Op 14 november vond in Amsterdam een ontmoeting plaats tussen twee op het eerste gezicht volledig verschillende groepen. Projectmanagers van Rijkswaterstaat en projectmanagers van Exact. De verbinding zat in het vakgebied dat de deelnemers delen: Projectmanagement. Een van de Rijkswaterstaat-projectleiders bleek zelfs een oud-medewerker te zijn van Exact, die ooit met twee van de aanwezige Exact-projectleiders op een afdeling had gewerkt.
 
De meeting was relatief kort, van 10:00-12:00 uur. Beide partijen hadden elk twee cases voorbereid om met elkaar te delen, een mooie basis voor de kennisuitwisseling. In eerste instantie was het even aftasten wat de verschillen en de gemeenschappelijkheden waren. Wat doet nu Rijkswaterstaat en wat doet Exact? Het verschil in omvang van de projecten kwam als eerste boven, maar ook de vraag of omvang wel uitgedrukt kan worden in euro’s of aantal supportdagen. Het is beter om de omvang van projecten uit te drukken in complexiteit. Rijkswaterstaat lichtte haar governancemodel IPM (Integraal ProjectManagement) toe, waarbij een projectteam 5 rollen invult die elk een vetorecht hebben om het belang van elk van de aandachtsgebieden te borgen. Naast de projectmanager staat een contractmanager, een omgevingsmanager, een technische manager en een manager projectbeheersing. Vijf aandachtsgebieden die even belangrijk zijn, die bij grote projecten door vijf verschillende specialisten worden ingevuld en bij kleinere projecten samengevoegd kunnen worden.
 
Beïnvloeding zonder formele macht is een thema waar beide organisaties veel mee te maken hebben en waar ook gretig ervaringen over werden uitgewisseld. Verandering gaat langzaam en het is belangrijk om stakeholders al vanaf het begin mee te nemen in het proces. Hoe zorg je dat alle belangen meegenomen worden? In hoeverre hebben stakeholders KPI’s die wel of juist niet stroken met de doelstellingen van het project? Vraag je af wie er nu werkelijk in de problemen komt als je project niet lukt. Naarmate de discussie vorderde, bleken beide organisaties voor veel gelijksoortige uitdagingen te staan.
 
Tijdens het evaluatierondje ter afsluiting waren de deelnemers het er unaniem over eens dat het goed was om ervaringen uit te wisselen met vakgenoten buiten de eigen organisatie. Achteraf toch ook nog verbazing over de hoeveelheid gemeenschappelijke interesses en zeker de behoefte om dit soort uitwisselingen vaker te doen.
 
0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2022 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Jouw Competentie Winkelwagen

Nog geen items
Subtotaal 0,00
Verzendkosten 0,00
BTW 0,00
Totaal 0,00
0

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?