We weten niet alles deelt Marcel Vilain in zijn voorwoord van deze Januari 2021 nieuwsbrief. Hij stelt terecht dat wij projectprofessionals een belangrijke rol kunnen spelen in het creëeren van het bewustzijn dat we duidelijk moeten zijn over wat we wel en niet weten. In onze IPMA community hebben we in een aantal bijeenkomsten gekeken naar hoe we in veranderingen beter kunnen luisteren om te weten wat er onder water speelt: datgene wat we vaak niet weten… 


In een tweetal bijeenkomsten hebben we in het afgelopen kwartaal de kunst van het luisteren naar verhalen verkend. We hebben het boek “Storylistening, organiseer de onderstroom en krijg medewerkers mee” van Annet Scheringa en Simone Beemster besproken en we hebben naar beide senior professionals in een mooie bijeenkomst geluisterd. 

In het boek Storylistening beschrijven Annet Scheringa en Simone Beemster hoe je met storylistening mensen meekrijgt in een verandertraject. Helpt daarmee hun gedachtegoed onze professie verder? 

De onderstroom 

Annet en Simone beschrijven in hun boek en in hun bijeenkomst de wereld waar we het liever niet over hebben als we managen: de onderstroom. Het is de minder tastbare werkelijkheid met gemor, gesprekken en rituelen. Vaak benoemd als vaag, irrationeel en glibberig. Een werkelijkheid die we liever willen vermijden….maar als spijkerhard wordt ervaren door betrokkenen en van grote impact kan zijn op het succes van je project of programma. 

Een stelling die ze de revue laten passeren is, wanneer je niet wéét welke dilemma’s je met een nieuwe aanpak bij medewerkers oproept – en je dus geen helder bovenstroomgeluid kan laten horen – de boel stagneert. Je trekt dan al snel de conclusie dat er sprake is van weerstand. Die onderstroom is eigenlijk heel concreet en spijkerhard. Je kan dus maar beter als projectprofessional luisteren naar de onderstroom om te leren omgaan met de onderhuidse weerstand. Bovendien zitten er in die onderstroom ook succesverhalen die je kan benutten. 

Verhalen als parels van de onderstroom 

Luisteren naar onderstroomverhalen (Storylistening) helpt naar de overtuiging en ervaring van de schrijvers om mensen mee te krijgen. Die verhalen zijn pareltjes, die – als je ze opduikt – het inzicht geeft om interventies te bedenken die wel werken. Het begint met te stoppen met LSD (Luisteren, Samenvatten en Doorvragen) en LLL toe te passen: Luisteren, Luisteren en nog eens Luisteren. Annet en Simone versterken dit met de kunst van de prikkelende (narratieve) vraag.  

Acht verhalen die Storylistening handen en voeten geven 

Annet en Simone  doorspekken hun boek met acht verhalen van organisaties die anders leerden om te gaan met een onderstroom. Elk verhaal vormt ook de basis voor het zelf aan de slag gaan met een visie of veranderverhaal, cultuurverandering, betekenisgeving, verbinden met de buitenwereld, de contentstrategie en de kunst van het zelf verzamelen van overtuigende onderstroomverhalen. Een berg toepasbare theorie en heldere handvatten om de verandering vooruit te brengen en mensen mee te krijgen. 

Wat zeggen onze professionals ervan? 

In onze bijeenkomsten op Connect hebben we naast een boekbespreking ons ook laten inspireren door de auteurs zelf. In beide bijeenkomsten hebben deelnemers zich uitgelaten. Een selectie: 

  • “Wat ik meeneem is de kracht van het onbevooroordeeld luisteren en hoe moeilijk dat is.”  
  • “Super interessant, en de narratieve vraag en inderdaad LLL goed bruikbaar in het werk.”  
  • “Bedankt voor deze sessie. nu we al maanden thuis werken en via Teams elkaar spreken, moet je wel een open mind hebben. Alleen nu blijkt dat het een naam heeft: een verhaal met een onderstroom.”  
  • “Het concreet doorvragen op een gebeurtenis om erachter te komen wat iemand voelt en als je dat met een grote groep doet, dat je dan patronen kunt herkennen. Dat is wat ik hieruit mee neem.”  
  • “Ik neem uit dit gesprek mee, dat LSD niet altijd effectief is en dat LLL veel meer vertelt over de verteller. Het geeft meer betekenis.” 
  • “De narratieve vraag is een goed handvat. Benieuwd naar het boek dat ik zeker ga aanschaffen.” 
  • “De kern zit voor mij absoluut in het LLL. Zelf uit het verhaal blijven en luisteren. Daar ga ik de komende periode mee aan de slag in een nieuwe opdracht. Ben erg benieuwd wat me dat gaat opleveren.” 

De betekenis voor onze professie 

Annet Scheringa en Simone Beemster zijn meesters in verandercommunicatie. Met ‘Storylistening’ gaan ze voorbij Storytelling: ze gaan naar de bron om de verhalen naar boven te brengen om echte verandering te helpen bewerkstelligen met onderstroomverhalen die ertoe doen. Daarmee geven ze onze professie van projectprofessionals (of het nu projecten, programma’s of portfolio’s zijn) een instrumentarium die helpt om meer succes te genereren met projecten: beter luisteren helpt om zicht te krijgen op datgene wat onderwater speelt.  

Meer weten? 

Voor IPMA leden hebben we de essentie van dit boek in de kennisbank van het VeranderLemniscaat opgenomen. Je vindt het in het onderdeel “Group Interventions”. 

Nog geen lid? Ontdek de waarde van het IPMA lidmaatschap. 

Lees het boek en volg onze bijeenkomsten op Connect: mogelijk komen de Annet en Simone hun kennis en ervaring weer delen.  

Een bijdrage van

Bert van der Hooft MCM heeft een rijke ervaring in lijn,- project- en programmamanagement. Vijftien jaar geleden heeft hij zijn master degree in verandermanagement gehaald. Daar heeft hij de overtuiging van de toenmalige professor Jaap Boonstra gekregen om de verandering te effectueel communiceren: de verandering te laten landen en internaliseren. Bert is naast zijn rol als verandermanager en trainer betrokken bij het ontwikkelen van de Kennisbank van IPMA. De VeranderLemniscaat Kennisbank met honderden items is van zijn hand. Daarin stond al een item over Storytelling. Het boek van Annet en Simone heeft daar nieuwe voeding aan gegeven.  

IPMA-lid

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?