Verkenningsbijeenkomst agile en duurzaamheid: een verslag

De discussie over agile is binnen IPMA-NL is al enige tijd gaande. Eén veelbesproken thema is het op zich al zeer actuele onderwerp duurzaamheid, bezien in het licht van agile: hoe verhouden de twee zich tot elkaar?

Dit artikel valt uiteen in drie delen. Allereerst leest u een verslag van een verkenningsbijeenkomst in Houten, gehouden in juni 2017. Vervolgens belichten we duurzaamheid vanuit twee van de vier agile-kernwaarden: 1) ‘samenwerking met belanghebbenden boven contractonderhandelingen’ en 2) ‘mensen en hun onderlinge interactie boven processen en hulpmiddelen’.

Een bijdrage van Hans Fredriksz

Agile en duurzaamheid zijn termen die momenteel in zwang zijn in Nederland. Je hoeft de radio of tv maar aan te zetten of deze begrippen komen voorbij. Veel mensen voelen enthousiasme voor deze onderwerpen. Daarom is een aantal professionals een ontdekkingsreis begonnen om erachter te komen of de twee denkpatronen elkaar zouden kunnen versterken. Omdat het in beide gevallen gaat om het succesvol begeleiden van veranderingen die leiden tot een betere wereld, zijn leden van de IPMA Community Duurzaamheid en leden van het Agile Consortium samengekomen om hun expertise te delen. Op 20 juni 2017 is onze reis gestart op de gastvrije locatie van ONVZ in Houten. Hierbij een verslag van de eerste etappe van deze reis.

Agile waarden versus dimensies van duurzaamheid

Op het hoogste niveau binnen agile kennen we het Agile Manifesto met vier waardestatements:

  1. Mensen en hun onderlinge interactie boven processen en hulpmiddelen;
  2. Gebruiksklare oplossingen boven allesomvattende documentatie;
  3. Samenwerking met belanghebbenden boven contractonderhandelingen;
  4. Reageren op verandering boven het volgen van een plan.

Voor duurzaamheid zijn de
drie dimensies mensen, aarde en resultaat het hoogste niveau.

In onze eerste verkenning hebben we een heel praktische keuze gemaakt. We zijn vanuit de agile-waarden gaan kijken naar de duurzaamheidsprincipes voor verandermanagement zoals die zijn samengebracht door Ron Schipper en Gilbert Silvius (2014). In vier groepjes met een agile-coach hebben we in een sprint gekeken naar wat dat kan opleveren en of een diepgaande verkenning de moeite waard is.

De conclusie is eenduidig: voor geen van de vier waardenstatements in het Agile Manifesto konden we enige reden vinden waarom de duurzaamheidsprincipes daarmee in strijd zouden zijn. Sterker nog: op basis van de gedachtewisselingen en ideeën die tijdens de sessie opkwamen, zijn we ervan overtuigd dat beide wereldbeelden een enorme voedingsbodem voor elkaar kunnen zijn en dat ze elkaar wederzijds kunnen verrijken.

Interesse in het boekje Agile: hoe nu verder?

Via onderstaand formulier kun je het boekje aanvragen. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op!

Gepubliceerd in Agility in projecten,Blog,IPMA Blog
0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2020 IPMA Nederland platform projectmanagement

Neem contact op

Heb je een vraag aan IPMA? Stel je vraag hier direct!

Versturen

Log in met je gegevens

of    

Gegevens vergeten?

Create Account