Met een erelidmaatschap en een feestelijke bijeenkomst heeft IPMA Nederland donderdag 27 aug Gerrit Koch gehuldigd. In de 20 jaar dat hij van IPMA Nederland lid is heeft Koch baanbrekende veranderingen tot stand gebracht, betoogde luitenant-generaal buiten dienst Emile van Duren, die namens IPMA de laudatio verzorgde. Zo behaalde Koch als eerste Nederlander een IPMA A-certificering. Van Duren prees Kochs enorme verdiensten voor IPMA Nederland, zoals het opzetten van de A-certificering en de ontwikkeling van een certificeringsstelsel voor organisaties, onder de naam IPMA Delta. Daarnaast is Kochs werk ook internationaal invloedrijk geweest. IPMA International onderscheidde hem hiervoor in 2016 met de titel Honorary Fellow. Daar komt nu het erelidmaatschap van IPMA Nederland bij.

Koch werd lid van IPMA in 2000 en heeft sindsdien niet stilgezeten, schetste Emile van Duren in zijn rede. “Jouw benoeming is gebaseerd op het niet aflatende enthousiasme waarmee jij je de afgelopen decennia voor IPMA hebt ingezet.” Als voorbeelden noemde Van Duren Kochs bijdrage aan de Council of Delegates en aan de ontwikkeling van de International Competence Baseline. En hij heeft ervoor gezorgd dat bedrijven als Shell en Heineken het IPMA-certificeringssysteem hebben geadopteerd.

Koch werd in de vroege jaren 2000 IPMA A-gecertificeerde, zij het in het buitenland, omdat binnen Nederland nog nooit iemand op het hoogste niveau gecertificeerd was. Vanaf 2006 hielp hij vormgeven aan een lokaal programma op IPMA A-niveau, dat Emile van Duren als eerste nationaal A-gecertificeerde opleverde. De Nederlandse IPMA A-certificering heeft sindsdien aan nog 12 personen een erkenning afgegeven.

Gerrit Koch was ook ‘founding father’ en drijvende kracht achter het realiseren en doorontwikkelen van IPMA’s certificeringsstelsel voor organisaties, onder de naam IPMA Delta. Koch ontwierp een certificering die projectmanagement integraal benadert, zowel vanuit de organisatie, als de individuele professionals die daarin werken, als ook de door hen uitgevoerde projecten. Het assessment moest het gehele blikveld van organisatie, professionals en projecten beschouwen en certificeren, gebaseerd op de IPMA Competence Baseline, op het IPMA Project Excellence Model en op de ISO-standaarden 9001, 9004 en 21500. “Voorwaar geen sinecure”, zei Emile van Duren daarover tijdens zijn toespraak. “Als ik nu op de site van IPMA International kijk, dan zie ik een volwaardig IPMA Delta systeem dat operationeel is en waarop organisaties inmiddels al zijn gecertificeerd. Dat is voor een groot deel Gerrits verdienste.”

Emile van Duren noemde het dan ook “zeer terecht” dat IPMA International Koch benoemd heeft tot Honorary Fellow. Een bijzondere eer, aldus Van Duren: “Gerrit maakt nu deel uit van een select groepje van wereldwijd 40 IPMA Honorary Fellows. En ik heb dat lijstje eens bekeken, en volgens mij is hij de enige Nederlander

Aanwezig bij de feestelijke huldiging was ook voorzitter van IPMA Nederland Marcel Vilain. Hij spreekt van een “mooie en emotionele avond”, met als rode draad het vele dat de gelauwerde heeft veel betekend voor project- en programmamanagement, en ook voor de vereniging, zowel nationaal als internationaal. Vilain schetst: “Vorig jaar was ik voor de eerste keer op het internationale congres van IPMA. Als ik vertelde dat ik in het bestuur van IPMA Nederland zat, kreeg ik meerdere keren als reactie: ‘dan ken je vast Gerrit Koch wel’. Dat toont wel aan hoeveel hij teweeg heeft gebracht. Gerrit is een begrip in de wereld van het projectmanagement.”

Berichten van deze nieuwsbrief

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2022 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Jouw Competentie Winkelwagen

Nog geen items
Subtotaal 0,00
Verzendkosten 0,00
BTW 0,00
Totaal 0,00
0

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?