Google Glass Explorer Story: WWF's Sabita Malla

Bekijk het verhaal van Sabita Malla

Een mistige vlakte ergens in Nepal. Sabita Malla van het Wereld Natuur Fonds verschijnt plots vanachter een partij rotsen en vertelt over haar project in samenwerking met Google. Door gebruik te maken van Google Glass registreert ze de aantallen en bewegingen van neushoorns en tijgers. Met die gegevens kan ze de juiste maatregelen nemen om de populaties in stand te houden, en op termijn zelfs laten groeien. Tegelijkertijd wordt de computerbril van de techreus uitvoerig getest. Met een gepassioneerd team gaat ze voor dag en dauw de vlakte op, elke dag weer. 

Een treffend voorbeeld van een projectmanager met impact. Ik bekeek de documentaire op aanraden van een professor uit India die ik sprak op een ijskoude zaterdag in de winter van 2016 op het landgoed van mijn universiteit. Ik deed onderzoek naar de impact van projectmanagers op projectsucces. De professor was in ons land en maakte tijd voor me. Zij vertelde over haar werk, ik over mijn achtergrond en onderzoek.

Mijn portfolio is vooral gevuld met maakprojecten uit de energie- en bouwwereld. Doel van deze projecten: lever op tijd en blijf binnen het budget. Niet iets waar ik per se warm voor loop. Toch zijn er altijd taken of mensen waar ik impact op heb, daar ben ik van overtuigd. Een voorbeeld. Een aantal jaren geleden was ik als projectmanager verantwoordelijk voor de uitbreiding van een chemische fabriek. Een lastig project. Een draaikont als klant, een tactische aannemer en een stel rigide techneuten. Ik moest alle registers opentrekken en liep helemaal leeg. Na wat voelde als een gevecht van anderhalf jaar was ik blij dat het project er voor mij opzat. Tijdens mijn afscheidsborrel stond ik te praten met een van mijn collega’s. Hij zei dat het lang geleden was dat-ie met zó’n fijne projectmanager had samengewerkt. Hij had enorm veel van mijn flexibele houding geleerd en wilde in de toekomst werken aan zijn eigen houding in uitdagende situaties. Mijn broek viel bijna van mijn kont. Nu, jaren later, is dit nog steeds een van de waardevolste herinneringen aan het project. Waarom? Ík maakte een verschil voor hem.

Impact wordt in onderzoekstaal omschreven als het effect van activiteiten op mensen, taken, organisaties en systemen. Impact kan dus plaatsvinden in allerlei verschillende vormen en effect hebben op allerlei verschillende dingen. De bouw van de Boeing 777, de codering van Windows Word en het ontwerp van de Tesla zijn projecten die iedereen kent. De impact hiervan is glashelder. Natuurlijk is het fantastisch om betrokken te zijn bij dit soort high profile projects. Maar moet een project altijd flashy zijn om voldoening te geven?

We kunnen niet allemaal onderdeel zijn van projecten met baanbrekende productontwikkelingen. Maak je dan dus ook geen impact? En ben je dan een slechte projectmanager? Natuurlijk niet. Er is geen universele schaal als het gaat om wie, wat, wanneer impact heeft. Ga voor jezelf na wat je belangrijk vindt. Door een project goed uit te voeren, maak je in mijn ogen al impact. Als freelance projectmanager mag ik kiezen aan welke projecten ik werk. Mijn voorkeur gaat uit naar projecten met een maatschappelijke impact. Opties te over. Jij bepaalt. Staar je niet blind op groot, groter, grootst. Dan mis je de kleine, waardevolle momenten.

Sonja van Uden
Auteur van The People Factor
The Next Leap in Project Management

 

 

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?