Er is een duidelijke trend waarneembaar. De projectevaluatie achteraf maakt plaats voor de projectprévaluatie vooraf. Het achteraf, na een project, terugkijken en vaststellen dat het anders had gekund levert doorgaans niet zo gek veel op, dus moet het anders. Ontwikkelingen zoals digitalisering in projectmanagement maken steeds meer mogelijk. Bovendien neemt de behoefte naar iteratief projectmanagement (met kort-cyclische checks en bijsturing) toe. Bij Royal HaskoningDHV zijn met Project Health Checks inmiddels successen geboekt met projectprévaluatie.

De projectprévaluatie

Weg met de projectevaluatie!
In een column in Cobouw  (Weg met de Projectevaluatie!) in 2014 heb ik gepleit voor het volgende: “In plaats van nadenken over gepasseerde projecten kunnen we onze energie beter steken in het vóór- en dóórdenken van nieuwe projecten. Laten we het paard voor de verandering eens voor de wagen gaan spannen. Voortaan geen projectevaluaties, maar prévaluaties. Eerst denken en dan doen en niet andersom. Weg met de projectevaluaties!” Hoe staan we ervoor in 2018?

Digitalisering in projectmanagement
De beweging van evalueren naar prévalueren van projecten wint meer en meer aan populariteit. Mede mogelijk gemaakt door de snel toenemende kracht en mogelijkheden van computertechnologie. Het verzamelen en gebruik van (big) data over lopende en in gerealiseerde projecten en de digitalisering van projectgegevens brengen realtime en beter geïnformeerde besluiten over en rationele keuzes in projecten verder binnen bereik. Denk hierbij ook aan de toepassing van Bouw Informatie Management (BIM) in projecten.

Adaptive project management
Bovendien, het klassieke lang-cyclische evalueren aan het einde van een project of aan het einde van projectfasen (bijvoorbeeld in de Prince2 Gate Reviews) blijkt niet toereikend voor alle soorten projecten. Denk aan projecten waarbij het te bereiken projectdoel vooraf wel duidelijk is, maar het beoogde projectresultaat nog afhangt van ongewisse uitkomsten van en keuzes in nog te nemen projectstappen. Projecten met een exploratief karakter, die die zich kenmerken als research en development projecten en/of gericht zijn op (disruptieve) verandering van organisaties. Dergelijke projecten, waarvan het beoogde projectresultaat vooraf niet goed kan worden bepaald,  vragen om kort-cyclische evaluatie en bijsturing. Deze manier van werken wordt ook wel adaptive of agile project management genoemd. De focus ligt in deze iteratieve werkwijze op vooruitkijken (prévaluatie) en het vlot aanpassen van projecten op voortschrijdend inzicht en veranderende projectomstandigheden. Op een bochtige bergweg bestuur je een auto immers ook niet door maar in de achteruitkijkspiegel te blijven kijken.

Project Health Checks
Bij Royal HaskoningDHV (RHDHV) worden projecten sinds een aantal jaar systematisch kort-cyclisch gecheckt om zo tijdig te kunnen bijsturen. Deze project-checks (de zogenaamde Project Health Checks (PHC)) vinden maandelijks plaats. De krachten van lijn- en projectmanagement worden in de PHC gebundeld om projecten tot een succes te brengen. In de PHC staat het vooruitkijken en het identificeren van acties om tijdig bij te sturen centraal. Evalueren maakt met de PHC plaats voor prévalueren. De resultaten van de PHC liegen er niet om: de projectresultaten van RHDHV zijn sinds de invoering ervan in vele opzichten verbeterd.

Jan Reinout Deketh
Leading Professional Project- en Contractmanagement
Royal HaskoningDHV

Gepubliceerd in Blog,IPMA Blog
0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2020 IPMA Nederland platform projectmanagement

Neem contact op

Heb je een vraag aan IPMA? Stel je vraag hier direct!

Versturen

Log in met je gegevens

of    

Gegevens vergeten?

Create Account