Article sections

  Bedrijven moeten hun organisatie steeds vaker en sneller aanpassen aan technologische en economische ontwikkelen, willen zij de concurrentie het hoofd kunnen bieden. In de aanpak van strategische organisatieveranderingen heeft progammamanagement de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Daarbij valt op dat de gerealiseerde verandering de organisatie in veel gevallen niet het beoogde operationele effect oplevert. Waardoor uiteindelijk baten niet geïncasseerd worden.

  Programma’s worden gestuurd op het behalen van strategische organisatiedoelen, waaraan de resultaten van de in het programma opgenomen projecten en activiteiten een bijdrage leveren. We kunnen echter vaststellen dat die doelen in veel gevallen niet gerealiseerd worden. De daartoe geplande veranderingen of resultaten (enablers) misschien wel, maar de meerwaarde daarvan (benefits) voor de organisatie niet.

  In programma’s gaat het om de achterliggende doelen van een pakket projectresultaten en lijnactiviteiten. Batenmanagement verbindt het project en programma duurzaam met de lijn. Het hoort dan ook bij projecten en programma’s omdat het daarin kan helpen bij het verkrijgen van de juiste focus op de strategie en het incasseren van de afgeleide baten. Het maakt de waardecreatie binnen een organisatie zichtbaar, zorgt voor ‘early warnings’ en ondersteunt tijdige bijsturing.

  Benieuwd naar het volledige onderzoek Batenmanagement is mensenwerk?

  Ga naar research paper

  in Research Papers Tags: batenmanagementorganisatieveranderingen

  ©2019 IPMA Nederland platform projectmanagement

  Neem contact op

  Heb je een vraag aan IPMA? Stel je vraag hier direct!

  Versturen

  Log in met je gegevens

  of    

  Gegevens vergeten?

  Create Account