen is meer en meer bepalend voor projectsucces; uiteraard in samenwerking met data-analisten die betrokken worden in het project. Zeker om de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van onze projectvoorspellingen (predictive analysis) te verbeteren.

Kortom we moeten onze data-analyse vaardigheden uitbouwen; is het niet uitvoerend (bijvoorbeeld met het Project Management Office), dan wel besturend: met kennis van zaken de data-analyse sturen.


In deze verkenning inventariseren wij in een jaarlijkse open dialoog met onze bezoekers de trends die van invloed (kunnen) zijn op de competenties van onze professie. Deel jouw mening hierboven, licht je mening eventueel toe en kom naar de jaarlijkse bijeenkomst over trends om de trend en haar impact te duiden (zie eventkalender). Mis je een trend? Wil je deze trend meer uit de doeken doen of buiten de trendbijeenkomst de dialoog aangaan? Noem dat in je commentaar, dan nemen we contact op. Daarnaast kan je ook rechtstreeks input leveren aan de lopende review van de Individual Competence Baseline (ICB).

[mrp_rating_form rating_form_id=”1″]

Trends in deze verkenning

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?