Leestips 2022Ga deze zomer vooruit als projectprofessional! Schaaf jouw competenties bij in je eigen tempo met onderstaande boeken, geselecteerd door een aantal van onze boekrecensenten.

Jouw vaardigheden trainen met anderen? Ga naar een van onze gratis bijeenkomsten of doe mee aan onze Masterclass VeranderLemniscaat. Zoek je meer verdieping? Doe een van de Premium Mastercourses over Verbinding, Veerkracht of Persoonlijke drijfveren


Vakantie is een tijd van anders. De sleur van alledag, met vergaderingen, rapportages, team- en bilaterale overleggen en koffie drinken met stakeholders, maakt ruw plaats voor … andere zaken. Even wennen, maar als de knop is omgezet kan je alle kanten op. Omdat je in een andere wereld zit is het een uitgelezen kans om het vakgebied vanuit een nieuw perspectief te bekijken. Even de hersenen laten freewheelen.

Terra UltimaTitel: Terra Ultima – De ontdekking van een onbekend continent

Auteur: Raoul Deleo

Uitgave: 2022, Lannoo

Over dit boek in het kort:

Je kan gaan kijken naar nieuwe combinaties. Terra Ultima is een parade van wezens die bestaan uit onverwachte combinaties van dieren. Schitterend getekend en verrassend: bij meerdere heb je de idee “nou, waarom niet”?

Aan de rand van de wereldTitel: Aan de rand van de wereld – Hoe de Noorzee ons vormde

Auteur: Michael Pye

Uitgave: 2015, De bezige bij

Over dit boek in het kort:

Historisch en meer concreet is het boek “Aan de rand van de wereld”. Dit boek beschrijft hoe een vanuit de oude culturen als Grieken en Romeinen en nieuwere culturen als de westerse, gezien een randgebied als onze Noordzee, in bepaalde tijden een bruisend en belangrijk centrum was.

Diagnosing changeTitel: Diagnosing Change – The organizational undercurrent

Auteur: Rob van Es

Uitgave: 2011, Kluwer

Over dit boek in het kort:

Feiten zijn feiten. Maar de betekenis die mensen eraan geven bepaalt vaak het verschil tussen succes en falen. Over de onderstroom van betekenis geven gaat het boek “Diagnosing change, the organisational undercurrent”. Geen fantasie en spelend in het hier en nu. De vele prachtige illustratie maken de cirkel met het eerste boek weer rond.
Stuk voor stuk zijn dit boeken die je kunnen inspireren om anders naar de werkelijkheid te kijken en zo je extra handelingsperspectief te geven. Zodat je na je vakantie niet alleen heerlijk ontspannende literatuur hebt gelezen maar ook met vergrote effectieviteit weer aan de slag kan. Mooie vakantie! – Meinte Wildschut

GripTitel: Grip – Het geheim van slim werken

Auteur: Rick Pastoor

Uitgave: 2019

Over dit boek in het kort:

Er zijn boekenkasten vol geschreven met boeken over timemanagement, maar dit is meer dan dat. Het gaat over overzicht houden over de onophoudelijke stroom van mails, vragen en wat er verder op je afkomt. Het doel is zelf bepalen hoe je je tijd besteedt, zodat je ook toekomt aan de zaken die echt belangrijk zijn. Het is vooral een heel praktisch boek. De meeste tips kan je direct (oké, na je vakantie) toepassen. Belangrijk element is ook reflectie op je eigen werk: waar ben je mee bezig, wat wil je de komende periode bereiken en hoe is dat in de afgelopen week (week, maand, jaar) gegaan?

FocusTitel: Focus AAN / UIT

Auteur: Mark Tigchelaar

Uitgave: 2019

Over dit boek in het kort:

Je kent het vast wel: je moet een stuk schrijven, maar je zit een beetje te lummelen. Paar mailtjes beantwoorden, alvast de treinreis voor volgende week uitzoeken en tussendoor ook nog even Facebook checken. En ondertussen is de ochtend alweer voorbij en heb je niets aan dat stuk gedaan. Hoe komt dat? En nog belangrijker: hoe kun je daar verbetering in brengen? Waarom je focus zo slecht is, kan verschillende oorzaken hebben. Tigchelaar beschrijft vier verschillende van wat hij ‘focusleks’ noemt. Als je hebt ontdekt wat voor jou de oorzaak is van het gebrek aan focus, kun je er met zijn tips concreet mee aan de slag gaan. Voor wie nog meer verdieping wil, is er ook nog een gratis online training.

Verwacht er geen wonderen van, maar ook met kleine verbeteringen in je focus kan je al een stuk productiever worden.

Socrates op sneakersTitel: Socrates op sneakers – Filosofische gids voor het stellen van vragen

Auteur: Elke Wiss

Uitgave: 2020

Over dit boek in het kort:

Hoe vaak blijkt de (project)werkelijkheid niet anders te zijn dan gedacht? De zoektocht naar houvast en consensus begint met goede vragen stellen. Feiten en meningen lopen snel door elkaar. Socrates, de Griekse filosoof, was zich bewust van zijn onwetendheid en bekwaamde zich in het stellen vragen. Hij beoogde te komen tot het goede gesprek om zo tot werkelijke kennis te komen.

