Bronzen Award winnaar Joep Willemsen over zijn passie in het vakgebied

Genomineerde Joep Willemsen

Ik ben Joep Willemsen en heb in 2021 het IPMA B Agile Leadership certificaat behaald. Een interessant traject waarbij ik heb teruggekeken op mijn ervaring in het vakgebied.

Ik heb Parlementaire Geschiedenis gestudeerd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en ben uiteindelijk via een IT Traineeship (Calco) in 2012 bij Achmea aan de slag gegaan als Project Manager. In 2018 ben ik vervolgens bij VodafoneZiggo als Programma Manager aan de slag gegaan. Bij Achmea kwam ik al snel in aanraking met scrum, waar we bij FBTO als een van de eerste teams konden experimenteren met deze ‘nieuwe’ manier van werken. Ik ben uiteindelijk verder in de wereld van Agile gedoken en heb me daarna vooral gespecialiseerd in SAFe als RTE en SPC en in digitale transformaties.


Voor het IPMA B Agile Leadership traject ben ik 10 jaar teruggegaan in de tijd. Dit terugkijken op mijn functioneren had ik nog niet op een dusdanig intensieve wijze gedaan, wat soms confronterend was, maar ook leuk en bevestigend. Daarnaast spoorde ik mezelf aan door zaken weer wat aan te trekken in mijn huidige praktijk, en inspireerde het ook om bepaalde zaken anders aan te pakken. Het is een extra leuke bijkomstigheid dat ik hiermee genomineerd ben voor de Agile Leadership Award.

Wat Agile Leadership dan exact is, vind ik lastig te grijpen, ondanks de vele pagina’s die ik er voor het IPMA B traject over heb geschreven. De grootste uitdaging die ik zie in het vakgebied sluit ook aan op mijn persoonlijke uitdaging:  die cultuurverandering bewerkstelligen waarin je echt de “Agile Mind-Set” hebt omarmt als organisatie, zonder dat het zweverig wordt. Die mindset betekent voor mij dat je echt iedere dag beter wilt worden. ‘Good is the enemy of great’.

Om dit te bereiken dien je een basis van respect en vertrouwen te creëren met je teams en omgeving, zodat je zaken kan aankaarten en transparant durft te zijn naar elkaar. Of je nu projecten bestuurt, of agile werkt. Je mag wel scherp met elkaar in de wedstrijd zitten, zodat er steeds meer waarde geleverd wordt, maar dat kan alleen succesvol als er onderling vertrouwen is. En dat gaat verder dan ‘heb je nog een hulpvraag’…

Zorg dat je zaken als voorspelbaarheid, autonomie, doorlooptijden, hand-overs, afhankelijkheden en verspilling meet en visualiseert. Daardoor maak je werk tastbaar en kun je besluitvorming faciliteren rondom je knelpunten. Zo analyseer je continue waar het misgaat, en bouw je aan een betere toekomst. Daarnaast is mijn adagium “Wees de verandering die je wilt zien”. Transformaties zijn niet makkelijk, maar het begint echt bij jezelf. Ben het voorbeeld, en zet die stap!

Volgens mijn oud-collega John duren transformaties eigenlijk maar een seconde, het moment dat het kwartje valt… Daarna is het makkelijk, maar het kan even duren voordat je op dat punt bent. Ik vind dat een mooie gedachte. Het werkt net als in het ‘Early Adopter’ model. Er zijn altijd mensen die niet meewillen, maar steek je energie in de 80% die uiteindelijk wel wil.

Early adaptor model

Vanuit mijn leidende rol probeer ik dan ook te denken “Als mensen niet naar je luisteren is je boodschap niet goed genoeg”. De meeste mensen zijn voor verbetering. Weerstand kan voortkomen doordat het verhaal niet goed gebracht is; er niet geluisterd is naar eventuele angsten, bezwaren of belangen. Juist als je intrinsiek overtuigd bent van de stappen die we moeten zetten, gaat leiderschap voor mij over begrijpen waar je omgeving mee resoneert. Laten zien hoe het voor ze werkt en zo stap voor stap het gedrag en de mind-set te bewegen naar die volgende stap zodat het kwartje valt.

Geschreven door genomineerde Joep Willemsen

Joep Willemsen: Ik woon met veel plezier in Nijmegen met mijn vriendin en onze twee zoons. Ik ben een enorme muziekliefhebber en probeer (als het weer kan) concerten af te struinen en continue op de hoogte te zijn van de laatste muzikale ontwikkelingen. Ik houd met een vriend een blog bij waar we onze recente ontdekkingen en jaarlijstjes delen. Daarnaast CrossFit ik drie á vier ochtenden per week, een gewoonte die ik omarm en niet meer uit mijn systeem krijg en me helpt om scherp en fit te blijven.

Deze video van Jon Smart vind ik erg inspirerend: over het verhogen van ‘organizational agility’.

IPMA Awards uitreiking
IPMA-NL lidmaatschap

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?