Op zaterdag begint de super ALV weer. Ik heb al eens eerder geschreven over de rituelen aan het begin. Het is een hele zit en ook heel veel informatie. Dat is voor ExBo net zo taai als voor de vertegenwoordigers van de verschillende member associations. Dus als de aanwezige stemmen geteld moeten worden, zijn er direct twee vrijwilligers van de ExBo die graag even rondlopen om ze te tellen. Hun totaal moet uiteraard wel kloppen. In totaal zijn er 44 vertegenwoordigers, iets minder dan in Denemarken. In de najaarsversie gaat het om de plannen voor volgend jaar en de projecten die op stapel staan. Rondom de projecten worden veel vragen gesteld, onder andere door ons: hoe bepalen we de prioriteiten van deze projecten en wordt in de projecten rekening gehouden met de kosten voor de MAs voor implementatie. De financiële commissie maakt daar ook opmerkingen over: er is nog geen budget vastgesteld voor de projecten. De ethische commissie presenteert haar bevindingen. Het is een niet al te inspirerende presentatie, en wellicht ook een niet al te aansprekend onderwerp. In een sneltrein vaart komen dan diverse onderwerpen langs: het adviescomité, de inhoud van de projecten, research events & rewards en komende bijeenkomsten.

Nieuwe standaarden: ICB4 en ontwikkelingen rond certificering

Na de obligate groepsfoto en de uitgebreide lunch gaan we verder. Eerst een verhaal over de ontwikkelingen rond certificering. Nieuwe standaarden, iedereen hoort nu over te zijn op ICB4. Maar ook CCT is nu rond en de Delta certificering volgens de nieuwe standaard ook. Voor deelnemers aan de CSP is dit even een herhaling. Daarna een presentatie over de MAs. Nieuwe lidorganisaties, maar ook lidorganisaties die het moeilijk hebben en wellicht zelfs volgend jaar lidorganisatie af zijn. Ook aandacht voor Young Crew: IPMA internationaal stimuleert dat iedere lidorganisatie ook een Young Crew heeft. Er worden verschillende scenario’s gepresenteerd voor hoe de vertegenwoordiging van de lidorganisaties in internationaal kan worden gedaan: op basis van alleen leden of op basis van leden, aangevuld met diverse andere doelstellingen zoals het hebben van een Young Crew, het hanteren van de naam IPMA, het gebruik van de huisstijl en de gegenereerde omzet in de producten. Dit leidt tot enige discussie met een binnen- en buitenkring. De voorstellen worden op basis van de discussie herzien en in het najaar weer besproken. De komende internationale bijeenkomsten presenteren zich.

Presentatie van lidorganisaties

Na koffiebreak – netwerken – presenteren de kandidaat lidorganisaties zich. Het energieniveau – presentatie na presentatie – zakt toch echt in nu. Met unanieme stemmen wordt Argentinië tot vol lid aangenomen. En daarna ook Uruguay. Vervolgens wordt het budget voor volgend jaar ter stemming gebracht. Wordt met enkele onthoudingen goedgekeurd. Na die stemming is het tijd voor de bestuurssamenstelling. Twee kandidaten voor twee posities die nu al op die positie zitten. Toch moeten de kandidaten even achter de tafel weg en zich voorstellen en de ruimte verlaten tijdens de stemming. En dan de stemmingen over de nieuwe standaarden. Alles wordt goedgekeurd.

De laatste dag: ervaringen delen

De zondag is verreweg de meest interessante dag. Hier zijn lidorganisaties die een goede ervaring delen, zoals projectmanagement lessen voor basisscholen, integratie van duurzaamheid in projecten en de project excellence awards. In de middag zijn er nog speciale groepen bijeen voor verder overleg. Ik moet dat helaas laten gaan: een inheemse bacterie heeft zijn weg naar mijn spijsvertering gevonden en ik ben de rest van de dag uitgeschakeld.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?