Interview met: Yvette Watson, circulair ondernemer.
Door: Sandra de Haan, bestuurslid IPMA-NL.Interview energietransitie

We hebben elkaar nog nooit ontmoet, we staan wel 5 x op elkaars voicemail deze week. De deadline voor dit interview is vandaag. En eíndelijk krijg ik haar te pakken: Yvette Watson. Zij is mij van harte aanbevolen om eens te spreken, door een facility manager die duurzame gebouwconcepten bedenkt.


Yvette zit in de regen op de fiets, maar dat staat haar niet in de weg om met een enorme stroom aan woorden en ideeën haar kijk op de energietransitie te delen. Ik zit droog op kantoor, met mijn telefoonoortjes in en probeer haar antwoorden zo goed mogelijk mee te typen.

Ik start het interview met de vraag: Wat zegt de term ‘energietransitie’ jou?

“Broodnodig!” steekt Yvette van wal. “We moeten af van fossiele brandstoffen. Maar vergis je niet: ook de grondstoffen voor duurzamere technologieën zijn eindig. Denk maar aan de metalen die we nodig hebben voor batterijen.” Daarmee komt ze vrij snel op haar belangrijkste punt – ze blijft hierop hameren gedurende het hele gesprek: “We focussen ons teveel op het reduceren van de uitstoot van gebruik. Maar we missen daarmee een van de grootste impactmakers: het produceren van al het materiaal. Ik zou zo graag zien dat we niet alleen gaan voor energiereductie, maar dat we volledig overgaan naar circulair produceren.”

~ Sustainable wise, carbon foolish ~

Ik roep iedereen – ook projectmanagers, opdrachtgevers en iedereen die in de innovatie werkt – op om de impact van gekozen maatregelen op de juiste manier door te rekenen. Dus niet alleen uitstoot bij gebruik of voorspelde energiereductie, óók wat het kost om de materialen te produceren. En let wel: de uitstoot wordt misschien bij ons teruggedrongen; de milieubelasting van de productie ligt vaak in landen als China. Reken jezelf dus niet te snel rijk.

Wat hoop je dat de energietransitie de wereld gaat brengen?

“Ik lig hier al bijna mijn hele leven wakker van. Ik wil echte oplossingen. Zodat mijn zoontje en zijn kinderen óók een goede plek hebben op aarde. Daarvoor is het nodig om adaptief, krachtig en slim te zijn. En misschien niet alléén maar positief naar de toekomst te kijken – waardoor we wat in slaap gesust worden. Maar ook met zogenaamd ‘hoopvol pessimisme’. Die term heb ik van een filosoof. Zij stelt dat we pas als we niet zeker weten dat we de oplossing tóch wel zullen vinden we het juiste gevoel van urgentie bereiken om echt in actie te komen. Daarbij vind ik handelingsperspectief het allerbelangrijkste. Daarom maak ik met mijn bedrijven PHI Factory en The 2B Collective programma’s voor bedrijven om álle medewerkers te betrekken bij duurzame oplossingen (zodat ieder voor zich de vraag kan beantwoorden: Wat kan ik bijdragen?).”

Maak het meetbaar

“En roep ik dus bij deze de lezers van dit IPMA-artikel op om te meten wat de werkelijke impact is van een project, innovatie of maatregel. Niet alleen de vermindering van uitstoot, maar óók de milieubelasting van de productie meten. Op basis daarvan kunnen we een duurzamere keuze maken en richting de – en dat is mijn droom voor de wereld – circulaire economie gaan.”

Yvette WatsonMeer weten over Yvette Watson, haar werk en wat jij kunt doen om mee te werken aan de energietransitie?

Check dan bijvoorbeeld haar interview over tranisitie in de Bouwsector. Of bekijk haar LinkedIn-profiel voor meer interviews, artikelen of inspiratie.

Een bijdrage van

IPMA-NL bijeenkomstenSandra de Haan haar passie is dat de mensen woorden gaan geven aan wat de verandering er echt toe doet voor ze. Uniek aan haar aanpak is dat de persoonlijke verhalen van iedere medewerker sámen de kern vormen voor die ene boodschap: hier staan wij gezamenlijk voor.

Sandra is oprichter van de Vertelschool Rotterdam. Een trainingsbureau voor persoonlijke storytelling op het werk. Dat doen ze door middel van een eigen trainingsprogramma, gebaseerd op de theorie van de Golden Circle van Simon Sinek en de technieken van storytelling.

Kennis delen
IPMA-NL lidmaatschap

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?