Auteur: Guido de Kanter

Feest in Amsterdamse Heineken Experience:

IPMA reikt awards uit en viert 40-jarig bestaan

Zo’n 150 leden en belangstellenden waren zaterdag 23 november te gast op IPMA’s feestelijke bijeenkomst ter gelegenheid van haar 40-jarig bestaan. Het evenement vond plaats in de Amsterdamse Heineken Experience en stond mede in het teken van prijsuitreikingen voor de beste projecten van het afgelopen jaar. Bijzonder was dat dit jaar voor het eerst een IPMA Agile Leader van het jaar benoemd.

Na inleidende woorden van IPMA-bestuurslid Steven Nijhuis en voorzitter Esther Witteveen van IPMA Young Crew ging het evenement van start met een terugblik op 40 jaar IPMA Nederland, met een knipoog, verzorgd door MiER. Dit duo, bestaande uit de caberetiers Michel Verheijden en Erik Kuperus en ditmaal begeleid door toetsenist Joep Hullegie, zorgde ook tijdens de aansluitende prijsuitreiking met improvisatie en muziek voor een vrolijke noot.

IPMA Awards 2019

Zoals elk jaar selecteerde de jury de winnaars van IPMA’s awards onder de honderden kandidaten die dit jaar IPMA-gecertificeerd projectmanager werden. Projectmanager van het jaar werd Taco Terpstra van Boskalis, met zijn project waarin een 40.000 ton zware olie- en gasmodule van Zuid-Korea naar Canada werd versleept. Terpstra stuurde projectteams van meerdere betrokken opdrachtnemers –niet alleen Boskalis– aan in Breda, Houston, Singapore, Shanghai, Canada en Zuid-Korea, en werd door de jury geroemd om “zijn vermogen het team te laten excelleren”. “Wat ik het mooiste vond aan dit project”, vertelt Taco Terpstra, “is, en dat zie je niet vaak, dat de eindgebruiker en de opdrachtgever heel duidelijk hun rol hebben gepakt. Ze hebben heel duidelijk het doel voor projectsucces gedefinieerd waar ze met opdrachtnemers aan zijn gaan werken. Zij faciliteerden dat ook. Alle partijen hadden een commercieel belang, maar dat hebben ze geparkeerd om samen aan projectsucces te werken. Het resultaat is alle bedrijven die eraan meewerkten er geld aan over hebben gehouden. Het was echt uniek om zo te kunnen werken.”

Zilver was er voor Daniël Lobregt van BAM Infra, die de ontwerpfase van knooppunt Hoevelaken leidde. Het brons ging naar Richard Weterings van Tata Steel, die leiding gaf aan de vernieuwing van de IJmuidense hoogoven nummer 6.

Young Project Manager van het jaar werd Henk Mangnus (30) van ASML, die zorgde dat het bedrijf wereldwijd op dezelfde software voor facilitymanagement overstapte. De jury prees Young Project Manager van het jaar Henk Mangnus om “zijn grote projectsuccessen” die te danken zijn aan Mangnus’ “persoonlijke, verbindende en inspirerende stijl”. Henk Mangnus, die sinds onlangs programmamanager werd bij ASML, won daar al de bedrijfsinterne young project management award. “Maar dit is bijzonderder”, aldus Mangnus.

Runners-up in de categorie Young Project Manager waren Jan-Willem Eising van netbeheerder Alliander, die in de Haarlemmermeer batterijopslag van zonnestroom realiseerde en Berend Becker van Defensie, die op de Harskamp een schietbaan realiseerde voor het Korps Mariniers. Zij ontvingen respectievelijk het zilver en brons.

Eerste Agile Leader gehuldigd

Een nieuwe categorie is dit jaar die van IPMA Agile Leader. Kandidaten voor deze onderscheiding werden geselecteerd uit deelnemers aan IPMA’s certificering op het vlak vanagile, die sinds 2018 bestaat. Vanwege het nog prille karakter van de certificering hield de jury dit jaar de hoogste onderscheiding, goud, nog op zak. De jury reikte dan ook twee prijzen uit, zilver en brons. Zilver ging naar Jan Hielema van DUO, met zijn professionaliseringsplan voor product owners. De jury roemde Hielema om zijn inhoudelijke kennis en zijn kwaliteiten in het coachen van teamleden.

“Ik vind het een eer om als eerste deze blijk van erkenning te krijgen”, zegt Jan Hielema. De overgang van waterval naar agile die DUO gemaakt heeft bevalt hem uitstekend: “Je bent niet alleen maar programmeur, of tester, of functioneel ontwerper. Ook na de oplevering blijf je zelf verantwoordelijk voor wat je gemaakt hebt. Gebruikers kloppen bij jou aan als er problemen zijn. Dat maakt je werk breder, interessanter, en ook verantwoordelijker.”

Het brons ging naar Wilfried ter Woerds van TNO, die als process scrum master betrokken is bij basisregistratie van de ondergrond van Nederland.

Alle winnaars en runners-up ontvingen als prijs een oorkonde en een glazen trofee, die werd overhandigd door IPMA-coryfee en lid van het eerste uur Paul Hesselman. In de jury zaten dit jaar, behalve voorzitter Hesselman, Sabine Scheepstra, Pieter Gremmen, Daniël van der Dries, Steven Nijhuis en Ans Oude Geerdink.

Voor de tiende keer in haar veertigjarig bestaan benoemde IPMA een erelid. De distinctie viel ten deel aan Clemens Bon, die meerdere bestuursfuncties vervulde sinds hij in de vroege jaren 1980 lid werd van wat toen nog PMI-Nederland heette. In de oorkonde die Bon ontving prijst het IPMA-bestuur hem onder andere vanwege zijn verdiensten op het vlak van wetenschappelijk onderzoek in het vakgebied.

Young Crew

IPMA Young Crew nam afscheid van scheidend voorzitter Ivo Heijtel. Zijn opvolgster Esther Witteveen dankte Heijtel voor “jarenlang super, super actief” zijn voor IPMA Young Crew. De jonge vader Heijtel ontving als afscheidscadeau een houten loopfietsje.

IPMA-bestuurslid Annet Holtrop, die het feest in de Heineken Experience organiseerde, toonde zich tevreden: “Er zijn een stuk meer bezoekers gekomen dan ik had verwacht. Ik heb veel interactie gezien bij de aanwezigen, mensen waren enthousiast.” “Tijdens het tweede deel van de avond, toen de DJ begon te draaien, zag je mensen boven de 35 wel langzamerhand weggaan”, vertelt Annet Holrop. “Maar er is door Young Crew tot
het einde toe flink gedanst.” “Ik vond het een erg geslaagde vond”, reageerde IPMA-bestuurslid Ans Oude Geerdink. “We waren voor het eerst met meer jonge dan oude deelnemers. Dat hadden we nog niet eerder bereikt. Dit geeft een mooie uitstraling op IPMA, want we willen verjongen.”

Bekijk alle foto’s en de video, gemaakt door de jongens van SKIRR, voor een sfeerimpressie van het event!
De foto’s vind je hier: Afbeeldingen IPMA-NL jubileumfeest.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?