Column Margreet DrijversMijn werk is ondernemers ondersteunen in hun ondernemerschap. Dit doe ik met veel plezier op veel verschillende manieren, maar een van de belangrijkste is de voortdurende beleidsbeïnvloeding, kortom lobbyen. Lobbyen heeft niet een heel positief imago, maar toch doet iedereen het wel op informele wijze. Ook voor projectmanagers kunnen de skills van een lobbyist waardevol zijn een om project tot een succes te maken.


Wat is lobbyen eigenlijk?

Lobbyen is een vorm van communicatie vooral tussen (lokale) overheden en organisaties en burgers. Lobbyisten proberen elke dag opnieuw steun te krijgen voor de onderwerpen waar ze voor staan. Een paar belangrijke kenmerken zijn beïnvloeding en wederzijdsheid. Beïnvloeding klinkt best zwaar, maar eigenlijk gaat het er om dat je duidelijk maakt waar het om gaat, waar de pijn zit en wat men beweegt, maar ook waar oplossingen zitten. Zonder deze informatie varen partijen, die beleid moeten maken of besluiten moeten nemen, blind.

Nu kunnen beleidsmakers wel vanachter hun bureau beleid maken, maar zij willen altijd wel graag weten of hun beleid wel op steun kan rekenen. Dit is de wederzijdsheid van de lobby. Er wordt regelmatig getoetst of voor bepaalde besluiten wel draagvlak bestaat. Want is dat niet het geval dan is dat een recept voor onrust en discussie en dat zien we de laatste tijd maar al te vaak.

Wat doen lobbyisten?

Lobbyisten zijn voortdurend bezig om informatie op te halen en deze te verwerken. Wanneer je een informatievoorsprong hebt op anderen, kun je meer succesvol zijn. Weten wat er speelt en weten waar welke belangen zitten is essentieel. Ik doe dit door veel te lezen, veel mensen te spreken en probeer alles wat ik daaruit haal weer in verbinding te leggen met het doel wat ik wil bereiken.

Niet alleen informatie is belangrijk, maar ook relaties. Een lobbyist is constant bezig om zijn of haar netwerk te onderhouden, niet alleen in tijden wanneer je mensen nodig hebt, maar juist ook op andere momenten. Dat maakt het makkelijk om op momenten wanneer het er toe doet de telefoon te kunnen pakken.

Wat kunnen projectmanagers hiermee?

Projectmanagers zijn verantwoordelijk voor de voorbereiding, het opzetten en de uitvoering van projecten. Maar de projectmanager staat niet alleen en heeft onder meer te maken met de opdrachtgever, projectuitvoerders en gebruikers. Door naast de harde meetinstrumenten (budget, timeline) ook steeds te kunnen sturen op de softe instrumenten, waarvan draagvlak een belangrijke is, is een project uiteindelijk succesvoller.

Tijdens de sessie brengen we het dagelijkse werk van een lobbyist in uitvoering. We spreken over beïnvloeding, informatievergaring en bekijken met elkaar hoe we uiteindelijk met deze skills succesvol kunnen zijn.

Een bijdrage van

Margreet DrijversIk ben Margreet Drijvers en lobby voor ondernemers om wet- en regelgeving voor hun te laten werken in plaats van tegen hen. Dit doe ik voor de belangenbehartiger van micro ondernemers Platform Zelfstandige Ondernemers. Ik ben zelf ook ondernemer en werk op het snijvlak van publiek en privaat om dingen in beweging te zetten, bijvoorbeeld een positieve sportcultuur.

Ik word razend enthousiast van het verbinden van maatschappelijke uitdagingen aan praktische oplossingen door te kijken naar wat er wel kan. Op het snijvlak van publiek en privaat voel ik mij het prettigst. De ene keer op beleidsniveau en de andere keer in de uitvoering. Dit doe ik in politiek Den Haag voor de zelfstandig ondernemers, maar ook voor een positieve sportcultuur in het voetbal.

Margreet Drijvers
Ticket IPMA-NL VAKdag

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?