Betrokken instituten

  • Erasmus Universiteit rotterdam
  • Universiteit Twente
  • Rijkswaterstaat
  • Deltares
  • NSOB
  • Reset management
  • Twijnstra Gudde
  • Rebel Group

Onderwerp

Governance for Smartening Public Private Partnerships

Onderzoeksvraag

Welke slimme en innovatieve sturingsinterventies stellen publieke, private en maatschappelijke partijen die bij infrastructurele publiek-private samenwerkingsprojecten betrokken zijn in staat hun nieuwe rollen in onderlinge afstemming op een constructieve wijze te vervullen ten einde de potenties van deze innovatieve samenwerkingsvorm te verwezenlijken.

Beschrijving

Dit onderzoek richt zicht op het identificeren van slimme en innovatieve sturingspraktijken, en gaat daarbij na in welke mate en onder welke omstandigheden deze praktijken een generieke werking hebben en ook elders toegepast kunnen worden. Oogmerk is met deze ‘best practices’ een bijdrage te leveren aan het beter functioneren van projecten. Tevens zullen bevindingen publieke en private partijen in staat stellen gericht te investeren in de ontwikkeling van vaardigheden en capaciteiten om op succesvolle wijze in deze partnerships te participeren. Het onderzoek richt zich specifiek op de uitdagingen rond derde generatie PPS-projecten: – Design Build Finance, Operate and Maintenance projecten die momenteel in de fase van exploitatie terechtkomen – een fase waarmee nog weinig ervaring is –, – PPS-projecten die momenteel opgestart worden en waarbij lessen van voorgaande generaties in praktijk worden gebracht, – en projecten waarin met geheel nieuwe wijzen van PPS wordt geëxperimenteerd, zoals allianties, markt- en burgerinitiatieven. Het onderzoek richt zich op de vraag welke slimme en innovatieve sturingsinterventies publieke, private en maatschappelijke partijen die aan publiek-private partnerships deelnemen in staat stellen hun nieuwe rollen in onderlinge afstemming op een constructieve wijze te vervullen ten einde de potenties van samenwerking te verwezenlijken. Deze sturingsinterventies zullen naar verwachting gericht zijn op het versterken van interacties, van gezamenlijke betekenisverlening en van vertrouwen maar ook bijvoorbeeld op innovaties in financiële incentives.

Prof.dr. Joop Koppenjan

Jouw onderzoek ook in ons overzicht?

Indien jij ook onderzoek verricht op het gebied van project-, programma-, of portfoliomanagement, kan je jouw onderzoek laten opnemen in ons overzicht. Aan de vermelding zijn geen kosten verbonden.

Gepubliceerd in Lopende onderzoeken
0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2020 IPMA Nederland platform projectmanagement

Neem contact op

Heb je een vraag aan IPMA? Stel je vraag hier direct!

Versturen

Log in met je gegevens

of    

Gegevens vergeten?

Create Account