Community Duurzaamheid door projecten en programma'sVoor de vakantie kwam ik in de gelegenheid om deel te nemen aan de “herstart” van de community van IPMA rond het thema duurzaamheid. Dit met het vooruitzicht van een nieuwe baan na de vakantie als projectmanager praktijkgericht onderzoek op het gebied van duurzaamheid bij  Hogeschool Van Hall Larenstein. Voor mij een nieuw werkveld, ik heb vooral projecten gedaan op het gebied van digitalisering en implementaties daarvan. De duurzame projecten vliegen mij nu om de oren. Nooit geweten dat er zoveel op het gebied van duurzaamheid gebeurde.


Of het nu gaat om duurzame landbouw (inclusief natuur), water en bodembeheer, biodiversiteit, duurzaam genereren en hergebruik van grondstoffen voor voeding. Landelijk zijn er pilots en projecten waarbij kenniscentra, bedrijven en publieke organisaties samenwerken. Een nieuwe term die ik nu vaak hoor is die van “transitie en transitiemanagement”: het managen van de overgang naar een meer duurzame wijze van werken op alle fronten.

Mijn beleving van het thema duurzaamheid is de afgelopen maanden behoorlijk veranderd als gevolg van mijn nieuwe perspectief van relatieve outsider naar ondergedompelde projectmanager in programma’s en projecten in dit werkgebied. Aan de ene kant zie ik dat het in Nederland bruist van de projecten en pilots, aan de andere kant denk ik ook: “waarom is Nederland al niet veel duurzamer”? Is het dan toch moeilijker dan verwacht om een transitie succesvol uit te voeren? Of mislukken er gewoon veel projecten op dit gebied? Lukt het niet om op te schalen? En wat speelt er op dat gebied? Andere mogelijkheid: er vindt een stille revolutie plaats, waar de media nog geen weet van hebben: het gaat veel beter dan we denken!

Ik heel erg benieuwd wat er speelt in het werkveld van de bij IPMA aangesloten projectprofessionals: professionals die opgeleid zijn om transities te begeleiden en te laten slagen. Hoe succesvol zijn “wij” in dit werkveld? Of op welke wijze falen onze transities en wat kunnen wij daar in de vorm van een community van leren?

Eerste stap bij het opstarten van “de” community is het ophalen van de “huur”. “De” staat aangegeven met aanhalingstekens, want van tevoren weten we natuurlijk niet exact welke weg te kiezen. ‘Volg de energie!” is het advies van Bert van der Hooft en dat zullen ik en mijn mede opstarters: Alex en Sandra, dan ook doen. In deze nieuwsbrief en op LinkedIn plaatsen we een poll om te polsen wat er speelt en waar behoefte aan is.

Goede kans, dat er zoveel ideeën zijn, dat we moeten kiezen. Doel is natuurlijk om die energiebronnen aan te boren en die samenwerkings- en communicatievormen te kiezen die geïnteresseerden de kans geeft ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. En wellicht leidt dit tot wel tot een herwaardering of herpositionering van ons vak in het werkgebied van verduurzaming, wie weet. Laat ik niet op de feiten vooruitlopen: allereerst ben ik en zijn wij benieuwd naar jullie ervaringen in dit werkveld en ideeën die wij kunnen gebruiken bij de herstart van deze Community Duurzaamheid door projecten en programma’s!

Een bijdrage van

Willen Struijk Lead community voor duurzaamheidWillem Struijk: samen een plan maken en realiseren, dat is mijn passie. Onderwerpen waarbij innovatie en technologische vernieuwing ingezet worden om de prestaties in het werkveld te verbeteren, spreken mij aan. Aandacht voor medewerkers, klant en processen, integriteit, humor en creativiteit vormen de basis van mijn werk. Daarnaast wil ik graag nieuwsgierigheid blijven en blijven leren.

Community duurzaamheid
IPMA lidmaatschap

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?