In de rubriek Leden in het Zonnetje worden IPMA-leden geïnterviewd door andere IPMA-leden: om van elkaar te leren en te ontdekken wat voor talent er allemaal aanwezig is onder de IPMA-leden. De geïnterviewde kiest vervolgens iemand uit waarvan hij of zij meer wil weten of die het verdient in het zonnetje gezet te worden. Een menselijke ketting vol mooie verhalen, ideeën over Projectmanagement en enthousiasme voor IPMA.

Deze week: Ron van Vliet in het zonnetje

Jozina Tol, sinds kort verantwoordelijk voor de portefeuille leden & communities in het IPMA Bestuur, heeft ditmaal Ron van Vliet geïnterviewd. Ron is via Tele2, waar hij werkzaam is, al zo’n 6 jaar bedrijfslid van IPMA. Daarnaast is Ron betrokken bij één van de communities van IPMA: Agility in projecten. Hans Fredriksz, community manager IPMA-NL, heeft mij aangeraden om Ron te interviewen en dat bleek een schot in de roos!


Ron en Agile?
Ron werkte in 2010 bij BBned toen dat bedrijf werd overgenomen door Tele2. Bij Tele2 werd juist op dat moment de Agile manier van werken geïntroduceerd. Bij BBned werkte Ron met waterval, maar bij Tele2 moest gezorgd worden dat de manier waarop projecten werden uitgevoerd goed zou gaan aansluiten op de nieuwe Agile manier van werken binnen de IT afdeling. Dat mondde uiteindelijk uit in een Agile werkwijze voor het uitvoeren van projecten en Ron ervoer dit als een verademing. Sindsdien is hij zich hierin gaan verdiepen en specialiseren. 

Programmamanager Tele2
Ron is programmamanager bij Tele2 en geeft leiding aan het programma “B2B products”. In dit programma vindt de productontwikkeling plaats voor het zakelijke product portfolio van Tele2, bestaande uit mobiele telefonie, hosted telefonie, vast-mobiel integratiediensten en voice en datadiensten. Binnen het programma werkt Ron met workstreams. Iedere workstream richt zich op het ontwikkelen van nieuwe features voor en het verbeteren van de genoemde producten. Het ontwikkelen van nieuwe features gebeurt in sprints, waarbij iedere sprint nieuwe end-2-end werkende functionaliteit wordt toegevoegd aan de genoemde diensten. Voor het programma heeft hij samen met product management een ‘high level’ roadmap opgesteld. Daar waar binnen Scrum veelal niet verder dan 2 sprints vooruit wordt gekeken, geeft deze roadmap aan aan de workstreams aan welke features en dienstverbeteringen de komende maanden gewerkt zal gaan worden.

“Mr. Agile”
Ron is iemand die het “Agile” gedachtegoed uitdraagt. Hij wordt binnen Tele2 ook gezien als “Mr. Agile”. Hij gelooft in deze manier van werken en is daar gepassioneerd over. Ron reist met de trein naar Tele2 en dat geeft hem de mogelijkheid om veel managementboeken over Agile te lezen. Met deze opgedane kennis probeert Ron de Agile manier van werken uit te dragen, toe te passen en verder te verbeteren binnen Tele2. Ron pakt zijn programma en projecten altijd op een Agile manier aan. En deze werkwijze wordt nu ook in vele andere projecten toegepast. Er zijn uiteraard ook nog heel veel dingen te verbeteren binnen Tele2. Zo zou Ron graag zien dat een aantal bureaucratische processen wordt vereenvoudigd, omdat deze nog heel sterk leunen op command- en controlprincipes. Daarnaast zou Ron graag zien dat het inkoopproces meer ‘Agile’ gemaakt wordt. Bij het inkoopproces is nog steeds sprake van een zeer uitvoerig selectieproces dat voornamelijk op papier wordt uitgevoerd. Ron zou graag zien dat ook daar in korte cycli gewerkt gaat worden met snelle feedback. Het uitvoeren van Proof of Concepts (zonder dat daar al een heel groot en dik contract voor is uitonderhandeld) zou daar prima in passen.

Ron geeft aan dat een bedrijf bewust de keuze moet maken om Agile te gaan werken en de vraag moet stellen wat het wil bereiken met een Agile manier van werken. Agile werken betekent werken met zelfsturende teams en dat vraagt om een andere managementstijl, die veel meer faciliterend is dan sturend en controlerend. Een overstap naar een Agile manier van werken is zeker niet alleen het toepassen van bijvoorbeeld de stand ups. Het vergt vaak ook een verandering van mindset: het uitvoeren van het werk met het Agile manifesto in het achterhoofd!

Agile: bedreiging projectmanagement?
Ron geeft aan dat er vaak meerdere IT- en/of businessteams nodig zijn om de end-2-end werkende functionaliteit op te leveren. Er is dan iemand nodig die ervoor zorgt dat de werkzaamheden op elkaar aansluiten. Omdat te bereiken zijn de skills die een programmamanager/projectmanager heeft zeer waardevol en zullen in die zin nodig blijven in de toekomst.

IPMA-community: Agility in projecten
Ron is betrokken bij de werkgroep Agility in projecten, die voor IPMA-NL een kenniscentrum vormt voor Agile. Deze werkgroep heeft een eigen pagina op de IPMA-NL-website: https://ipma.nl/groepen/tag/kennisgroep/ (Om in te loggen klik je op ”Mijn IPMA”, bovenin de menubalk). De werkgroep wil op deze website kennis verzamelen over de Agile manier van werken en er wordt o.a. een literatuurlijst weergegeven van Agile managementboeken met motivatie waarom je deze boeken zou moeten lezen. Er zijn drie boeken die Ron aanraadt:

  1. The Lean Startup van Eric Ries gaat over de beste manier om een startup te beginnen en te runnen. En als je projecten beschouwt als startups binnen een bedrijf, dan kun je een hoop moois halen uit dit boek. Validated learning, innovative accounting en build-measure-learn zijn principes, die ook van toepassing (kunnen) zijn op projecten.
  2. Agile Project Management van Jim Highsmith beschrijft hoe je projecten kunt aanpakken in een Agile omgeving. Ik heb zelf heel veel bruikbare informatie uit dit boek gehaald, zoals onder andere The Agile Triangle. In het boek wordt ook een fasering van Agile Projecten besproken, want een mooie aanvulling is op Scrum.
  3. De Kracht van Scrum van Rini van Solingen en Eelco Rustenburg beschrijft de toepassing van Scrum in een bedrijf in romanvorm. Het boek is lekker vlot geschreven en is een prima manier om kennis te maken met Scrum en hoe Scrum kan worden toegepast.

Wie is Ron?

Ron woont samen met zijn vriendin in Sassenheim. Hij heeft twee dochters van 8 en 12 jaar. De oudste gaat inmiddels naar de middelbare school en dat blijkt toch een grote, maar wel leuke verandering te zijn!

Ron is gek op bordspellen. Hij is, zoals hij zelf zegt, een echte fanaat en heeft inmiddels een grote verzameling bordspellen, die hij regelmatig speelt met vrienden. Het gaat hierbij om bordspellen, waarbij tactiek en strategie belangrijk zijn, zoals bij Orleans en Caylus.

Meld je aan

Heb jij een ervaring die je wilt delen? Heb je een aanrader (training, boek, artikel) of juist een afknapper? Ben je naar iets op zoek (leuke opdracht) of heb je juist iets aan te bieden? Meld je dan aan via onderstaande knop.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Jouw Competentie Winkelwagen

Nog geen items
Subtotaal 0,00
Verzendkosten 0,00
BTW 0,00
Totaal 0,00
0

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?