Dit boek neemt de lezer mee op reis naar die precies goede vraag en het goede gesprek daarna. Na eerst stil te staan bij de redenen waarom we zo slecht zijn in het stellen van vragen gaat het boek in op de benodigde, de socratische, houding, de voorwaarden en de vaardigheden om goede vragen te stellen.
Verwondering, nieuwsgierigheid, de moed om zaken te laten schuren en het vermogen om frustratie te verdragen passeren de revue. Voor- en nadelen van verschillend vraagvormen, zoals de Waarom-vraag, de Komma-sukkelvraag en de Cocktailvraag komen aan bod. Tot slot biedt het boek handvatten om naast het bevragen van de ander ruimte te creëren voor het bouwen van bruggen zodat ook jij jouw kant van het verhaal kan presenteren.

Een prettig leesbaar boek dat veel herkenbare situaties uit het dagelijkse leven van tips voorziet om het gesprek en de relatie tussen de gesprekspartners te verbeteren.

Prediker voor managersTitel: Prediker voor managers – Levenswijsheid voor bestuurders en professionals

Auteur: Jan Hoogland & Maarten Verkerk 

Uitgave: 2011

Over dit boek in het kort:

De schrijvers grijpen terug op het ruim tweeduizend jaar oud wijsheidsboek Prediker en laten de relevantie ervan voor de hedendaagse, onzekere en verwarrend wereld zien.

Diverse thema’s uit Prediker worden gepresenteerd en laten verrassende inzichten zien voor actuele vraagstukken. Prediker, tijdgenoot van Socrates, staat bekend om zijn uitspraak “Alles is IJdelheid”. Dit boek daagt de lezer uit te reflecteren op de wijze waarop zin te geven is aan het leven, zowel professioneel als privé. De relativerende woorden van Prediker vormen kanttekeningen bij de maakbaarheid van het leven. Het boek doet een pleidooi voor een ontvankelijke levenshouding. Dat betekent het leven te accepteren zoals het is. Niet zozeer berustend, maar vanuit een zeker basaal vertrouwen. En niet onbelangrijk, genietend van het vele goeds dat er is. Predikers belangrijkste boodschappen voor managers: vertrouw minder op macht en controle, maar onderken het gegeven van situaties en omstandigheden en doe daarin het goede en wees rechtvaardig.

Leidinggeven zonder bevelenTitel: Leidinggeven zonder bevelen – De outputmanager

Auteur: Filip Vandendriessche & Jeff Clement

Uitgave: 2006

Over dit boek in het kort:

Dit boek leest als een aanmoediging om als manager meer oplossingsruimte te geven aan de medewerkers van de (project)organisatie. Voor medewerkers en managers kan dat een lonkend perspectief zijn. Minder controle en mircomanagement, meer ruimte voor creativiteit en verrassende oplossingen. Het boek gaat over de mindset en vaardigheden die een manager nodig heeft voor focus op het motiveren van medewerkers zodat zij de benodigde resultaten kunnen creëren.

Het delicate punt is een uitweg te vinden in het dilemma “controleren of vertrouwen”.  De schrijvers hanteren de overtuiging dat management het sturen op output is. Van managers vraagt dit het uitdragen van aansprekende visies en het stellen van toetsbare criteria waaraan gecreëerde oplossingen hebben te voldoen. Professionals vinden in het boek handvatten voor de gesprekken met hun leidinggevenden over de ruimte en leiding die zij nodig hebben om zinvol bij te dragen aan succes.

De bedrijfsatleetTitel: De bedrijfsatleet – (Jezelf) Managen onder druk

Auteur: Koen Gonnissen & Alain Goudsmet

Uitgave: 2003

Over dit boek in het kort:

Een interessante vergelijking tussen topsporters en organisatiemedewerkers staat centraal in dit boek. Voor die medewerkers, de zogenaamde bedrijfsatleten, komen de schrijvers met praktische tips om om te gaan met druk en stress. De ervaringen van de schrijvers in de coaching van topsporters zijn gebruikt om handreikingen te geven voor het optimaliseren van het individueel energieverbruik. Drie fasen die een atleet bij herhaling doorloopt worden beschouwd: versterking, weerstand en recuperatie. Voor ieder fase geeft het boek praktische tips, uitgesplitst naar het mentale, het emotionele en het fysieke aspect.

Zoals het goede coaches betaamt, zetten de schrijvers concreet aan tot actie. Het leuke aan dit boek is de praktische, individuele benadering. Iedereen die een beetje gedreven is om iets moois van zijn of haar te leven te maken, zal verbaasd zijn hoeveel inzichten uit de sportwereld relevant zijn voor het alledaagse leven van een bedrijfsatleet.

Een bijdrage van

IPMA-NL internationaal projectmanagementJan-Floor Troost opereert als Manager Projectbeheersing en Contractadviseur in de wereld van projecten op het gebied van rail-en weginfrastructuur, water en mobiliteit bij partijen als Rijkswaterstaat, ProRail en andere (semi-) overheden. Ook treedt hij op als organisatieadviseur en trainer/coach.

 

IPMA NL nieuwsbriefMeinte Wildschut werkt vanuit “change driven projectmanagement”. Projecten zijn immers instrumenten om verandering te ondersteunen. De uitkomsten daarvan creëren nieuwe kansen voor organisaties. Meinte heeft een master degree in projectmanagement en heeft meer dan 25 jaar ervaring in projectmanagement. Momenteel werkt Meinte als projectmanager bij de Nederlandse Spoorwegen.

 

Petra OttenPetra Otten werkt als projectmanager bij de bibliotheek van Wageningen University & Research (WUR), waar ze vooral projecten op het snijvlak van bibliotheekdiensten en IT leidt. Ze heeft een bibliotheekopleiding gedaan, diverse IT-trainingen gehad en heeft een master in Cultuurwetenschappen. Petra is IPMA-D gecertificeerd en heeft de Lean Green Belt.

Premium Mastercourses
IPMA E-Library

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?