Terugblik: IPMA Masterclass VeranderLemniscaat: Analyseer de cultuur en kies je interventie voor gedragsverandering
Spreker: Bert van der Hooft

Ik ben mijn werkzame leven gestart als jurist op de commerciële adviespraktijk. Met een enorme grijns op mijn gezicht schrijf ik nu op dat ik met projectmanagement bezig ben. Waar ik in de juridische praktijk zo van heb genoten zijn de jurisprudentie- en literatuursessies. Mét vakgenoten bezig zijn met je vak. Ik ervaar dan hetzelfde plezier, en soms ecstase, als toen ik een klein jongetje was, en mijn 1e spel opstartte in mijn vers uitgepakte Nintendo 64 (voor de nerds onder ons: Zelda: Ocarina of Time).


Datzelfde gevoel wil ik nu nog en ook blijven ervaren met projectmanagement. Nog niet zo lang geleden ben ik toegetreden tot de IPMA YoungCrew. Een van mijn eerste IPMA courses: Analyseer de cultuur en kies je interventie voor gedragsverandering. Bert van der Hooft heeft deze course met passie gegeven. Het Nintendo moment had ik wel te pakken. Deze masterclass maakt overigens onderdeel uit van het door IPMA ontwikkelde VeranderLemniscaat (zie kennisbank op ipma.nl).

Wat bij mij resoneert is de aanpak. Starten met de theorie: waar hebben we het eigenlijk over? Vervolgens de pragmatische insteek. Je gaat met vakgenoten aan de slag in de inmiddels welbekende ‘breakout rooms’ met (korte) vraagstellingen. Elk groepje presenteert na afloop kort hetgeen is besproken, waarbij Bert die input koppelt aan de theorie/modellen en zijn eigen praktijkervaring. Tot slot krijg je praktische handvatten om zélf aan de slag te gaan in jouw organisatie. Met hier en daar een verwijzing naar literatuur voor de liefhebber. De combinatie van theorie, de middelen om het direct toe te passen in de praktijk en de mogelijkheid om op eigen initiatief de literatuur in te duiken spreekt mij erg aan.

Een kleine greep uit de aangeboden theorie en praktische handvatten:

  • Aspecten van cultuur;
  • Het analyseren van cultuur met behulp van artefacten;
  • Creëren van bewustzijn om gedrag en onderliggende mindsets te veranderen;
  • ABC model: duurzaam veranderen van gedrag.

Na afloop wordt de deelnemers gevraagd om feedback te geven in de chat. Tijdens de bijeenkomst viel het mij al op, en leuk om dit ook terug te lezen, dat de overige deelnemers dezelfde ervaring deelden. De sfeer die wordt neergezet is een van samen leren, met waardering, inclusiviteit en vertrouwen. Dat zorgt er ook voor dat deelnemers actief hun ervaringen delen. Dat maakt het ook waardevol: eenieder werkt weer bij een andere organisatie waardoor je weer net die andere invalshoek (of interpretatie) op de theorie belicht krijgt. Het ervaringsniveau onder de deelnemers was overigens de volle bandbreedte: junior tot senior.

Als je het leuk vindt, kan je nog deelnemen aan de optionele nabespreking.

Ik kan deze masterclass van harte aanbevelen voor degenen die willen leren én geïnspireerd raken. En niet getreurd: deze masterclass maakt deel uit van een doorlopende cyclus. Het VeranderLemniscaat wordt doorlopend behandeld, iedere keer een ander facet uit het Lemniscaat. Het is aan jou om op enig moment in te stappen … de mogelijkheid die is er!

Een bijdrage van

Rein van den Bosch werkt als projectmanager voor de Technische Universiteit van Eindhoven, binnen de domeinen onderwijs en bedrijfsvoering. Zijn collega’s herkennen hem als resultaatgericht, verbindend, reflectief en breed geïnteresseerd. Zijn vrije tijd spendeert hij met veel passie aan het beoefenen van sport en hij is graag onder de mensen.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?