Heb je dat ook? Je ergert je aan een defect apparaat dat al een tijdje op je werkkamer rondslingert en waarvan je eigenlijk niet weet wat je ermee moet? In mijn geval was het een oude autonavigatie, je weet wel, zo eentje met een zuignap. Ooit eens stuk gegaan door kortsluiting in de voeding. Ik heb nog geprobeerd een nieuw oplaadcircuitje voor het accuutje erin te monteren, maar het geheel bleek toch geen succes. Er was meer stuk gegaan. Goed idee, maar mislukt dus.


Wat is dat eigenlijk, een mislukking?

De Dikke Van Dale zegt over Mislukking: iets dat mislukt is. De gezaghebbende Engelse Oxford Dictionary doet er een schepje bovenop: failure, fiasco, flop. 

Heb je het over briljant mislukkingen dan kom je meteen bij Paul Iske uit, de Chief Failure Officer van het Instituut voor Briljante Mislukkingen. Iske heeft 16 verschillende archetypes van mislukkingen gevonden, variërend van “de junk” en “de bananenschil” tot “de boerendochter”. “Waar zou mijn mislukte navigatie nu in passen?”, denk ik nog.

“Hoe je omgaat met tegenslagen hangt af van je mindset en kan veel uitmaken voor je toekomst”, schrijft de redactie van managementblad MT in januari 2019. De “groei-mindset” lijkt het beste te werken, want door te groeien zie je falen juist als een manier om iets te leren. En dat hadden meer mensen al door, merk ik, als ik even door de literatuur heen blader. “Mijn reputatie groeit met elke mislukking” (George Bernard Shaw), “Mislukking is geen mislukking, als het de weg wijst tot een beter plan” (Hebert George Wells), “Optimisme is een volkomen legitieme reactie op mislukking” (Stephen King) en mijn favoriet “Succes komt voort uit het gaan van de ene mislukking naar de andere mislukking zonder verlies van enthousiasme” (Winston Churchill).

Ineens zie je het…

Uiteindelijk gaat het erom hoe je omgaat met iets dat mislukt is. Daarover zijn dikke boeken geschreven en er zijn complete strategieën bedacht. Met technieken als “Confrontatie”, “Afstand nemen” en “Positieve Herevaluatie” (Verkenjegeest.nl). Nou, die laatste lijkt mij wel wat voor mijn mislukte navigatieprojectje. Ik moet het dus “herevalueren”. Wat zou ik daar dan nog mee kunnen? 

Mijn denkwerk wordt abrupt onderbroken door dochterlief die binnenstormt. “Pap, mijn fietslicht doet het weer niet. Als het regent gaat de lamp uit”. Ja, dit is nog zo’n fietsdynamo die langs de band slipt als hij nat wordt. Nu zijn er hele mooie led fietslampjes op batterijen de het altijd doen. Nou ja, altijd? Met lege batterijen sta je toch weer mooi in het duister op een ongelegen moment. In dit herfstweer zonder licht op je fiets is gevaarlijk. Mijn ogen dwalen naar die defecte navigatie op de werktafel. En opeens weet ik het! Ik zet de accu en het laadcircuitje van die mislukte navigatie over in een fietslamp! Soldeerbout warm gestookt en na een half uurtje knutselen is daar ineens een werkende led fietskoplamp, met accuutje, dat opgeladen wordt door de fietsdynamo. Niks lege batterije. En als je in de regen fietst met slippende dynamo, neemt de accu het gewoon over. Voldoende voor een paar ritten naar het station. Snel gemonteerd op de fiets en jawel, gelukt!

Dat accuutje en lader van mijn mislukte project hebben een tweede leven gevonden. Bijna dezelfde functie. In plaats van op een navigatie, wijzen ze nu de weg in het donker. Er is licht in de duisternis. Briljant. Ik hoor mijn dochter zachtjes mompelen wat ze als klein meisje ook al riep “zo kijk maar, mijn papa kan alles maken…”. Mislukking, ach, het is gewoon uitgesteld succes!

Een bijdrage van

Richard Middelkoop is Programme Director bij Thales Nederland B.V. en heeft grote en kleine, uiteenlopende projecten leren managen (en soms repareren) in diverse sectoren. In zijn vrije tijd is hij vrijwilliger bij een internationale jeugdorganisatie en managet mislukkingen en successen voor grootschalige, wereldwijde evenementen. 

IPMA-lid
IPMA-lid

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

Neem contact op

We zijn nu niet online. Maar je kan ons een email sturen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op.

Versturen

Log in met je gegevens

Gegevens vergeten?