Op een feestelijke bijeenkomst in de Amsterdamse Heineken Experience heeft IPMA Nederland zaterdag zijn awards uitgereikt voor de beste projecten van het afgelopen jaar. IPMA vergaf onderscheidingen in drie categorieën. Beste projectmanager van het jaar werd Taco Terpstra van Boskalis, met zijn project waarin een 40.000 ton zware olie- en gasmodule van Zuid-Korea naar Canada werd versleept. Young Project Manager van het jaar werd Henk Mangnus van ASML, die zorgde dat het bedrijf wereldwijd op dezelfde software voor facilitymanagement overstapte. Voor het eerst werd dit jaar een IPMA Agile Leader van het jaar benoemd. Hier won Jan Hielema van DUO, met zijn professionaliseringsplan voor product owners. De uitreiking was dit jaar extra feestelijk. Projectmanagersvereniging IPMA greep het feest ter gelegenheid van haar 40-jarig bestaan aan om de awards uit te reiken.

Zoals elk jaar selecteerde de jury de winnaars onder de honderden kandidaten die dit jaar IPMA-gecertificeerd projectmanager werden. Projectmanager van het jaar Taco Terpstra stuurde projectteams aan in Breda, Houston, Singapore, Shanghai, Canada en Zuid-Korea, en werd door de jury geroemd om “zijn vermogen het team te laten excelleren”. Zilver was er voor Daniël Lobregt van BAM Infra, die de ontwerpfase van knooppunt Hoevelaken leidde. Het brons ging naar Richard Weterings van Tata Steel, die leiding gaf aan de vernieuwing van de IJmuidense hoogoven nummer 6.

De jury prees Young Project Manager van het jaar Henk Mangnus om “zijn grote projectsuccessen” die te danken zijn aan Mangnus’ “persoonlijke, verbindende en inspirerende stijl”. Runners-up in deze categorie waren Jan-Willem Eising van netbeheerder Alliander, die in de Haarlemmermeer batterijopslag van zonnestroom realiseerde en Berend Becker van Defensie, die op de Harskamp een schietbaan realiseerde voor het Korps Mariniers. Zij ontvingen respectievelijk het zilver en brons.

Een nieuwe categorie is dit jaar die van IPMA Agile Leader. Kandidaten voor deze onderscheiding werden geselecteerd uit deelnemers aan IPMA’s certificering op het vlak van agile, die sinds 2018 bestaat. Vanwege het nog prille karakter van de certificering hield de jury dit jaar de hoogste onderscheiding, goud, nog op zak. De jury reikte dan ook twee prijzen uit, zilver en brons. De jury roemde winnaar van het zilver Jan Hielema om zijn inhoudelijke kennis en zijn kwaliteiten in het coachen van teamleden. Het brons ging naar Wilfried ter Woerds van TNO, die als process scrum master betrokken is bij basisregistratie van de ondergrond van Nederland.

Alle winnaars en runners-up ontvingen als prijs een oorkonde en een glazen trofee, die werd overhandigd door IPMA-coryfee en lid van het eerste uur Paul Hesselman. In de jury zaten dit jaar, behalve voorzitter Hesselman, Sabine Scheepstra, Pieter Gremmen, Daniël van der Dries, Steven Nijhuis en Ans Oude Geerdink.

Voor de tiende keer in haar veertigjarig bestaan benoemde IPMA een erelid. De distinctie viel ten deel aan Clemens Bon, die meerdere bestuursfuncties vervulde sinds hij in de vroege jaren 1980 lid werd van wat toen nog PMI-Nederland heette. In de oorkonde die Bon ontving prijst het IPMA-bestuur hem onder andere vanwege zijn verdiensten op het vlak van wetenschappelijk onderzoek in het vakgebied.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?