Het agile organisatieparadigma

Ontwikkelingen om ons heen gaan steeds sneller en onze omgeving wordt steeds complexer terwijl de roep om transparantie groter is dan ooit. Dat heeft effect op mensen, op ondernemen en op hoe je dingen organiseert. Om succesvol te zijn, en te blijven, moeten organisaties sneller kunnen reageren op de veranderende buitenwereld: we moeten wendbaarder worden en voortdurende verandering is de nieuwe norm. Organisaties die statisch zijn en niet meegaan in deze ontwikkeling, verliezen snel relevantie. Dit geldt ook voor mijn werkgever PGGM.

Om wendbaarder te worden heeft PGGM de afgelopen jaren een flink aantal grote en kleine veranderingen ondergaan. Deze veranderingen lopen door de hele organisatie heen en betreffen organisatie, proces en de mensen in het bedrijf en hun manier van (samen)werken. Aan de basis van deze veranderingen liggen wendbaarheidsprincipes die voortkomen uit het gedachtegoed van continuous improvement en agile. Want dat is wat agile is: een verzameling uitgangspunten die helpen om de veranderkracht en de wendbaarheid van een organisatie blijvend te vergoten. Een zodanig gewijzigde organisatie kent een nieuwe manier van werken die voortdurende verandering en het nemen van de juiste beslissingen ondersteunt.

In de basis gaat agile uit van grote autonomie voor de mensen in een organisatie, gecombineerd met empirisch werken, waarbij het leveren van klantwaarde centraal staat.


Autonomie
Die grote autonomie van medewerkers leidt tot minder, maar vooral ook tot ander management, waarbij managers er vooral op gericht zijn om mensen te faciliteren en te zorgen dat zij optimaal kunnen presteren en zich kunnen blijven ontwikkelen.

Maar autonomie brengt ook een grotere mate van betrokkenheid en bevlogenheid met zich mee bij de mensen in de organisatie en leidt ertoe dat men meer verantwoordelijkheid en meer ondernemerschap kan laten zien.

Autonomie betekent niet dat iedereen maar doet wat zij of hij zelf wil; hoe minder hiërarchische sturing, hoe meer (strategische) richting en afspraken over besluitvorming en verantwoordelijkheid er nodig zijn.

Er wordt ook wel gesproken over ‘freedom in a framework’, en er zijn legio manieren waarop organisaties invulling geven aan deze onderlinge afspraken in een setting van zelforganisatie.


Empirisch werken
Het empirische werken past helemaal in deze tijd, met alle technologische middelen die we hebben om experimenten te doen en (online) data en feedback van klanten en stakeholders te verzamelen. Veranderingen vinden doorlopend plaats, en zijn dus vaak niet in grote projecten ‘naast de lijn’ georganiseerd. Iedereen in een organisatie verandert mee.

Bij het empirische werken accepteren we dat we de uitkomst van een verandering niet kunnen kennen en dat we toetsend en testend naar het volgende resultaat toe moeten werken. In plaats van gedetailleerde plannen op papier, waarbij geprobeerd wordt om excepties zo veel mogelijk te voorspellen en te voorkomen, werken we met veel kleinere budgetten en plannen, nemen we kleine stappen en meten en testen we voortdurend of datgene wat we hebben gedaan ons ook dichter bij ons doel brengt. We richten ons daarbij ook op outcome, oftewel de baten voor de klant, en niet op output. Je zou kunnen zeggen dat we van projecten naar kleine programma’s gaan.


Agile: een projectmanagementmethodiek?
Ik hoor regelmatig dat agile werken een projectmanagementmethodiek wordt genoemd, maar dit is maar ten dele treffend. Agile-principes stellen een gehele organisatie in staat om wendbaarder te worden, niet alleen projecten. Zeker, in een agile organisatie zien projecten er anders uit –voor zover veranderingen nog in projecten worden gedaan– maar financierings- en budgetteringsprocessen zien er ook anders uit, operationele afdelingen werken anders en HR- en strategische processen veranderen ook. Zowel op operationeel als op tactisch en strategisch niveau van een organisatie helpen agile uitgangspunten om de bedrijfsvoering wendbaarder te maken.

En wat betekent dat voor ons veranderaars? Met zo veel verandering die op ons af komt en af blijft komen ligt er voor ons een prachtige opdracht: hoe helpen we onze organisaties om zich zó te ontwikkelen dat ze die continue verandering aan kunnen? Wij kunnen onze omgeving helpen bij deze omslag om verandering in de genen te krijgen en om op de juiste manier de juiste keuzes te maken. En er is op dat gebied nog heel veel moois te doen!

Sabine Scheepstra

Programmamanager Daadkrachtig Vernieuwen bij PGGM

Interesse in het boekje Agile: hoe nu verder?

Via onderstaand formulier kun je het boekje aanvragen. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op!

Gepubliceerd in Agility in projecten,Blog,IPMA Blog
0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2020 IPMA Nederland platform projectmanagement

Neem contact op

Heb je een vraag aan IPMA? Stel je vraag hier direct!

Versturen

Log in met je gegevens

of    

Gegevens vergeten?

Create Account