Onze competenties voor het delen, vastleggen en bemensen van kennis moeten we verder ontwikkelen. 

Tegen een achtergrond van een vergrijzende maatschappij stroomt aan de pensionada kant de kennis de organisatie uit. Aan aan de kant van jongeren en bij zelfstandigen wordt het moeilijker mensen te krijgen en voor langere tijd te binden en te boeien. Bovendien zijn we nog eens extra kwetsbaar voor local heroes, single points of failures (en succes) die een cruciale kennisschakel kunnen laten wegvallen en daarmee de voortbrengingsketen ernstig kunnen verstoren.

Dat betekent dat we onze competenties verder moeten uitbouwen voor het:

  • bij de start het in kaart brengen van de kennis die nodig is voor de gehele projectduur.
  • het bemensen van het project met overlappende kennis bij projectmedewerkers om het uitvalrisico te bestrijden: dakpansgewijze resourcing met mensen met een T-profiel (specialisme met een stuk competentie van een collega).
  • het situationeel kiezen voor tempo dan wel kennisdistributie (alleen ga je sneller; samen kom je verder…maar dat kan langer duren).
  • Het tijdig omarmen (capture) van de kennis van uitstromende projectmedewerkers.

In deze verkenning inventariseren wij in een jaarlijkse open dialoog met onze bezoekers de trends die van invloed (kunnen) zijn op de competenties van onze professie. Deel jouw mening hierboven, licht je mening eventueel toe en kom naar de jaarlijkse bijeenkomst over trends om de trend en haar impact te duiden (zie eventkalender). Mis je een trend? Wil je deze trend meer uit de doeken doen of buiten de trendbijeenkomst de dialoog aangaan? Noem dat in je commentaar, dan nemen we contact op. Daarnaast kan je ook rechtstreeks input leveren aan de lopende review van de Individual Competence Baseline (ICB).

[mrp_rating_form rating_form_id=”1″]

Trends in deze verkenning

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?